cytryna - 13435 przepisów (strona:358/896)

Niezwykły tort dla niezwykłej osoby 366

łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać) cukier puder do smaku sok z 1/4 cytryny (opcjonalnie) ok. 25-30 g wiórków czekoladowych lub gorzkiej czekolady startej na drobnych oczkach tarki  (ewentualnie można użyć naturalnego kakao) kilkanaście lub nawet więcej połówek orzechów włoskich żurawinę w czekoladzie(...)Mocno schłodzoną śmietankę, serek i ok. 3-4 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy na sztywno. W razie potrzeby dosładzamy. Dodajemy przestudzoną żelatynę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy na spodni blat ciasta i przykrywamy drugim - równym spodem do góry. Lekko dociskamy. Pozostały krem możemy cały wyłożyć na wierzch ciasta (najlepiej za pomocą szprycy

Ratunku obiad
Hummus klasyczny 111

zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (30-40 minut). Składniki: 2 szklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej) pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu) sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku 100 ml wody sól oliwa z oliwek słodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypania Pasta tahini: pół szklanki sezamu 50-100 ml oleju sezamowego (lub innego(...)uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej pasty. Przygotowanie : Utrzeć czosnek z solą. Dodać ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, odrobinę oliwy. Utrzeć blenderem do gładkości. Następnie dolewać powoli zimną wodę, aż do uzyskania żądanej konsystencji. (Ilość wody regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne

Food Square
Falafel najsmaczniejszy 164

należy je odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Surówka z marchewki, imbiru i kolendry: 4 średniej wielkości marchewki kawałek kłącza imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu 2 łyżki sezamu sól Przygotowanie: Marchew zetrzeć na średnich oczkach. Dodać starty na drobnych imbir i czosnek. Przyprawić, kolendrą, sokiem z cytryny, miodem

Food Square
Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli 359

proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 filety z łososia 50 ml sosu teriyaki (polecam domowy z tego przepisu ) sok z cytryny sól morska Przygotowanie: Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej

Food Square
Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 159

padano) garść pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół. Z połówki(...)opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę , gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu. Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut). Gdy korzystamy z karczochów

Food Square
Dulces de Semana Santa 170

Wielkanoc w Hiszpanii pachnie cytryną i cynamonem. Zewsząd unoszą się wspaniałe zapachy, miasta przystrojone są kwiatami i jest niezwykle głośno, gdyż po ulicach spacerują bębniarze. Przez cały Wielki Tydzień czuć narastającą atmosferę Świąt. Większość prywatnych biznesów jest pozamykana na trzy spusty, a ludzie wychodzą na ulice. Jest gwarno i gorąco. Bębniarze na ulicach Walencji Każdego wieczora podczas Semana Santa wychodziliśmy(...)leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos , czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy ( potaje de garbanzos ), ryż na mleku ( arroz con leche ) i Monas de Pascua , będące bardzo istotnym świątecznym wypiekiem

Food Square
Frankfurcki zielony sos 216

ręką. Składniki: 3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki oleju 150 g jogurtu naturalnego (lub w wersji mniej dietetycznej majonezu) 150 g gęstej śmietany sok z 1 cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 szalotki lub 1 mała cebula 1 ogórek konserwowy starty ząbek czosnku co najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta(...)koperek, bazylia) świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Ugotowane żółtka rozetrzeć z olejem na gładką masę. Dodać jogurt,  śmietanę, musztardę, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Zioła, cebulę oraz ogórek bardzo drobno posiekać i również dodać do sosu. Doprawić solą oraz pieprzem. Część ziół można rozetrzeć z sosem blenderem. Zostawić przynajmniej na godzinę (a najlepiej

Food Square
Pieczony pstrąg z muślinowym sosem oraz zielona sałatka ze szparagów i fasolki z pistacjowo-szałwiowym pesto 154

oliwek. Piec na papierze do pieczenia w 200 o C przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Sos muślinowy: 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) sok z połowy cytryny pieprz biały sól 100 g masła 200 ml śmietany kremówki (30%) Masło sklarować na patelni. Żółtka wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie ubijać trzepaczką w kąpieli wodnej

Food Square
Hummus z bobu 108

kolor. Idealny na tą porę roku; nie wyobrażam sobie bez niego letnich kanapek. :) Składniki: 500 g bobu 1/4 szklanki pasty tahini (z około 100 g sezamu) sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 4 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie: oliwa z oliwek do polania i za'atar do posypania Przygotowanie: Bób ugotować do miękkości, ostudzić i wyłuskać. Następnie włożyć(...)kielicha blendera razem z pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem i solą. W trakcie miksowania stopniowo dolewać wodę (w razie potrzeby więcej niż w przepisie). Ucierać aż do uzyskania gładkiej pasty. Gotowy hummus przełożyć do salaterki, polać odrobiną oliwy i posypać za'atarem. Gotowe

Food Square
Baba ghanoush - pasta z bakłażanów i sezamu 157

opaliłem nad ogniem, dzięki czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku. Składniki: 1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk) 2 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny oliwa z oliwek pietruszka do posypania duża szczypta mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie: Umyte bakłażany ułożyć na palnikach kuchenki gazowej i opalać przez 15 minut, co jakiś czas obracając(...)kolejny kwadrans. Ciepłe bakłażany obrać ze skórki, a miąższ wrzucić do kielicha blendera i zmiksować razem z tahiną, czosnkiem, chlustem oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Następnie doprawić solą, pieprzem i kminem do smaku. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem skropić oliwą i posypać natką pietruszki

Food Square
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 205

piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami lub ryżem.  Składniki: 600 g filetów pstrąga łososiowego lub łososia 4 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki soku z cytryny lub octu ryżego sól morska 2 płaty glonów nori 6 łyżek czarnego sezamu oliwa z oliwek Przygotowanie: Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli

Food Square
Zimowy sernik z żurawiną 182

minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika i wystudź całkowicie. Składniki na mus żurawinowy: 300 g świeżej żurawiny plus trochę do dekoracji (można zastąpić mrożoną) sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżeczki żelatyny 300 ml kremówki 36% Do rondla wsyp żurawinę, zasyp cukrem i polej sokiem z cytryny. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż żurawina popęka

Food Square
Rolada Mai 159

wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder   Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem   Ubijamy na sztywno pianę(...)szklanki zimnej wody.W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej wody.Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami.Studzimy.   Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę.   Dowolnie układamy galaretkę i jabłka

Maminek kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty 229

białej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku    Drobno szatkujemy kapustę.    Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę.    Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Tort z kaszą manną 223

kostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek kaszy manny -1 cytryna -aromat rumowy -dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki    Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę. Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy(...)placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę.    Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę, na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego. Krem jest gotowy:    Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu.    Na to kolejny

Maminek kulinarny