Melonowe Mojito. Inspiracja pochodzi z portalu, dla którego prowadzę dział kulinarny - Elegancka.pl MELONOWE MOJITO. /zainspirowany TYM przepisem; / 1/3 świeżego melona 1/2 pęczka mięty sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny) 200 ml rumu cukier brązowy woda gazowana lód Melona obieram, kroję na małe kawałki i wraz z miętą, cukrem brązowym i sokiem z limonki miksuję blenderem. Dodaję rum. W szklankach
W kuchni Karmel-itkiNajpierw natarłam karkówkę marynatą z 1 łyżki oleju i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czosnku suszonego, 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżka suszonego tymianku i kilka gałązek świeżego tymianku. Karkówka marynowała się przez noc ułożona w podłużnej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoddzieli się od reszty, będzie widać malutkie ziarna twarogu. Serwatka ma przezroczysty kolor, jeśli jest problem z rozwarstwianiem mleka to można dodać więcej kefiru lub wlać trochę soku z cytryny, albo podgrzać jeszcze mleko, w trakcie mieszania należy uważać aby nie rozbić zanadto ziaren twarogu, które powstaną . Zdejmujemy garnek z gazu, studzimy do temperatury pokojowej. Wówczas wylewamy całość na sito
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a łupinki jagód krzewu żółtodrzewu pieprzowego. Nadaje lekko pieprzno- cytrynowy smak potrawom. Z reguły łączę go z listkami Kafiru . A jak chcę mieć pikantniejsze mięso to dodaję odrobinę płatków papryki lub papryki mielonej. Wystarczy mięso na trochę natrzeć przyprawami , obsmażyć
Buniabaje w kuchni100g cukru szczypta soli Składniki na krem: 200g serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: szklanka świeżych malin szklanka agrestu 2-3 morele pokrojone świeżo otarta skórka cytryny (do dekoracji) kilka listków mięty (do dekoracji) Mąkę połączyć z solą i cukrem, dodać żółtka, a następnie utrzec na tarce o grubych oczkach masło. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i uformować w kulę
Sajkofanka smakuSałatka z wątróbkami z dorsza 1 puszka wątróbek z dorsza w naturalnym oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek z dorsza trzeba się przekonać
Sajkofanka smakusztuki - ogórek - szczypiorek - dwa jaja - prażone ziarna słonecznika - ser lazur winegret: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka octu winnego - 1 łyżka wody - pół cytryny - łyżeczka musztardy francuskiej - łyżeczka sosu sojowego - sól, pieprz - łyżeczka miodu Kolejność ułożenia na talerzu dowolna. Moja wersja na zdjęciach. Do tego pyszny sos i smacznego
Sajkofanka smakurzodkiewki - 4 jaja - 10 dag sera korycińskiego z żurawiną - kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku Dresing: - 20ml miodu - 100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - sok z połowy cytryny - 30ml wody - sól, pieprz Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut. W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni
Sajkofanka smakuczereśni - 8 truskawek - garść łuskanych orzechów włoskich - garść ziaren słonecznika - łyżka siemienia lnianego Dresing: - 4 truskawki - 4 łyżki oliwy - łyżeczka miodu wrzosowego - sok z połowy limonki bądź cytryny - świeżo mielony pieprz, sól Sałatę płuczemy, osuszamy, rozkładamy na dwa talerze. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, kroimy na cztery części. Czereśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki, kroimy na pół
Sajkofanka smakukwaskowatym smakiem jabłek. Składniki: Biszkopt jajka 4 szt mąka pszenna 4 łyżki cukier 4 łyżki proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa jabłkowa jabłka( obrane) 800 g sok z cytryny do skropienia jabłek miód z mniszka lekarskiego 2 łyżki cukier brązowy 3 łyżki galaretka pomarańczowa 1 szt żelatyna 3 łyżeczki Bita śmietana kremówka 700 ml żelatyna 4 łyżeczki cukier puder
Ala piecze i gotujejest bardzo smaczny i rewelacyjnie się sprawdza przy przeziębieniach i kaszlu.Kto nigdy nie robił,polecam. Składniki: 500 szt kwiatów mniszka lekarskiego 1 litr wody 1 kg cukru 2 cytryny z skórką Przygotowanie: Kwiaty mniszka oberwać z zielonych końcówek,pozostawić na białym ręczniku - żeby wyszły robaczki.Do garnka wlać wodę dodać płatki oraz pokrojone w plasterki cytryny.Całość gotować około
Ala piecze i gotujesoli 5 łyżek cukru 0,5 kg rabarbaru cukier do posypania białko do posmarowania Kruszonka 50 g zimnego masła 50 g cukru 100 g mąki pszennej Lukier sok z cytryny cukier puder Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru dodać mąkę ,letnie mleko wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę , jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym dodać
Ala piecze i gotujeszklanki cukru 1 łyżka esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 300 ml jagód 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Lukier 1 szk cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody 1 szt białko do posmarowania Przygotowanie: Letnie mleko wlać do naczynia z robota kuchennego w kruszyć drożdże ,dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki pszennej
Ala piecze i gotujeNajlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać
Ala piecze i gotujekokosu 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 120 g cukru 100 g masła 1/2 kieliszka spirytusu 5 żółtek 1 łyżeczka esencji waniliowej Lukier sok z połówki cytryny cukier puder olej do smażenia kokos do posypania krem kokosowy ala nutella Przygotowanie: Do naczynia wlać szklankę letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i odstawić w ciepłe miejsce
Ala piecze i gotuje