cytryna - 13435 przepisów (strona:358/896)

Wigilijne śledzie ze śliwkami 156

Zdecydowanie.   Składniki: 5  matjasów  100 g rodzynek irańskich  20 szt. śliwek suszonych kalifornijskich 1 cebula sok z cytryny olej (ok 1/2 szklanki) sól, pieprz cytrynowy ½ łyżeczki cukru  Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie lub mleku przez kilka godzin.  Wyjąc i osuszyć.  Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.   Cebulę(...)wodę, owoce osuszyć i ostudzić.  Zimne śliwki posiekać.  Ułożyć w słoiku warstwami.  Na dole cebula, śledź, rodzynki i śliwki.  Olej wymieszać z solą i pieprzem cytrynowym.  Cukier wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i dodać do oleju.  Tak przygotowanym olejem zalać śledzie.  Odstawić na minimum kilka godzin do lodówki

Sto kolorów kuchni
Ciasto z czerwoną fasolą 324

Cake with red beansSkładniki.10 dag fasoli czerwonej konserwowej2 łyżki mleka5 dag cukru3 jajka3 dag mąki ziemniaczanej7 dag mąki pszennej1 łyżka cytryny kandyzowanejWykonanie.Do rondelka wrzucić odcedzoną, przepłukaną fasolę, wsypać cukier, wlać 2 łyżki mleka i całość zagotować, cukier ma się rozpuścić, mieszać.Z białek ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie ubić. Osobno ubić żółtka. Połączyć pianę z żółtkami, mąką(...)pszenną, fasolą i kandyzowaną posiekaną cytryną. Dobrze wymieszać i przełożyć do małej foremki.Piec 30 minut w temp.180 stopni. Posypać cukrem i zajadać... fasolówkę

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w sosie śmietanowym 299

szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę

Czerwona Porzeczka
Kaczka w sosie śliwkowym 174

śliwek węgierek bez pestekok 70 ml sosu sojowegook 70 ml miodu1/2 ostrej papryczkiniewielka ilość oliwy z oliwek1 cytryna, sparzona i wyszorowana50 ml octu balsamicznego4 ząbki czosnkukolendra świeża lub suszonatrawa cytrynowa ( nie jest niezbędna)przygotowaniepiekarnik nagrzać do 170 stopnimarynataDo garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej(...)wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia

Stare Gary
Kompot z rabarbaru i truskawek 168

Najzwyklejszy rabarbarowo - truskawkowy kompot. Warto go dobrze schłodzić przed podaniem, będzie idealny na letnie upały.składniki1 kg rabarbaru500 g truskaweklaska cynamonuparę ziarenek kardamonu1/2 limonkicukier do smakutrawa cytrynowa (opcjonalnie)1200 ml wodyprzygotowanierabarbar umyć, obrać, pokroić na 2 - 3 cm kawałki. truskawki umyć, odciąć szypułki, jeżeli owoce są duże przekroić na pół . Rabarbar włożyć do garnka, dodać cukier, kardamon, limonkę, cynamon(...)trawę cytrynową. Zalać wodą, zagotować. Kiedy rabarbar się zagotuje dodadać  truskawki i od tego momentu gotować ok 5 minut. Wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Można dorzucić parę listków świeżej mięty. Po ostygnięciu wstawić do lodówki. Podawać przecedzony lub z owocami - jak lubimy. Smacznego

Stare Gary
Sernik na zimno z białą czekoladą i sosem truskawkowym 320

biała czekolada- 300 g* żelatyna- 1 płaska łyżka + 1/3 szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować.Skrobię wymieszać

Kraina Miodem Płynąca
Muffiny cassis z różanym pudrem 205

cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka otarta z jednej cytryny,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli,różany cukier puder (przepis) lub cukier z wanilią do posypania muffin.      Przygotowanie:Porzeczki odsączyć na sicie.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Wymiesza(...)mokre składniki (oliwę, mleko, jajo, wanilię, sok i skórkę otartą z cytryny).Wymieszać suche składniki (mąkę pszenną, mąkę orkiszową, cukier, proszek do pieczenia i sól).Do suchych składników dodać porzeczki, wymieszać żeby mąka obtoczyła owoce.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.).Piec 18 minut

SzczyptaSmaQ
Pampuchy z jagodami i stewią 159

wzgledu na ich wplyw na naczynia krwionosne i znaczenie w okulistyce.ZDROWOTNE WLASCIWOSCI CZARNEJ JAGODY :Owoce zawieraja garbniki katechinowe,pektyny,antocyjany(w tym myrtylline uelastyczniajaca naczynia krwionosne),kwasy organiczne (cytrynowy,bursztynowy,jablkowy).Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu i selenu.Suszone(...)gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody,ale wszystkie owoce jagodowe tzn.maliny,jezyny,truskawki zwalczaja wolne rodniki w naszym organizmie, maja zatem silne dzialanie antyoksydacyjne,dlatego wskazane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 172

inspiracja.Skladniki:1 turbot ok.80 dkg (lub kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczona cukinia z pomidorami i brzoskwinią 151

makaronu,ryzu lub kaszy.Skladniki na 4 porcje:2 male zielone cukinie1 mala zolta cukinia2 duze pomidory3-4 zabki czosnku1 mala cebulka (mozna pominac)2 brzoskwiniekilka galazek tymianku ( u mnie cytrynowy)sol,pieprz,czerwona slodka paprykakilka lyzek oliwy ( u mnie cytrynowa)kilka lyzek startego grana padano lub parmezanuWykonanie:Przygotowac naczynie zaroodporne lub blaszke.Piekarnik nastawic na 200°C.Cukinie przekroic wzdluz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 156

goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry  i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic(...)zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 184

najzdrowsze z calego szparaga.Dlatego nigdy nie powinny zostac rozgotowane,a w trakcie gotowania glowki szparagow powinny wystawac ponad wode.Zapraszam na prawdziwa uczte smakow.Zielone szparagi z ziolowymi nalesnikami,okraszone cytrynowym maslem ,a calosc zwienczona kilkoma platrami dobrej surowej szynki.Skladniki na 2 porcje:100 g maki180-200 ml mleka1 jajko L50-60 g lyzka rozpuszczonego masla  solziola:2 lyzki posiekanego szczypiorku(...)piekarniku nastawionym na 50°C)pozostale maslo wymieszac na patelni z 1 lyzka soku  z cytryny,lekko posolicna talerzu ulozyc nalesniki ze szparagami,przybrac plasterkami szynki.Skropic maslem cytrynowym i przybrac ziolami wg upodobania                                                  ZYCZE

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grillowany łosoś z sałatką truskawkowo-melonową 183

limonki lub cytryny2 plaskie lyzeczki pasty curryolejSalatka truskawkowo-melonowaprzepis tutaj:klikWykonanie:swiezego lososia,koniecznie ze skora umyc,osuszyc i pokroic na porcje (mrozonego wczesniej rozmrozic)rybe skropic sokiem z cytryny i posolic,nastepnie posmarowac pasta curry.Pasta jest bardzo ostra,wiec ilosc jej musisz dobrac indywidualnietacke lub patelnie grillowa wysmarowac olejem przy pomocy pedzla lososia ulozyc skora do dolu i piec(...)ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI:Dlaczego zawsze nalezy rybe skrapiac sokiem z cytryny?Jej silny kwasowy charakter  idealnie sie tu nadaje ,a jony H+ lacza sie wowczas z trimetyloamina,ktora odpowiada za nieprzyjemny zapach morskich pysznosci.W wyniku tej reakcji powstaje zwiazek o charakterze soli,a nieprzyjemny zapach sie ulatnia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 295

choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;)  W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną pomarańczową i cytrynową tej firmy. Jakość taka jaką lubię - najwyższa :) Ceny produktów nie wyróżniają się spośród konkurencyjnych firm, więc produkty tej frmy są według mnie jak najbardziej godne polecenia.Źródło: Moje Wypieki.Każdy(...)zmielonych)3 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml miodu płynnego85 g masła1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio1/4 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej HelioWykonanie:Mąkę pszenną, zmielone migdały i orzechy, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną oraz przyprawy przesiałam do miski. W rondelku rozpuściłam masło i miód. Jak masło się rozpuściło, odstawiłam

Blondynka Gotuje
Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym 166

sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta i sok z 1 pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka listków mięty Pstrąga umyłam i osuszyłam. Z dwóch łyżek masła, koperku, soli i pieprzu zrobiłam smarowidło.Pstrąga wysmarowałam smarowidłem w środku i włożyłam resztę(...)koperku, ponacinałam na wierzchu i poukładałam plasterki cytryny i grudki smarowidła.Zawinęłam w folię i wstawiłam na 30-40 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Przed końcem pieczenia można odwinąć folię, żeby się bardziej zrumienił.SosDo rondelka wrzuciłam masło, dodałam pozostałe składniki i gotowałam ok. 10 minut na małym ogniu aż sos trochę odparował.BatatyUmyłam 2 bataty (słodkie ziemniaki), osuszyłam

UgotujmyTo.pl