czasu robić zakwasu, wybieram ten marki Winiary, gdyż najbardziej przypomina żurek robiony na domowym zakawasie.Najlepszym chrzanem ze słoiczka jest chrzan w occie (większość jest zakwaszana kwaskiem cytrynowym) ze względu na jego smaku, jak np. ten. Niestety z uwagi na jego częsty brak w sklepie, często używam chrzanu na kwasku cytrynowym i zupa też dobrze smakuje.Serem można posypywać zupę już
Gospodyni Miejskacukru;3 jaja;1 szklanka oleju;0,5 szklanki mleka;1 łyżka octu jabłkowego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);300 g truskawek;1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Lukier:1 schłodzone białko;150 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania(...)ciasto polukrować.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24 x 28 cm,Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaziemniaki staną się miękkie. Następnie do zupy dodać podsmażone ogórki z cebulą i czosnkiem i gotować razem, na średnim ogniu przez około 10 minut. Do zupy dodać sok z cytryny, opcjonalnie - sok z kiszonych ogórków, koperek oraz śmietanę (wcześniej wymieszaną z chochlą gorącej zupy). Zupę przyprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około(...)rozpuszczać, aż ulegną całkowitemu ropuszczeniu w zupie. Zupę, w mniej sytej wersji, można ugotować bez ziemniaków i podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Z zakwaszania zupy sokiem z cytryny można zrezygnować. Można użyć serków topnionych o dowolnym smaku, choć najlpiej się sprawdzają śmietankowe, kremowe, czy inne bez zdecydowanego smaku czy aromatu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaśrednie jabłka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1 łyżka octu spirytusowego 10%; 1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć(...)Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, ocet, wodę i majonez) i dokładnie wymieszać. Powstałym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Gotową surówkę wstawić na kilka godzin do lodówki (można na całą noc) w celu przegryzienia się składników
Gospodyni Miejskaoleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 1 średnia, czerwona cebula; 1 mała, ostra papryczka chili (u mnie zielona); 1/2 łyżeczki cynamonu; Kilka listów bazylii; Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny; 1 łyżka oleju; 2 i 1/2 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Chili umyć(...)zalewą), odcedzonego tuńczyka. Wymieszać, posolić i dusić na małym ogniu przez około 20 minut. Sos przyprawić solą i pieprzem. Gotowy sos wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Makaron z sosem podawać gorący, oprószony drobno startym parmezanem i (ewentualnie) przyozdobiony listkami bazylii. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu
Gospodyni Miejskaaromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 3 jaja. Sposób przygotowania: Miód rozpuścić w rondelku. Dodać masło i mieszać(...)jego całkowitego rozpuszczenia. Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać ciepły miód z masłem, dodać cukier, sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować
Gospodyni Miejskałyżeczki cukru, • Szczypta soli. Nadzienie i zabajone: • 150 g śmietankowego serka Almette, • 400 ml śmietany 30%, • 3 łyżki miodu akacjowego, • 20 ml wody, • Sok i skórka otarta z jednej cytryny, • 4 płatki żelatyny, • 2 żółtka, • 2 łyżki cukru, • 1 szkl. owoców jagodowych, • 10 kwiatów lawendy, • 1/5 szklanki Prosecco. Wykonanie: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 5 minutach podgrzać do rozpuszczenia(...)wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5-8 kwiatów lawendy
SzczyptaSmaQkorzenia imbiru startego na tarce), 250 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub stewią), 30 g pektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji, sok z 1 cytryny, ½ szkl. wody. Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru(...)czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić 15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami
SzczyptaSmaQantonówek, 1,5 kg owoców czarnego bzu, 2 czerwone cebule, 30 g pektyny jabłkowej, 2 papryczki chili, 100 g rodzynek, 350 g brązowego cukru, skórka z 1 cytryny, łyżka posiekanego estragonu, 10 goździków, 2 laska cynamonu, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżka oliwy. Przygotowanie: Owoce i warzywa umyć i osączyć na sicie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zmiksować w malakserze razem(...)straty witamin. Cebulę pokroić w plastry, zeszklić na oliwie. W sokowirówce wycisnąć sok z czarnego bzu, przelać do rondla, dodać zmiksowane jabłka, cebulę, połowę cukru, skórkę otartą z wyparzonej cytryny, goździki, cynamon i ziele angielskie. Dusić bez pokrywki 20 minut. Dodać pozostały cukier wymieszany z pektyną jabłkową, rodzynki i estragon, dusić dalej przez 4 minut, ciągle mieszając. Jeśli konfitura
SzczyptaSmaQjajo, • 1 łyżka oliwy truflowej, • 1 łyżka soku z cytryny, • Młode listki i kwiaty nasturcji (lub rukola), • ½ papryczki chili, • Tymianek(...)tymiankiem, pieprzem i solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w 200 stopniach. 2. Nadzienie: Gruszkę pokroić w plastry, każdy posmarować papryczką przeciętą na pół, skropić sokiem z cytryny. Łososia podzielić na małe kawałki. W misce zmiksować jajo, serek Almette i Camembert. 3. Masę jajeczną przelać do podpieczonych miseczek z dyni, wyłożyć kawałki łososia i plastry gruszki, posypać
SzczyptaSmaQpomidorów, 150 g serka śmietankowego Almette, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii, 150 ml Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe(...)minut. Przygotować sos: listki bazylii zblanszować (1 minuta we wrzącej wodzie, przełożyć do wody z lodem). Cydr zagotować, zredukować do 3 łyżek, zmiksować z odciśniętą bazylią, sokiem z cytryny i oliwą (oliwę dodawać stopniowo do uzyskania konsystencji gęstej śmietany). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Orzeszki zrumienić na patelni. Pomidory przestawić na kuchenkę, dodać bulion, serek Almette, zmiksować blenderem, gotować
SzczyptaSmaQSkładniki: 8 kromek pieczywa tostowego, 150 g serka Almette z kolorowym pieprzem, 3 świeże figi, 4 listki szałwii, 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 3 łyżeczki soku z cytryny, 3 łyżki konfitury z owoców dzikiej róży, Szczypta soli i cukru, Kilka ziaren czerwonego pieprzu i kiełki lucerny do dekoracji. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło i oliwę z listkami szałwii, smażyć(...)dołożyć pieczywo, opiec z każdej strony. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Na każdej chrupiącej grzance wyłożyć porcję kremu pieprzowego-cytrynowego, plaster figi, kiełki i kleks konfitury różanej, posypać kolorowym pieprzem
SzczyptaSmaQSkładniki: 150 g serka Almette z chrzanem, 1 cukinia żółta, 1 cukinia zielona, 2 opakowania anchois, 50 ml jogurtu naturalnego, Sok z cytryny, Sól i biały pieprz, Zielenina i kolorowy pieprz do dekoracji. Marynata : 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, Sól i pieprz. Ciasto naleśnikowe: ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki z pełnego przemiału, ½ szklanki piwa(...)ciasta, usmażyć naleśniki. Na naleśnikach rozłożyć fileciki anchois, ciasno zwinąć, pociąć na małe krążki. Serek Almette z chrzanem wymieszać z jogurtem, doprawić solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerz wyłożyć mini naleśniki, kilka porcji kolorowej cukinii z krem chrzanowym, posypać kolorowym pieprzem i przeprać zieleniną
SzczyptaSmaQsamodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina(...)dekoracji, oliwa, sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut. 2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii
SzczyptaSmaQpełni, koniecznie zróbcie kilka słoiczków :) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg śliwek (najlepiej węgierek), 500 ml soku z czarnego bzu, 250 g cukru, Sok z ½ cytryny, 30 g pektyny cytrusowo-jabłkowej, Garść listków mięty. Przygotowanie: Owoce umyć, odsączyć na sicie. W sokowirówce wycisnąć sok z jagód czarnego bzu, śliwki zmiksować w melakserze. Gotować na małym ogniu(...)Pektynę wymieszać z 1/3 cukru, wsypać do gotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając. Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie
SzczyptaSmaQ