wspomnienia z dzieciństwa.Nie robiliśmy jej od lat.Potrzebne składniki:-mąka pszenna-4 łyżki-mąka ziemniaczana-2 łyżki-cukier-9 łyżek-4 jajka-2 łyżki oleju-aromat śmietankowy-żelatyna-galaretka cytrynowa i truskawkowa-2 kubeczki śmietany 18%- po 400 ml-jabłka-cukier puder Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ściereczkę posypujemy cukrem pudrem Ubijamy na sztywno pianę(...)szklanki zimnej wody.W drugiej 4 łyżeczki zalane 0,4 szklanki zimnej wody.Przygotowujemy galaretki, rozpuszczając w niepełnej szklance gorącej wody.Czerwoną wylewamy na płaski talerz do stężenia.Do cytrynowej dodajemy 2 namoczone łyżeczki żelatyny i łączymy to z jabłkami.Studzimy. Kiedy jabłka stężeją a czerwona galaretka zastygnie rozwijamy biszkoptowy ruloni przygotowujemy roladę. Dowolnie układamy galaretkę i jabłka
Maminek kulinarnybiałej kapusty. Jest też surówka z czerwonej kapusty. Wystarczy: -połówka niewielkiej czerwonej kapusty -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna czerwona cebulka -warzywko -sos sałatkowy koperkowo-ziołowy -olej -sok z cytryny do smaku Drobno szatkujemy kapustę. Jabłko i marchewką tarkujemy na grubych oczkach a cebulkę kroimy w kostkę. Do kapusty wsypujemy cebulkę. Delikatnie posypujemy warzywkiem(...)sosem sałatkowym. Mieszamy. Dodajemy jabłko i marchewkę. Skrapiamy olejem i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny do smaku. Mieszamy i odstawiamy, aby wszystkie składniki nabrały właściwego smaku. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykostki margaryny -2 jajka -łyżeczka proszku do pieczenia Składniki kremu: -1 l mleka -1,5 szklanki cukru pudru -kostka margaryny lub masła -10 czubatych łyżek kaszy manny -1 cytryna -aromat rumowy -dodatkowo słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Najpierw gotujemy kaszę, czyli do mleka dodajemy cukier puder i kaszę. Ustawiamy na ogniu i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy(...)placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę, na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego. Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny
Maminek kulinarnyZdrowym też nie zaszkodzi, bo podniesie odporność. Gdy jednak czujemy, że zaczynamy chorować, czujemy dreszcze, bolą nas mięśnie i kości- sięgamy do naszej niezawodnej spiżarni po: -nalewkę -miód -czosnek -cytrynę Torebka herbaty chyba też się znajdzie. Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, aby pozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki. Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu(...)mieszamy. Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku. Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanej lub z czarnej porzeczki lub innej. Jeśli nie mamy nalewki, możemy dodać 25 ml spirytusu. Mieszamy i pijemy gorącą do dna a potem idziemy do łóżeczka i wstajemy rano
Maminek kulinarnybiałko jajka -ok. 15 dkg cukru pudru -1/2 łyżeczki soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek. Białka(...)jest upieczone. Jest upieczone. Wyjmujemy z foremki i studzimy. Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem z cukrem pudrem -dodajemy sok z cytryny -jeśli lukier jest zbyt rzadki - dodajemy cukru pudru Smacznego
Maminek kulinarnyUcierane ciasto z owocami i bezą.Składniki:-6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy-szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy-szczypta kwasku cytrynowego do bezy-2 szklanki mąki-kostka margaryny-2 łyżki kakao-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia-aromat śmietankowy-owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnywykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocamilub innych ciast i deserów.Składniki:-2 kg truskawek-0,75 l wody-2 szklanki cukru-2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego Tryskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i odsączamy.Wodę zagotowujemy z cukrem, dosypujemy kwasek cytrynowy.Do wrzątku wrzucamy truskawki. Gotujemy 3 minuty. Truskawki przekładamy do słoików
Maminek kulinarnykostki margaryny -szklanka mąki pszennej -5 jajek Składniki na krem: -budyń o dowolnym smaku -1,5 szklanki mleka -kostka margaryny -szklanka cukru pudru -łyżka soku z cytryny Wodę z tłuszczem zagotowujemy. Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy szklankę mleka(...)minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki. Po kilku minutach będą wystudzone. Ostrym nożem odcinamy górę ciastek. Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi
Maminek kulinarnyPrzecier z tych małych, żółtych śliweczek jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Przygotowujemy go w wersji z małą ilością cukru. Składniki: -5 kg mirabelek -1,5 kg cukru -1 cytryna Mirabelki myjemy i w całości wkładamy do garnków z niewielką ilością wody ( ok. 200 ml ). Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozgotowania owoców. Przecieramy przez sitko(...)przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyjuż tylko gruszek w syropie.Przydadzą się do ciast i deserów. Składniki-ok. 10 dużych gruszek-1 l wody-1/2 kg cukru-2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego-goździki Gruszki obieramy ze skóry. Wycinamy gniazda nasienne. Układamy w słoikach.Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków. Wodę zagotowujemy z cukrem
Maminek kulinarnyogonkami.Układamy w słoiczkach i zalewamy wrzącym, mocnym syropem. Składniki syropu:-szklanka cukru-1/2 szklanki wody-łyżeczka kwasku cytrynowegoWodę zagotowujemy z cukrem.Kiedy zacznie wrzeć dodajemy kwasek cytrynowy. Syropem zalewamy jabłuszka i zakręcamy.Smacznego
Maminek kulinarnyburaków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler, por, marchew, czosnek i cebulę. Gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy(...)Odławiamy wędzonkę a następnie warzywa. Dodajemy buraki, pokrojoną marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Do barszczu można też dodać śmietanę. Smacznego
Maminek kulinarnyPasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz do smaku 2 łyżki suszonego oregano Oliwa z oliwek do smażenia Jogurt Sok z cytryny Pokrojoną w duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą(...)smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem: 20g masła łyżka mąki
Smakowity Blog Kulinarnywywar", a yum- "przyprawiony na kwaśno". Przygotowanie jest bardzo proste. Szczególnego smaku nadają tej zupie odpowiednio zestawione przyprawy. Wśród nich powinny się znaleźć: ostre zielone papryczki, limonka kaffir, trawa cytrynowa, świeża kolendra, cebulka dymka oraz- co najistotniejsze- krewetki. Wersji tej zupy jest bardzo wiele. Jedne zalecają dodanie mleka kokosowego, co czyni zupę aksamitną i nadaje jej słodyczy, inne zaś(...)chce bawić się w samodzielne dobieranie przypraw, może skorzystać z gotowej pasty do dań kuchni tajskiej. Ja użyłam zielonej pasty curry mającej w składzie: chili, trawę cytrynowa, czosnek, szalotkę, galangal, kmin, limonkę kaffir.Składniki:500g dużych krewetek1 łyżka oleju arachidowego1, 5 litra wody2 łyżki zielonej pasty curry2 male czerwone papryczki chili, pozbawione nasion i drobno posiekane1 łyżeczka startego świeżego
Smakowity Blog Kulinarny