cytryna - 13435 przepisów (strona:372/896)

Grzaniec z białego wina / Mulled with white wine 143

sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger  szczypta rozmarynu /  pinch of rosemary 1 plasterek mandarynki / 1 slice of mandarin 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon miód /  honey Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier, gałkę muszkatołową, goździki(...)Gotujemy wino na wolnym ogniu cały czas mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Wino wlewamy do kubeczków (przecedzamy je). Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek mandarynki i cytryny. Gotowe :) ***** We pour the wine into the pan and we add a sugar, nutmeg, mandarin juice , cloves, raisins, pinch of rosemary and ginger. We boil the wine to simmer, stirring

Projekty ze smakiem
Ciasto Kubuś 652

masła 3 budynie waniliowe z cukrem WARSTWA ŚMIETANOWA: 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego + galaretka cytrynowa WYKONANIE: Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy. Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy(...)dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia. Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 172

byłby TAKI aromatyczny, ani taki smaczny. Polecamy! Warto :) " CZEKOLADA DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR to wysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości. Skład CZEKOLADY DO PICIA NASTROJOWY WIECZÓR: - Kakao 70%, - Cukier wanilinowy, - Skórka cytrynowa

Wypisz Wymaluj
Sałatka owocowa 191

Pyszna sałatka owocowa.- pełna witamin - świetny zamiennik dla słodyczy. Dzieciaki ją uwielbiają :) SKŁADNIKI  1 pomarańcza 2 jabłka 2 gruszki  2 banany kiść winogron 1 granat sok z cytryny 1/4 szklanki wody 3 łyżki brązowego cukru PRZYGOTOWANIE Obieramy pomarańczę i usuwamy białe błonki. Skórkę wraz z wodą i cukrem gotujemy przez 10 minut na małym ogniu. Studzimy. Do miski(...)wrzucamy pokrojoną pomarańczę, winogrona oraz jabłka, gruszki i banany pokrojone w kostkę (bez skórki). Skrapiamy sokiem z cytryny. Dorzucamy ziarenka granatu.  Owoce zalewamy przygotowanym syropem, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę/półtorej. Pyszna sałatka owocowa gotowa

Moje Kuchenne Rewelacje
FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI 219

FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI Składniki: - 100g biszkoptów - 200g serka homogenizowanego waniliowego - 450g malin - 50g borówki amerykańskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 3 białka - 4  łyżeczki cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny - 5 łyżek zimnej wody - 1 łyżeczka gorącej wody - 2 galaretki malonowe - 500ml gorącej wody Sposób przygotowania: Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka(...)wkładamy 250g malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką

Mentor Smaku
jabłecznik pospolity 167

naszych składników jednolitą masę zawijamy w folię i na minimum godzinę do lodówki. Teraz mamy czas na przygotowanie jabłek. - 2 kilo jabłek -cynamon -bułka tarta -rum - otarta skórka z cytryny - cukier Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.Wycinamy środki i kroimy na plasterki. Tak pokrojone jabłka posypujemy cukrem, im bardziej kwaśne owoce tym więcej cukru. Posypujemy cukrem, cynamonem, bułką(...)tartą, dodajemy skórkę z cytryny i 3-4 łyżki rumu. Jak lubimy, dodajemy rodzynki. Wszystko mieszamy. Jeżeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe. Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej. Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej. Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół. Połowę ciasta

Pasje Jolki
Kalafior z sosem curry! 169

mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka , garść obranego prażonego słonecznika , blender. Por , cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej  kokosowy lub jaki odpowiada Tobie. Smaż chwilę(...)Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut. Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe. Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości.  Podczas gdy kalafior się gotuje zmiksuj

Pasje Jolki
Żurawinowe ciasteczka pełne Energii ! 332

dawkę  energii. Jako zdrowa przekąska między posiłkami sprawdza się rewelacyjnie. Masz ochotę to do dzieła. Przygotuj: - 2 łyżki miodu - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki soku z cytryny - szklanka płatków owsianych - 1/3 szklanki żurawiny suszonej - pół szklanki obranego i uprażonego słonecznika - garść uprażonych pinioli lub posiekanych  orzechów włoskich - 1 jajko - pół szklanki mąki orkiszowej typ 2000 - pół(...)szklanki otrębów zbożowych - pół łyżeczki proszku do pieczenia Słonecznik z orzechami prażymy chwilę na gorącej patelni. 5-8 min. cały czas mieszaj! Do miski dodaj miód , jajko , sok z cytryny , oliwę z oliwek .Wymieszaj dokładnie trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane , mąkę , otręby , proszek do pieczenia, żurawinę i słonecznik z orzeszkami. Teraz stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych. Dobrze

Pasje Jolki
Bananowy Krem do ciasta / Banana cream cake 280

litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj do niego żółtko. Rozbełtaj. Teraz dodaj obie mąki i dobrze rozmieszaj aby nie było grudek. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem(...)zimna Utrzyj masło na biały kolor.  Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń. Miksuj na szybkich obrotach . Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj. Wyłóż na biszkopt dowolnie, jak lubisz. Ja zrobiłam cienki biszkopt, podzieliłam na 3 części, przełożyłam kremem i wstawiłam do lodówki

Pasje Jolki
AWoKaDo z mozzarellą i pomidorem / Avokado salad 174

zawartości witaminy E jest paliwem dla mózgu. Zwany Smaczliwką podbił moje serce, moje i mojego A. Do przygotowania mojej propozycji potrzebujesz: - 1 dojrzałe awokado - 1 mozarella 125 g - pół cytryny - pomidor - sól - kilka kropel oliwy z oliwek (opcjonalnie) Awokado z reguły kupuję jeszcze niedojrzałe. Zostawiam w domu  w temperaturze pokojowej na około 4-5 dni. Dojrzałe jest, gdy "dupka(...)Mozzarellę wyjmij z opakowania i opłucz pod bieżącą wodą . Pokrój na plastry. To samo zrób z pomidorem, umyj i pokrój . Poukładaj wszystko dowolnie na talerzu. Skrop porządnie sokiem z cytryny , posól i skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek. To wszystko. Świetne połączenia zawsze smakują. CMOK

Pasje Jolki
Tort Jagodowy 201

biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem. Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu.  Masa jagodowa: 390 g mrożonych jagód sok z połowy cytryny 1/2 szklanki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach chłodnej wody 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w ok. 4 łyżkach wody ok. 500 ml śmietany kremówki(...)cukru pudru (można więcej/mniej, według upodobań) 250 g serka Mascarpone Przygotowanie masy do przełożenia i obłożenia tortu: Jagody wraz ze sokiem przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz pół szklanki cukru. Podgrzewamy i lekko mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość. Powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Zdejmujemy z ognia/palnika i odstawiamy

Eat Shrimps
Sernik na zielono BEZGLUTENOWY 175

stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Jeżeli podczas pieczenia pojawią Ci się małe pęcherzyki powietrza, po prostu przekłuj je patyczkiem. Masa serowa: 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli 6 białek z jaj kurzych L (najlepiej z wolnego wybiegu) minus 1,5 łyżki, które zużyliśmy na spód 2 łyżki stewii w pudrze 1/2 zielonego, lekko miękkiego awokado(...)serka twarogowego chudego Emilki (dostępny w Netto) 1 łyżeczka spiruliny Przygotowanie: Przygotuj połówkę awokado. Wydrąż zielony środek i skrop go sokiem z cytryny. Dokładnie rozdrobnij awokado za pomocą widelca. Dodaj 2 łyżki stewii i serek twarogowy. Dokładnie wymieszaj całość za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodaj łyżeczkę spiruliny i dalej miksuj do uzyskania pięknego, zielonego koloru. W osobnej misce

Eat Shrimps
Ptysie 160

zachować dość spore odstępy, gdyż ciasto niewiarygodnie szybko rośnie w krótkim czasie. Piec 17-20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Krem: Śmietana kremówka 30% +  Sok z cytryny (ok. 1 łyżki) Cukier kryształowy Przygotowanie kremu: Ubij śmietanę kremówkę dodając na początku soku z cytryny. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier do uzyskania odpowiedniego stopnia słodkości :). Można pokusić się

Eat Shrimps
DROŻDŻOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 213

kocham najbardziej :))  Dziś z żurawiną i skórką pomarańczową :)) Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej  125g masła 0.5 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej) 5dkg drożdży 0.5 szkl mleka 100g skórki pomarańczowej  100G suszonej żurawiny Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy(...)cukru i łyżeczkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem  i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki

Walijskie Pichcenie
Makaronowe muszle z tuńczykiem i sosem serowo-pomidorowym 253

tuńczyka w sosie własnym Callipo,  szklanka soku pomidorowego,  100g serka topionego,  2 łyżki zielonych oliwek,  cebula,  łyżka glassy sojowej Ponti,  łyżka soku z cytryny Limmi,  2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia,  sól, pieprz,  tymianek,  szczypta ostrej papryki,  100g startego żółtego sera.  Wykonanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku(...)dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić. W między czasie przygotować sos. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać puszkę pomidorów oraz sok pomidorowy, sok z cytryny i glassę sojową . Dodać odsączonego tuńczyka oraz pokrojone na kawałki oliwki. Zagotować, dodać pokrojony na mniejsze części serek topiony. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dusić na małym ogniu około 15 minut

Z miłości do słodkości