Post Szybka surówka na obiad z kapusty pekińskiej i kukurydzy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z arbuzem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojepokoju w postaci ciepłego powiewu. Słońce wykukuje zza chmur. Czujesz to? Ten specyficzny zapach radości i szczęścia? MANDARYNKOWY SERNIK NA ZIMNO. (na małą tortownicę) 500g serka śmietankowego 5 galaretek cytrynowych (lub pomarańczowych) puszka mandarynek garśc rodzynek biszkopty 3 galaretki rozpuściłam w 1/3 ilości wody z przepisu na opakowaniu. Mandarynki osączyłam. Syrop zmieszałam z wodą tak, by powstała z tego szklanka
W kuchni Karmel-itkiswą potrawę. Autorska. Specjalnie na jedyną taką noc w roku.Smakowity przykład kuchni fusion! Flambirowana pierś z kurczaka w wiśniówce na risotto borówkowo-malinowym, podana na glazurowanym melonie z sosem cytrynowo-kremowym i malinami, ozdabiana jadalnym bławatkiem i kiełkami brokułów. Glazurowany melon? Tak, w miodzie. Pierś kurczaka także, następnie "podpalona" na wiśniówce. Ach, raj w ustach, niebo
W kuchni Karmel-itkikożuch". Kiedy był już całkowicie zimny, utarłam margarynę, a ciągle ucierając, porcjami dodawałam budyń. Kiedy masa będzie gładka, wyłożyłam ja na wystudzony biszkopt.Wstawiłam do lodówki. galaretka: 3 galaretki cytrynowe 600ml soku ananasowego kilka plasterków ananasa (świeży lub z puszki) Sok podgrzałam, rozpuściłam w nim galaretki i odstawiłam, aby wystygło. Ananasa pokroiłam w kostkę i dodałam go do galaretek. Odstawiłam
W kuchni Karmel-itkipartię tych żółciutkich gronek. Musiałam je zatrzymać, zakręcić w słoiku ich wakacyjny aromat, charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję cukrem i duszę na średnim ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gotującej się pulpy wrzucam galaretki
W kuchni Karmel-itkiprzypominający jadący pociąg. Już pierwsze przepalanie w picu kaflowym, aby powietrze w wyziębionych murach chociaż odrobinę się nagrzało, by móc normalnie funkcjonować. Pierwsze gorące herbaty z sokiem malinowym i cytryną, symptomy przeziębienia, chrypki, kasłanie i cieknący nos. Jesień. Kiedy zbliża się pora chłodów, nasz organizm domaga się KONKRETÓW. Trudno nasycić się lekką sałatką, czy delikatną zupą, tak jak w lecie
W kuchni Karmel-itkimnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony
W kuchni Karmel-itkidelikatne i mięciutkie muffinki. Pachnące przyprawami korzennymi. Wilgotne w środku, chrupkie na zewnątrz. Z grubą warstwą lukru. Niczym góra lodowa, której szczyty pokrył śnieg. Zmodyfikowałam przepis na zwykłe cytrynowe muffinki na maślance. PIERNIKOWE MUFFINNKI Z LUKREM. / zmodyfikowany przepis na zwykłe muffinki;/ ok. 12 sztuk 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao
W kuchni Karmel-itkiłyżki majonezu Całość mieszam ze sobą. Trwałość: 2-3 tygodnie. Równie dobry zaraz po przyrządzeniu. *jeżeli nie mamy cytrynowego chrzanu, mieszamy słoiczek zwykłego chrzanu z sokiem z 2 cytryn. ***** Pozdrawiam świątecznie! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwyższy. "SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY . /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam na kogel mogel z cukrem. Następnie dodaję serki,a delikatnie mieszając, wsypuję kolejno opakowania budyniu. Dokładnie
W kuchni Karmel-itkiczas, gdy pszczelarze przygotowują pasieki do zimy. Barwa jasnożółta do jasnobursztynowej. Dość szybka krystalizacja - wtedy miód zyskuje konsystencję delikatnego kremu. Smak słodki, przełamany nutą goryczy, wyraźnie wyczuwalny posmak cytryny. Wskazany jest w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosowany w infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych. Dzięki dużej zawartości kwertycyny i rutyny poprawia
W kuchni Karmel-itkicukier puder się rozpuścił, masa była w miarę gęsta i jednolita. Można ułatwić sobie życie mikserem. Jeśli lukier będzie za gęsty - dodać kilka kopel wody lub soku z cytryny. Gdy jest zbyt rzadki - dodać łyżkę przesianego cukru pudru. Aby uzyskać lukry kolorowe, dzielę powstały lukier na kilka części w osobnych miseczkach, dodaję barwnik spożywczy w proszku (na czubku
W kuchni Karmel-itkiSmaruję rozbełtanym jajkiem, aby skleić złączenia. Piekę makowca w 160 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu, zostawiam w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Dekoruję lukrem i kandyzowaną skórką cytrynową. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJuż teraz nikt z nich zapewne nie skorzysta, zostaną jednak podpowiedzią na przyszły rok, jak i wspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny. Pierniczki
W kuchni Karmel-itki