cytrynowa - 1500 przepisów (strona:69/100)

Przystawka z pieczonej papryki i bakłażana. Matbucha. 214

oprószyć solą i podsmażyć na oliwie około 15 minut. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty mieszając. Dodać pomidory, chili lub harissę, ocet balsamiczny, skórkę i sok cytrynowy. Gotować na małym ogniu około 45 minut do niemal całkowitej redukcji płynów.  Dodać bakłażana i paprykę, delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 5 minut. Ostudzić

zadanie-gotowanie
ŚNIEŻNY PUCH - CIASTO BEZ PIECZENIA 2681

puch". Ps. Kochani trzymam kciuki, żebyście wszystkie swoje noworoczne postanowienia zrealizowali. SKŁADNIKI: 100 g wiórków kokosowych 60 g masła 2 łyżki cukru 500 g sera z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wody 200 ml śmietanki 30 % 1 płaska łyżka cukru pudru A jak to zrobić: Galaretki rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W rondelku

Kuchnia w opałach
Tabbouleh z komosy ryżowej 230

pęczek natki pietruszki 2 pomidory 1 mały ogórek 1/2 cebuli 1/4 szklanki oleju z pestek winogron 1/4 szklanki soku z cytryny szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu szczypta pieprzu cytrynowego szczypta świeżo zmielonej soli himalajskiej Komosę ryżową ugotowałam według opisu na opakowaniu W tym czasie pomidory drobno pokroiłam, natkę pietruszki - drobno posiekałam Ogórka przekroiłam na cztery części i wydrążyłam pestki. Drobno

Szczęśliwa kuchnia
Seromakowiec na ciasteczkowym spodzie 641

opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i rodzynki) 1 opakowanie budyniu waniliowego lub kisielu cytrynowego Kruchy spód: 400 g herbatników 1 pełna łyżka gorzkiego kakao 200 g masła Przygotowanie: Spód ciasteczkowy: Masło roztopić na małym ogniu. Herbatniki rozdrobnić w blenderze na drobny proszek. W większym

Ze smakiem i z pasją
Ciasto śnieżny puch z granatem 232

szklanka wiórków kokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Tort truskawkowy na 6 urodziny 200

sekund w mikrofalówce, delikatnie rozpuszczając. Należy przy tym uważać, żeby jej nie przegrzać, ponieważ straci swoje właściwości żelujące. 2. Warstwa galaretkowa Dzień wcześniej zrobić dwie kolorowe galaretki: żółtą (cytrynową) i czerwoną (truskawkową). Po schłodzeniu pociąć na kostkę 5x5 mm i zmieszać łyżką. 3. Warstwa truskawkowa Za pomocą wyciskarki lub blendera zrobić sorbet z 400g mrożonych truskawek i dosłodzić

Pij soki wyciskane
Ciasteczka pomarańczowe 148

słodkości na Boże Narodzenie oraz dodane wczoraj cynamonowe choinki Składniki : 3 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej 50 g siekanych orzechów włoskich 1 pomarańcza olejek pomarańczowy 20 g cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Stek z tuńczyka z glazurowanymi warzywami na świeżym tymianku 220

ViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy

Viola cooks with passion
Curry warzywne zagęszczone puree z dyni 154

Warzywka o smaku curry zagęszczone puree z dyni to bardzo aromatyczna propozycja na jesienny gulasz. Natomiast suszone liście kafiru nadają potrawie wyśmienitego cytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno

To co kocham
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą 174

pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara.  Podaję od razu.  Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną 220

można zastąpić np. drugą marchewką lub pietruszką, jeśli kalarepa jest niedostępna) kawałek selera (ok. 1/4 dużej bulwy) 30-35 dag pieczarek 2 garści suszonej żurawiny sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - jak zrobić? Suchą ciecierzycę przełożyć

Moje Qulinaria
Scones II- z żurawiną. 209

choć przepis będzie zupełnie inny. Bułeczki w kształcie trójkątów, a we wnętrzu kwaskowata żurawina. Ciasto tym razem wykonane jest na mieszaninie mleka i wysokoprocentowej śmietanki - kremówki. Zwieńczeniem całości jest cytrynowy lukier, który nadaje bułeczkom charakteru.  Składniki:(8 sztuk) 340 g mąki  80 g masła 65 g cukru pudru  1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia

vaniliowoczekoladowa
TAJSKA UCZTA NA GRILLU TOMYANG BBQ ( tuńczyk, krewetki, dorsz, zupa Tom Yum ) 309

grillujemy po kilkanaście sekund z każdej strony na TomYang BBQ. ZUPA TOM YUM Z KREWETKAMI SKŁADNIKI: * bulion z kurczaka – 500 ml * pomidory koktajlowe – 6 szt * trawa cytrynowa – 2 szt * liście kaffiru – 6 szt * imbir – 6 plasterki * chili – 1 szt * pieczarki – 6 szt * sos rybny – łyżki * sok z limonki – 4 łyżki * cukier

Ostra na Słodko
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 11.11.2016r. 180

piatków .   W tym tygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem   Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena  Cytrynowa babka piaskowa Joanna  Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata  Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna  Ciasto czekoladowo- kawowo- kokosowe

Magiczne Życie Marty
Ptysie z kremem cytrynowym ( lemon curd ) i bitą śmietaną 209

Składniki: Krem cytrynowy: 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-150g cukru ( dosłodzić według własnego smaku ). Ciasto parzone: 250ml wody, szczypta soli, 100g masła niesolonego, 200g mąki pszennej tortowej,, 5 jaj. Bita śmietana: 250ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Ponadto: cukier puder. Przygotowanie

W kuchni u Moniki