cytrynowa - 1500 przepisów (strona:52/100)

Banany smażone w miodzie z cynamonem i imbirem 227

sparzonej pomarańczy 2 płaskie łyżki miodu 3 łyżki klarowanego masła około 1,5 cm kawałek imbiru pół łyżeczki cynamonu Obrane banany kroimy wzdłuż na pół. Od razu skrapiamy sokiem cytrynowym, by nie ciemniały. Skórkę pomarańczową (bez białej części) kroimy na cieniusieńkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy banany i obsmażamy je na dużym ogniu, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy miód

Smaki Na Talerzu
Nalewka z orzechów laskowych i wanilii ( dobry dodatek do popołudniowej kawy ). 143

miesięcy.  N alewka ta ma orzechowo - waniliowy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do popołudniowej kawy.   D la wyostrzenia smaku możesz dodać do nalewki szczyptę kwasku cytrynowego i 50 ml koniaku.  P amiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z serem. Przepis krok po kroku. 164

masła 3 żółtka 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru Masa serowa 500 g mielonego twarogu najlepiej tłusty lub półtłusty. 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki skórki cytrynowej 100 g rodzynek   1 żółtko do posmarowania drożdżówek   Przygotuj rozczyn: Pokrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj dokładnie

kuron.com.pl
Dorsz pieczony na ryżu z warzywami 136

się przyjemnie łączą.  Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać, drugą pokroić w talarki lub piórka. Cukinię

Zielona Kuchnia
Świąteczny keks z bakaliami 184

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml rumu 50 g rodzynek 150-200 g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę  przesiać przez sito

Anielskie wypieki
SEROMAKOWIEC PROSTY I SZYBKI 1092

kropli olejku migdałowego  SER: 1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe 25 dag masła lub margaryny kilka kropli olejku cytrynowego lub otarta skórka z cytryny WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto ze sobą siekamy, krótko wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę. Podpiekamy

Pani na deser
Pomidorowa z makaronem 196

zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z MAKARONEM PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki

nietylkopasta.pl
Pomidorowa z ryżem 234

zupy: – kwaśnica – najlepsza ogórkowa – kalafiorowa – zupa jarzynowa – zupa pieczarkowa – zupa grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa POMIDOROWA Z ryżem PRZYGOTOWANIE: 50 minut SKŁADNIKI: – 3 podudzia z kurczaka – pęczek jarzyn do rosołu – 5 ziaren ziela angielskiego – 10 ziaren czarnego pieprzu – 2-3 listki

nietylkopasta.pl
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 181

Masa serowa: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia ) 4 jajka 1,5 szklanki cukru pudru 100g masła  1 budyń śmietankowy/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej

Di gotuje
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 392

cukrowym. Kandyzować możemy praktycznie małe i duże cząstki owoców. Co możemy kandyzować? Kandyzować możemy różne dodatki. W Polsce najpopularniejszym dodatkiem na bazie tego procesu jest kandyzowana skórka pomarańczowa oraz cytrynowa. Pełen aromatu jest również kandyzowany imbir. Niestety proces kandyzowania jest to proces, który wymaga cierpliwości, jednak warto skusić się i wykonać kandyzowanie samodzielnie. Kandyzowana skórka pomarańczowa: Składniki: 1 pomarańczy

Ciasta z tradycjami
Ciasta z kremem / śmietaną 163

Ciasto truskawkowa fantazja       Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką       Ciasto wiśniowe wariacje        Ciasto ajerkoniakowe        Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową       Fale Dunaju        Ciasto mleczna kanapka z jagodami        Ciasto jagodowe tajemnica lasu

Passions hobbies life
Wieżyczki z łososia i awokado. 202

łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanych kaparów 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól i biały pieprz rukola lub kiełki słonecznika Wykonanie: Miąższ awokado zmiksować z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z ogórkiem i dymką. Łososia drobno posiekać i wymieszać z oliwą, koperkiem i kaparami. Ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. Okrągłe metalowe

zadanie-gotowanie
ŚWIĄTECZNE PIEROGI MAKOWE - PIECZONE ORAZ GOTOWANE 229

sparzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy z niej skórkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i mieszamy. Następnie dodajemy odcedzony mak, posiekane orzechy, owoce suszone i wiórki kokosowe oraz skórkę cytrynową. Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Pierogi pieczone: Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajko, olej

Kuchnia MagdaLeny
Babeczki Piernikowe Z Serem I Konfiturą Truskawkową Pod Śmietanowo Truskawkową Czapeczką 179

małe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lekko czubata 1/3 szkl oleju 1/3 szkl mleka konfitura truskawkowa Masa Serowa: 200 g twarogu najlepiej tłustego 1 żółtko kilka kropel esencji cytrynowej 3-4 łyżki cukru Śmietanowo truskawkowa czapeczka: 250 ml śmietanki 30-36 % 2 czubate łyżki cukru pudru 1 opakowanie mixu do śmietany o smaku truskawkowym (inaczej śmietan fix) do dekoracji

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania