cytryna - 13435 przepisów (strona:360/896)

Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 189

Składniki na około 12 sztuk: 85 g włoskich orzechów, zmielonych 4 łyżki miękkiego masła 80 g drobnego cukru do wypieków otarta skórka z połowy cytryny 70 g mąki pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane orzechy włoskie do dekoracji Do zmielonych orzechów dodajemy masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 130

podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki: Sos holenderski 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól pieprz biały Potrzebujemy także: pęczek białych szparagów jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe semifreddo 141

podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki:    450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny 300 ml (1 i 1/4 szklanki) śmietany kremówki           Do podania: 30 g bez, pokruszonych truskawki   Przygotowanie: Truskawki wkładamy do miski. Posypujemy je cukrem(...)odstawiamy na godzinę, żeby puściły sok. Dodajemy do nich sok z cytryny i miksujemy blenderem.   W dużej misce ubijamy śmietanę, aż będzie dość gęsta, ale na tyle płynna, by spływała z łyżki. Wlewamy do niej owocowe puree i delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do pojemnika po lodach albo keksówki. Zamrażamy mniej więcej godzinę, aż przy brzegach pojawią się kryształki

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 187

karbowanych liściach 1 mango 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych bazylia 1 cebula dymka ser Grana Padano 200 g polędwicy wołowej 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną(...)Rukolę i sałatę myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w plastry. Awokado przecinamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na talerzu przygotowane składniki sałatki. Wołowinę kroimy w plastry, układamy na sałatce. Na koniec dodajemy cienkie plasterki sera grana padano i listki bazylii. Całość polewamy

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik litewski 161

smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 średniej wielkości buraki pęczek rzodkiewki 2 świeże ogórki lub małosolne 3 ząbki czosnku 500 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki  kwaśnej śmietany sok z cytryny pęczek koperku pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 200

ciepłej wody 2 łyżki oliwy Konfitura z czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałązka tymianku łyżka oliwy sól Dodatki: ser camembert orzechy pekan kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Konfitura z czerwonej cebuli:  Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i szklimy(...)żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Pizza:  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy mikserem, aż składniki zaczną

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 211

matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane do smażenia Do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę.  Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, sól, ciepłe mleko(...)bardzo małe porcje ciasta i smażymy placuszki z dwóch stron, aż się lekko przyrumienią. Na każdym blinie rozsmarowujemy porcję serka, układamy kawałki śledzia i dekorujemy plasterkiem cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Napój korzenny -zapach i smak świąt. 170

zapachu i smaku. SKŁADNIKI: 1.5 litra wrzątku 3 laski kory cynamonowej łyżka rodzynek 4 goździki szczypta szafranu 3 daktyle 1 łyżka miodu 3 plastry limonki  3 plastry cytryny WYKONANIE: Korę cynamonową, rodzynki, daktyle i goździki zalać wrzątkiem. Nakryć i zostawić na 15 min. Następnie dodać szczyptę szafranu, miód i plastry cytryny i limonki. Zostawić

W kuchennym oknie Ewy
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 351

jarzynową (bez ziemniaków), buraczki dogotowałam i zjedliśmy w plastrach do obiadu. Tak więc wszystko wykorzystane. Przepis znaleziony na blogu u Margarytki   , mnie ten smak odpowiada idealnie, ilości octu (cytryny) i ksylitolu zależą od słodkości buraków, warzyw, jabłka. Każdy musi doprawić go wg własnego gustu, do odpwiadającego mu smaku. Ja doprawiłam tylko 1 łyżką ksylitolu dodatkowo, już więcej(...)laurowe - 10 ziarenek czarnego pieprzu - 4-6 ziaren ziela angielskiego - garść suszonych grzybów - sól i pieprz do smaku - ksylitol do smaku (lub cukier) - ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie) - majeranek - natka pietruszki do posypania (nie trzeba) Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić

Smaczne Zdrowe
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 193

łyżki kwaśnej śmietany - cytryna                                                     - szczypta soli - płatki migdałowe(...)Przygotowanie: Z mąki, masła, cukru, soli, śmietany i żółtek zagnieć ciasto. Chłódź 30 minut. W międzyczasie wymieszaj śmietankę, serek, cukier, skórkę startą z cytryny  i jajka. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Tak przygotowanie gruszki ponacinaj z wypukłej strony.  Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz

W poszukiwaniu inspiracji
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 183

szybki, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia. Potrzebne nam:- 2 kawałki łososia po około 300 g każdy- pęczek pietruszki- 1/2 kostki masła- 2 ząbki czosnku- ostra papryczka- pieprz cytrynowy- sól Przygotowanie: Masło pokroić na małe kawałki i zostawić w temperaturze pokojowej aż zmięknie. Następnie do masła zetrzeć na drobnej tarce czosnek, dodać pokrojoną bardzo drobno papryczkę(...)poszatkowaną pietruszkę. Doprawić pieprzem cytrynowym i solą, wymieszać. Łososia opłukać pod bieżącą wodą. Na blasze do pieczenia ułożyć dwa duże kawałki folii aluminiowej. Na środku każdej wyłożyć po 1/4 masła i ułożyć łososia (skórą do dołu). Następnie przykryć każdy filet resztą masła, dokładnie zamknąć pakunki z folii i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podawać

W poszukiwaniu inspiracji
Walentynkowy tort serce 173

banany - 1 i 1/4 szklanki cukru             - cytryna - 1,5 szklanki mąki tortowej     -mocna słodka herbata - 5 łyżek kakao Na kremy: - 1 litr śmietany 30% - opakowanie fixu do bitej śmietany - 4 łyżeczki cukru pudru - opakowanie fixu truskawkowego do bitej śmietany Przygotowanie:  Jajka ubić(...)dzielimy na trzy blaty. Każdy blat nasączamy herbatą. 750 ml śmietany ubijamy z fixem i 3 łyżeczkami cukru pudru. Na pierwszym blacie układamy pokrojone w plasterki banany, skrapiamy je cytryną żeby nie ściemniały i nakładamy porcję kremu. Podobnie postępujemy z drugim blatem (część śmietany zostawiamy do ozdobienia wierzchu tortu). Pozostałą śmietanę ubijamy z fixem truskawkowym i pozostałym cukrem, po czym

W poszukiwaniu inspiracji
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 205

jestem doświadczona w przygotowywaniu tak egzotycznych potraw.  Potrzebne nam (na 2 porcje): - 4 steki z rekina (można dostać w dobrym sklepie rybnym) - pieprz cytrynowy - sól - skórka otarta z cytryny *dressing: - łyżka płynnego miodu - 5 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól i pieprz - 1,5 łyżki soku z cytryny *dodatkowo: - płatki masła  Przygotowanie: Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi

W poszukiwaniu inspiracji
Świąteczne kruche ciasteczka 1248

pół szklanki mąki ziemniaczanej  5 żółtek  2 łyżki śmietany , kostka margaryny Kasi, 1 cukier waniliowy  troszkę proszku do pieczenia   pół szklani cukru, skórka otarta z cytryny szczypta soli Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy , otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto

Anioły w kuchni
Frykadelki orkiszowe z sałatką 171

soli 1 łyżka natki pietruszki 5 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 2 garście sałaty mix 1 pomidor sól pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny cukier do smaku Wykonanie. Ziarna orkiszu zmielić grubo, zalać wywarem i gotować stale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa(...)dobrze wymieszać. Uformować kotleciki. Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu. Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem  z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem. Usmażone frykadelki podawać z sałatką. Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani

Kulinarny karnet Christophera