jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym) - pieprz cytrynowy - sól - skórka otarta z cytryny *dressing: - łyżka płynnego miodu - 5 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól i pieprz - 1,5 łyżki soku z cytryny *dodatkowo: - płatki masła Przygotowanie: Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi
W poszukiwaniu inspiracjipół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany , kostka margaryny Kasi, 1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru, skórka otarta z cytryny szczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy , otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto
Anioły w kuchnisoli 1 łyżka natki pietruszki 5 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 2 garście sałaty mix 1 pomidor sól pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny cukier do smaku Wykonanie. Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa(...)dobrze wymieszać. Uformować kotleciki. Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu. Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem. Usmażone frykadelki podawać z sałatką. Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani
Kulinarny karnet Christopherachwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Składniki: Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki) płaska łyżka masła łyżeczka posiekanej natki pietruszki plasterek cytryny sól 1 ząbek czosnku Dodatki: Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus) brokuł gotowany (najlepiej na parze) Wykonanie: Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy(...)Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, wyciśniętym sokiem z cytryny, dodajemy natkę i od razu podajemy na talerz. Moja propozycja to podanie z brokułem na kaszy kuskus lub na ryżu, ale można tutaj włączyć swoją wyobraźnię i dowolnie skomponować dodatki. Smacznego
Anielska Kuchnia Anijesień nadchodzi nieubłaganie. W czwartek pierwszy raz od dłuższego czasu po wieczornym spacerze z psem zrobiłam sobie gorącej herbaty z cytryną. W lecie herbaty praktycznie nie pijam (chyba, że mrożoną), za to jesienią i zimą pochłaniam hektolitry - nic tak nie ogrzeje zmarzniętych palców jak kubek z gorącym płynem (kakao sprawdza się całkiem nieźle w tej roli) i nie poprawi nadszarpniętego(...)aurą nastroju. Z nastawieniem do życia wszystko było w porządku, ale dłonie miałam przeraźliwie zimne, w związku z tym w ulubionym czarnym kubku zaparzyłam herbatę, posłodziłam i wrzuciłam plasterek cytryny. W całym domu zrobiło się jakby cieplej i przytulniej. W sobotę zmieniła mi się cyferka w tej magicznej liczbie, na pytanie o którą kobiety zazwyczaj udzielają wymijających odpowiedzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzenaprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec! Ciasto bananowe z czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 160 ml mleka 2 łyżeczki soku z cytryny 150 g miękkiego masła 110 g cukru 2 jajka 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 dojrzałe banany 100 g ciemnej czekolady(...)polewa: 200 g ciemnej czekolady (70%) 160 g cukru pudru 120 g creme fraiche (18%) Mleko wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzdrygnęłabym się z przerażeniem i powiedziała pass. Ale te kilka miesięcy to szmat czasu, i wiele się zmieniło. Uśmiechnęłam się więc od ucha do ucha i zaczęłam zastanawiać: czekoladowy, cytrynowy, a może jeszcze jakiś inny...?Kusił mnie cytrynowy od Gordona, przeczytałam kilka wspaniale się zapowiadających przepisów na czekoladowe. Ale kilka dni temu, biorąc prysznic, nie tylko udoskonaliłam pomysł na sernik
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250 ml maślanki 75 ml oleju 200 g dyni bez skóry skórka otarta z 1 cytryny 1cm kawałek imbiru 1 gruszka kruszonka: 45 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 30 g zimnego masła Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać(...)Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć. Gruszkę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Imbir również zetrzeć. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem i maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać. Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku z cytryny. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady; 30 g margaryny. Sposób wykonania: Płatki owsiane uprażyć na złoty kolor na suchej, gorącej patelni. Płatki należy prażyć kilka minut, aż zaczną pachnieć i się(...)rumienić. Przesypać do miseczki. Bakalie posiekać na małe kawałki, dodać do uprażonych płatków i dokładnie wymieszać. Na gorącej patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód i sok z cytryny. Smażyć, aż do całkowitego wymieszania się składników. Następnie dodać do płatków owsianych z bakaliami i energicznie i dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej powstałą masę. Dokładnie docisnąć
Gospodyni Miejskałyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżczka soli; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; Sos: 3 łyżki majonezu; 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: Zimna woda; Olej do smażenia; Toster/ gofrownica. Sposób wykonania: Przygotować panierkę: mąkę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, imbirem i proszkiem do pieczenia. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić(...)głębokim, gorącym oleju. Pomidora i sałatę umyć. Sałatę pokroić w cienkie paski, pomidora w kostkę. Przygotować sos: dobrze wymieszać ze sobą majonez, świeżo zmielony pieprz, czosnek i sok z cytryny. Na każdej tortilli układać pasek sałaty, na to 2 - 3 kawałki kurczaka, posypać pomidorem, polać sosem i zwinąć. Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica
Gospodyni Miejskamałe marchewki (około 100 g); 1 mała, biała cebula; 1/2 natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; 4 łyżki oleju/oliwy; 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać(...)surówki. Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do surówki. Wszystkie warzywa ze sobą wymieszać. Polać olejem/oliwą, octem/sokiem z cytryny, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem
Gospodyni MiejskaCałość dodać do zupy i wymieszać. Koperek drobno posiekać i dodać do zupy. Zupę podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, lub zmniejszyć jego ilość. Najlepiej nie rezygnować z octu czy z soku z cytryny, bo on zapewnia zupie kolor. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości
Gospodyni Miejskaczasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina barszcz robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskalimonkę i podałam na blasze na stół. Limonka z patelni służy do skrapiania fajitas. Można użyć papryki tylko jednego lub 2 kolorów. Limonkę i sok z niej można zastąpić cytryną i sokiem z cytryny. Ser cheddar bywa dostępny w sieci sklepów Biedronka. Można go zastąpić np. serem Stary Olęder
Gospodyni MiejskaBarszcz czerwony czysty na zakwasie...Intensywnie czerwony, mocno buraczany.Na domowym zakwasie, bez octu czy kwasku cytrynowego.W smaku przypominający nieco sok z kiszonych ogórków.Pełen aromatu czosnku
Gospodyni Miejska