tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest taka konieczność
Przysmaki Karolkikarnawał byłby nieudany. Dlatego postanowiłam zrobić p ą czki, ale zamiast tradycyjnych pączków przygotować małe pączusie z rodzynkami polane pysznym słodko-gorzkim lukrem z grapefruita, a nie jak zwykle cytrynowym. Świetnie się słodkie pączki połączyły z tym smakiem. Sezon pączkowy uważam za rozpoczęty bardzo udanie. Przepis z dodatku do Poradnika Domowego 1/2013. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie ten obiad zasmakuje. Świątecznie, nieklasycznie i wiosennie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikGolonki indycze to pyszne, wdzięczne mięso i można z nich wyczarować pyszny posiłek. A do tego zdrowszy niż golonki tradycyjne. Dzisiejsze golonki są pieczone w marynacie z miodem i cytryna, co dało im pyszny orzeźwiający smak. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny dało efekt idealny. Jak ocenił je jeden z domowników, który nie jada oliwek a na kuskus miał do tej pory "długie zęby" danie dostało od niego
Bernika - moj kulinarny pamietnikwysokiej jakości szkła, designerska karafka na wodę to wygodne akcesorium dla wszystkich użytkowników dzbanków filtrujących i nie tylko. Wystarczy nalać wodę z filtra Dafi do karafki, dodać do niej cytrynę, mięte czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Sprawdza sie na pikniku, grillu jak i na obiadowym stole. Zalet ą jest je cena bo naprawdę niska. Będzie świetnym
Bernika - moj kulinarny pamietnikwiecie taka tańsza wersja soli. Jednocześnie jest to rybka przyjemna, bardzo przez nas lubiana, łatwa do przyrządzenia i smaczna. Dzisiaj zaproponuje jej wersje troszkę egzotyczną, bo z dodatkiem trawy cytrynowej i pasty z chilli. Wszystko robi się ekspresowo i smakuje wybornie. Polecam do zrobienia z każdą wyfiletowaną rybką. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwodzie to może uważa ja za dobra. Ja do tych osób nie nalezę, dlatego następnego dnia postanowiłam zrobić swoja wersje zupy tajskiej z klopsikami, ostra, pachnącą olejem sezamowym, trawa cytrynowa, o lekko słodko-kwaśnym smaku. I powiem wam ze była pyszna, a do tamtej restauracji już nigdy nie pójdziemy jeść glutaminianu sodu. Przepis dodaje do akcji danie jednogarnkowe, bo chce
Bernika - moj kulinarny pamietnikLemoniada najczęściej kojarzy nam się z wodą, cytryną i kostkami lodu. Tymczasem do przygotowania jej możemy użyć każdych owoców. Obecnie trwa sezon na rabarbar, truskawki i zamiast gotować tradycyjny z nich kompot możemy wyczarować pyszną lemoniadę, którą nie pogardzą ani dorośli ani dzieci. Dla dorosłych można ją wzmocnić czymś wyskokowym, a dzieciom dodać kawałki galaretek. Otrzymamy bardzo orzeźwiający, letni, niebanalny
Bernika - moj kulinarny pamietnikprzytrzymam dłużej. Nie mam zastrzeżeń co do smaku, jednak jakoś nie powalił mnie na kolana, może dlatego, że moje podniebienie przyzwyczajone jest do domowych marynat ziołowo- miodowych, ziołowo- cytrynowych, ziołowo - jogurtowych, ziołowo- pomidorowych, które komponuję sobie sama. Dziś zamarynowałam w sosie żeberka wieprzowe, niedługo podzielę się wrażeniami, może wieprzowina i ten sos stworzą lepszy duet? Zobaczymy. Intuicja podpowiada
Blondynka Gotujekurczaka 2 kromki chleba pełnoziarnistego 3 lub 6 jajek (1jajko lub dwa na porcję) oliwa Dresing : 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu gryczanego 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki sosu rybnego 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę) W garnku zagotować wodę, dodać bób i gotować około 4 minut. Następnie odsączyć, wystudzić i obrać
Zabawa smakiemkroimy na pol I wrzucamy do garnka z wrzatkiem na 1-2 min. Odcedzamy. Pieczemy ziemniaki. Oplukany , pokrojony na porcje losos- solimy, paprykujemy I pieprzymy. Mozna dodac pare kropli cytryny. Porcje ukladamy na szparagach. Wkladamy do nagrzanego piekarnika 200 C na 10 min. Wyciagamy- I ukladamy szparagi, posypujemy parmezanem. Wkladamy na 3-5 min. Podajemy z pieczonymi ziemniakami I sosem
Smaki Edyty