spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone zdjąć z patelni . Podawać z sosem i porcją sałat lub surówką. * Moczę ręce przed formowaniem każdego kotlecika ** Zrobiłam do nich prosty sos cytrynowy ale zupełnie zbędnie. Są tak delikatne i pyszne same w sobie że nic im nie potrzeba
Buniabaje w kuchnidopadło nas przeziębienie Mamy ( w zasadzie to tylko kaszle potwornie) to trzeba ją postawić na nogi. Mamy za sobą płukanie gardła szałwią, miód ( w zasadzie Manukę) z cytryną itp. A , że apetyt przy tym z reguły też z chorobą przegrywa to na obiad będzie lekki rosołek z kaszką manną i żółtkiem dla wzmocnienia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwięc z niego zrobiłam koszyczki i nadziałam szpinakiem. Czas: 30 minut Składniki: 50 dag mrożonego mielonego szpinaku 1 łyżka masła sól do smaku pieprz mielony do smaku sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa utarta do smaku 2 garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo
Buniabaje w kuchniherbat ,, przebiły się " przez smaki innych przypraw. Postawiłam na Earl Grey a w zasadzie jej ,, damską " odmianę- Lady Grey (czarna herbata z dodatkiem skórki pomarańczy i cytryny z lekkim aromatem cytrusowym ). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnibiałe części od pęczka szczypioru 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oleju z pestek winogron ( lub ryżowego) 1 pełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem
Buniabaje w kuchnichrupkie i złote a nie przypaliły. Odsączyć na papierowych ręcznikach kuchennych z nadmiaru oleju. Podałam z porcją surówki z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorkami cherry doprawionej delikatnym cytrynowym dresingiem
Buniabaje w kuchnirabarbaru, dipy ze szczawiu itd. Pomysł na smażone w cieście listki rzodkiewki podpatrzyłam w Atelier Smaku -Kuchnia+. Oczywiście nie była bym sobą gdybym nie zrobiła potrawy po swojemu ( użycie cytryny i śmietany to mój wkład ) .Tak , że pomysł nie mój- smak zdecydowanie mój. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizalać po dodaniu do niego żelatyny. A doprawiam je ,,różniasto" - Wsadzam do środka : mięso, jajka, groszek, zioła. Potem jeszcze tylko coś kwaśnego do polania ( ja sok z cytryny, Mama ocet) i kolacja gotowa. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :) Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimały i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa * Podałam z zestawem surówek ( sałata , pomidorki koktajlowe, ogórek ) polanych prostym dresingiem z oleju słonecznikowego, soku z cytryny, tymianku , szczypty soli, cukru i pieprzu. * Najlepiej usmażyć kotlety wcześniej - zdjąć z patelni i zostawić by odpoczęły , a potem przed podaniem podgrzać na małym gazie -wtedy nie są przypalone i mamy pewność
Buniabaje w kuchniSosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to wyzwanie kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A , że często gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru
Buniabaje w kuchniwykorzystam. A dodatkowo chciałam trochę rozluźnić zamrażarkę -uznałam , że bulion też przydało by się już wyjąć. Zabrakło mi trawy cytrynowej ale użyłam zamiennie Kafir i otartą skórkę z cytryny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniCzęsto robię prosta sałatkę z kuskusu zmieszanego zimnym sosem z warzyw , oleju i soku z cytryny na zimno. Wiem, że Włosi robią cos podobnego z makaronem. Oryginał nie specjalnie mnie pociągał ze względu na użycie czosnku i bazylii. Bazylii nie lubię , a czosnku ostatnio nie mogę. Wymyśliłam sobie wersję a'la Bunia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNajprostsza forma ryby- skropiona sokiem z cytryny, posolona, oprószona mąką .Usmażona na złoto na maśle ( z olejem) .Podałam z koperkowym puree z kalarepki. Podałam je w wydrążonych pomidorach i gotowałam chwilę na parze by pomidory zmiękły. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniFascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj
Buniabaje w kuchni