samo jak marchewki, mimo że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla chorych na cukrzycę, a zawarty w nich kwas organiczny ( jabłkowy, a w mandarynkach dodatkowo cytrynowy) przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z toksyn. Marchewkowa mandarynka Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 4 mandarynki 4 średnie marchewki Przygotowanie 1 Mandarynki oraz marchewki obieram i kroję
Book of spellsPyszny krem cytrynowy, który zaskoczył mnie smakiem Mega pozytywnie. Zachęcam do wypróbowania tym bardziej, że ten niepowtarzalny krem można zastosować do bardzo wielu wypieków i w każdym z nich będzie atrakcyjny dla podniebienia. Rewelacyjny pod każdym względem. Zapraszam... Skala smaku 10/10 można go przechowywać w lodówce spokojnie do 2 tyg. najlepiej w zamkniętym słoiku. Składniki
Kubki smakuzrobi się zakalec. Składniki: 500 g pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 160 ml oleju rzepakowego 1 duże jajko sok wyciśnięty z cytryny lub olejek cytrynowy 600 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego) 600 g dowolnych owoców (u mnie brzoskwinie z puszki) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Mąkę przesiać
Kuchnia domowa Anipłynnego miodu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny kilka gałązek świeżego tymianku ok. 3/4 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki pieprzu – dałam pomarańczowy, ale równie dobry będzie cytrynowy, bądź czarny, świeżo mielony Wykonanie: Marchewki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy nać (nie wyrzucamy, wkrótce na blogu przepis do czego można ją wykorzystać ), zostawiając krótkie, ok. 2-3 cm zielone
gutfutzwilżamy wodą lub sokiem z cytryny. Trzymając szklankę denkiem do góry, stawiamy ją na desce z cukrem. Obracamy ją, aby do brzegów szklanki przylepił się cukier. W szklankach umieszczamy cytrynowe kostki lodu i zalewamy lemoniadą. Karnawałowa lemoniada z miętą sprawdzi się w czasie imprez, spotkań rodzinnych (można przygotować dwie wersje - z alkoholem i bez) i będzie niezastąpiona w czasie upałów
My Chcemy Jeśćciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła szczypta soli olej do smażenia dżem ( u mnie dziś cytrynowy) cukier puder Sposób przyrządzenia: Rozczyn - 1/4 szklanki mleka wymieszać z łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i dwiema łyżkami mąki, przykryć ścierką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej
pieprzny smaczekmnie w domu uwielbiam się wszystkie babki. Dlatego piekę je najczęściej. Piaskowe, łaciate, cytrynowe, z rodzynkami… Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną babkę, tym razem w wersji migdałowej. Do przygotowania babki wykorzystałam wspaniałą mąkę migdałową , którą możecie nabyć w sklepie ze zdrową ekologiczną żywnością BioIndygo.pl Mąka migdałowa, to nic innego jak zmielone migdały. Ma delikatny słodki smak. W przeciwieństwie
Słodkie okruszkisię je ekspresowo! Kto chętny? Składniki; 30 dag sera twarogowego 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki olejku cytrynowego olej do głębokiego smażenia Przygotowanie; Ser blendujemy na mus (może być też ser z wiaderka lub 3 krotnie mielony). Wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy do połączenia
Radość kipiąca uśmiechem.blachy. Składniki: 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 8 jajek, 1kostka masła roślinnego/margaryny do pieczenia ja dałam Kasię, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, zapach cytrynowy, 600 gr jagód. Przygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy ukręcić. Ucierając dodawać po 1 jajku, dodać zapach i proszek do pieczenia oraz stopniowo po pół szklanki mąki. Ciasto wylać
Państwo Wojtczuk gotująciasto i znów bez mleka. Składniki: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 3 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, zapach (ja dałam cytrynowy), ok. 300g jagód. Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek
Państwo Wojtczuk gotujązajmuje ok 30% !! Wartość odżywcza to 154 kcl w 100 g . Zatem skład jest praktycznie domowy 47 % owoców Czarnego bzu + 42% zagęszczony sok jabłkowy + zagęszczony sok cytrynowy. Dodatkowym ogromnym plusem tego dżemu są jego pro zdrowotne właściwości wspomagające procesy obronne organizmu. Właściwości zdrowotne czarnego bzu, to głównie : Naturalny antybiotyk - wzmacnia organizm wzmacnia system imunologiczny - chroni przed infekcją
Wylizany Rondelziemniaki i dopiero wtedy kroimy. Pokrojone wrzucamy do głębokiej blaszki do pieczenia. Szykujemy resztę składników. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Z cytryny ścieramy 3 łyżki skórki cytrynowej, dodajemy ją do czosnku. Cytrynę rolujemy po blacie, rozcinamy i wyciskamy z niej sok – potrzebne nam 6 łyżek stołowych. Dolewamy go do czosnku i skórki. Dodajemy suszone zioła, sól, pieprz
Karo in the Kitchenszczypta 350 ml wody zagotować, a w pozostałej wodzie rózgą wymieszać skrobię, sok oraz skórkę z cytryny i tarty imbir. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na minimum, wlać cytrynową mieszankę i energicznie mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku miodem i rozlać do pucharków. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapomarańczową babką - wilgotne, kremowe, a mimo to pozbawione glutenu i dodatku tłuszczu. Składniki: 2 pomarańcze 100 g ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj
Kuchnia Ellie