cytryna - 13435 przepisów (strona:725/896)

Dżem z pomidorów i chilli 166

domu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku octem winnym . Dżem wyszedł

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 341

mają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką ( patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu ). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 279

przepis na marokańskie chlebki , które upiekłam do tażinu.  Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami   tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla  . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 249

śniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże ilości w porównaniu do przyzwyczajeń diety zachodniej, a produkty jedzono w mało przetworzonej formie. Produkty mleczne są dobrym źródłem

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 181

czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami   tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 461

sosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:) Piyaz

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna Paella valenciana 271

ognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut do przesuszenia. Postaw gotową paellę na środek stołu. Zgodnie z tradycją należy jeść ją prosto z patelni. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na danie.  Przepis dodaję do akcji ¡Viva España

Chilli Czosnek i Oliwa
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 164

będzie już prawdziwa coca . Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem 169

cukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem/śmietaną i ewentualnie dodatkami smakowymi. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Zanurz kromkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 199

fasolki, usunięte końce ok. 80 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola garść orzechów włoskich, posiekanych dressing: 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 204

ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois czy chilli.  Pangrattato to znakomita posypka do pieczonych i gotowanych warzyw, sałatek, ale również makaronu. Spaghetti pangrattato , czyli makaron z anchois, cytryną, tymiankiem i okruchami chlebowymi to jedno z ulubionych dań mojego Męża. W Toskanii spotkałam się z bardzo podobną potrawą -  Pici con le Briciole , czyli produkowany pod Sieną makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 183

cebuli, pokrojonej w cieniutkie piórka listki świeżej bazylii lub mięty do przybrania sałatki na dressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Mizeria z fetą i winegretem 252

podanie surówki… Składniki: 2 długie ogórki szklarniowe 2/3 kostki fety 3-4 gałązki koperku mały słoiczek oliwek bez nadzienia Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek lub ziół do pizzy

Czerwień i błękit
Sałatka z wędzonym łososiem znad Bałtyku! ;-) 212

łyżki wędzonego łososia około 100-120 g  - pomidor - zielona papryka (1/4 szt) - czerwona papryka (1/4 szt) - sól morska - pieprz  - rukola duża garść - NA SOS: sok z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, łyżka wody

SMYKWKUCHNI
Zatar halabi i pasta z fasoli jaś! 169

PASTĘ Z FASOLI JAŚ Z DODATKIEM ZATARU HALABI: - puszka fasoli jaś  - 150 ml jogurtu naturalnego gęstego - 1,5 łyżki zataru halabi - 15 kropel oleju sezamowego -sól -sok z cytryny do smaku Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe

SMYKWKUCHNI