cytryna - 13435 przepisów (strona:734/896)

Ciasto Kubuś 355

szklanki cukru * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * 3 budynie śmietankowe * litr soku przecierowego np. Kubuś Masa z kremówki : * 350 ml śmietany kremówki 30% * galaretka cytrynowa  * 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : * czekolada gorzka  * opakowanie ciastek typu Delicje Przygotowanie : Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec

Magiczne Życie Marty
Szparagowa zupa krem 165

miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego  * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku Przygotowanie : Końcówki szparagów ułamać a główki odciąć. Rosół zagotować razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz szparagami. Gdy będą miękkie, zmiksować. Dodać serek oraz śmietankę

Magiczne Życie Marty
Szybka sałatka z awokado 348

też gotową mieszanką sałat - dla wygody. I sałaty niestety ogródek nie posiada. Składniki : * mix sałat  * czerwona papryka * awokado  * ogórek * pomidorki koktajlowe * dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony  Przygotowanie : Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać

Magiczne Życie Marty
Malinowy torcik dla małej księżniczki 161

podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : *  2 małe śmietanki  * opakowanie serka mascarpone  * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny myję, przesypuję cukrem pudrem i miksuję na dość gładką masę. Kremówki ubijam

Magiczne Życie Marty
Konfitura marchewkowo-pomarańczowa 242

nutą marchewki i czerwonych pomarańczy. A do czego ją użyłam? Została pączkowym nadzieniem! Tak, dziewczyny wczoraj jadły pączki, z marcepanowymi marchewkami, pokryte pysznym lukrem królewskim z lekką nutką cytryny i nadzieniem z konfitury marchewkowej. Przepis na najlepsze domowe pączki znajdziecie pod linkiem. Padło wiele pytań o przepis, zatem przepis już dzisiaj ze specjalną dedykacją dla krakowskich Karotek! Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Mocktail orzeźwiający z mango i ogórkiem 126

Cześć! Dzisiaj wpis z okazji konkursu organizowanego przez PepsiCo :) Konkurs polegał na stworzeniu bezalkoholowego drinka na bazie napoju z oferty PepsiCo. Ja wybrałam 7up o smaku cytryny i limonki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Happy fooding na żółto! 117

fooding - są to cykliczne spotkania, które polegają na wspólnym gotowaniu na określony temat lub kolor, tym razem padło na słoneczny żółty! My przygotowaliśmy trzy rodzaje "lemoniad" - klasyczną cytrynową, pomarańczową i z kwiatów czarnego bzu. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Babeczki z olejem rzepakowym oraz kremem makowo-kokosowym 178

Dzień dobry! Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć smacznych, świątecznych dań, prawda? Do dań również zaliczają się desery, dlatego też dzisiaj proponuję Wam pyszne babeczki cytrynowo-waniliowe z kremem makowo-kokosowym. Krem zapewne skojarzy się Wam ze świątecznymi ciastami, w których używa się masy o takim smaku, jednak nie w formie kremu. Tak, chciałam ten smak przenieść na babeczkę

Pora coś zjeść
Cytrynowe risotto z krewetkami 143

Dzień dobry! Była już zupa na Walentynki, to teraz pora na danie główne. Doskonale sprawdzi się risotto z dodatkiem białego wina i krewetek. Kremowa i delikatna potrawa, podkreślona kwaśnością cytryny, która idealnie pasuje do krewetek. Dodatkowo banalna w przygotowaniu, chociaż może wydać się czasochłonna. Inspirowałam się przepisem znalezionym w lutowym numerze Moich Smaków Życia. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Babka z advocaatem 139

odświeżyć specjalnie dla Was. Prezentuję Wam przepyszną, puszystą, wilgotną i delikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć

Pora coś zjeść
Lemoniada rabarbarowa 146

wiązek rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do napojów. I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego rabarbaru i całkiem kwaśnej cytryny, przełamany słodyczą i delikatnością wanilii. Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika. Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu. Zapraszam! Czytaj więcej

Pora coś zjeść
Piegusek z białek 608

białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kubuś 4234

szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad

Smakołyki Bereniki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4642

wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt) 2 łyżki żelatyny masa pomarańczowa 3 żółtka 100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt) 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru 70g masła 0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody Wykonanie: - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z kremem mascarpone i musem rabarbarowo-truskawkowym 472

gdyż obecność rabarbaru uzupełnia dodatek galaretki truskawkowej i finalnie smak tych ostatnich owoców dominuje w musie. Biszkopt został nasączony kompotem z rabarbaru, jeśli lubicie tradycyjny poncz (woda z sokiem cytryny i cukrem czy alkohol), nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zastosować. Ja osobiście nie przepadam za mocnym nasączaniem biszkoptu, więc smak delikatnego kompotu idealnie wpasował się w mój gust

Smakołyki Bereniki