cytryna - 13435 przepisów (strona:371/896)

Sos tatarski z jajkiem- tartar sauce with egg. 277

dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy Składniki: 8 łyżek majonezu 4 ogórki konserwowe 1 jajko 4-5 szczypiorków sól , pieprz 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki soku z cytryny Wykonanie: Do majonezu dodajemy bardzo drobno pokrojony ogórek, szczypior, żółtko z jajka kruszymy, białko drobno kroimy. Dodajemy chrzan I sok z cytryny. Mieszamy I doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Gotowe

Smaki Edyty
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 264

posiekanych orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Puree z selera i jabłek: 1 duży seler (korzeń) 2 średniej wielkości jabłka 1 cytryna garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około(...)Odcedzamy ugotowanego selera z wody, dodajemy obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub z całej - w zależności od Waszych upodobań smakowych ;)). Całość blendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: 1. Umyte pomidorki koktajlowe

W kuchni Katie
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 234

dalej? Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :) Jak zasiąść z małżem do stołu? W restauracjach małże zwykle są podawane w głębokich talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach, albo w fikuśnych, małych wiadereczkach. Do tego dostaniecie(...)łyżkę i widelec oraz duży talerz na puste skorupki. I miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec. Pożeracie mięsko, odkładacie łyżkę i widelec, a w dłoni zostaje Wam muszelka z pierwszego mula

W kuchni Katie
Mule w sosie śmietanowo-serowym 240

świeżych muli 20 g sera gorgonzola 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 30% sól, pieprz do smaku kilka drobno posiekanych listków mięty dwie ćwiartki cytryny (do podania) gorąca bagietka (do podania) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ser gorgonzola. Podlewamy winem i wrzucamy wyczyszczone małże. Przez chwilę odparowujemy wino, po czym przykrywamy patelnię i dusimy małże(...)otworzą zdejmujemy pokrywkę, podlewamy małże śmietaną, przez chwilę gotujemy, aby zagęścić sos. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną mięty. Małże podajemy w głębokich talerzach, z cząstką cytryny i ciepłą bagietką. Smacznego

W kuchni Katie
Ciasto z jabłkami 496

ciastem.Ciasto z jabłkami  SKŁADNIKI:KRUCHE CIASTOśmietana - 4 łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE:MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych(...)otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.  CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku

Kuchnia Danusi
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 405

użyłam oryginalnej włoskiej oliwy ze sklepu Mantini) 1 mała cebula drobno pokrojona 2 drobno pokrojone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy szczypta pieprzu cayenne 1 łyżka soku z cytryny 1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę 4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki 200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL(...)lekko się zrumieni. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy utłuczone w moździerzu przyprawy, kurkumę, pieprz cayenne i smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy

Blondynka Gotuje
Żółto zielone babeczki z makaronu i szyneczki 218

oliwek, ¼ papryczki chili, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, rukola, pomidorki koktajlowe, cebulka dymka. Pesto: 2 garści listków świeżej bazylii, 1 mały ząbek czosnku, sok cytryny do smaku, 15 g sera żółtego, 60 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka orzeszków piniowych, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,   sól do smaku. Przygotowanie: Pesto : listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe(...)razem miksujemy, dolewamy olej, sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jajko mieszamy z połową startego sera, posiekaną papryczką chili i doprawiamy pieprzem. Do jajka z serem dodajemy makaron, oliwki w plasterkach, kukurydzę i całość dokładnie mieszamy. Foremki

Moniki Smakołyki
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 330

milczeniu kawałek po kawałku - takie był pyszne.  Jak już się najedliśmy, Teresa zdradziła kilka sztuczek, które można zastosować: zamiast tartej skórki z pomarańczy można zastosować skórkę z  cytryn, limonek, mandarynek, można użyć ekstrakt waniliowy, cynamon, można dodać rodzynki, siekane orzechy - co przyjdzie do głowy. Można też do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe(...)mleka prosto od krowy (ostatecznie pełne pasteryzowane) 3 szklanki cukru (660 g), najlepiej trzcinowego 6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia tarta skórka z 3 pomarańczy, lub z 3 cytryn, lub wanilia, lub rodzynki, lub pokrojone orzechy, lub to, co ci do głowy wpadnie odrobina tłuszczu do nasmarowania foremek odrobina cukru (najlepiej trzcinowego) do posypania ciasta Przygotowanie ciasta: Mikser w dłoń

Grahamka, weka i kajzerka
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 137

mąki pszennej typ 500 115 g mąki kukurydzianej  115 g miękkiego masła 115 g cukru pudru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jajka starta skórka z 1 cytryny  odrobina cukru pudru do oprószenia Przygotowanie ciasteczek: Przesiej mąkę do miski, dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane(...)jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze, o średnicy od 2 do 4 cm). Wykrojone ciasteczka

Grahamka, weka i kajzerka
Cynamonowo jabłkowe ciasteczka 2857

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka aromatu waniliowego  ok 100 ml mleka na nadzienie :  60-70dag jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki masła sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu Przygotowanie : Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję jajka, aromat waniliowy i mąkę  wcześnie zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniatam ciasto, w razie konieczności dodaję mleko(...)godzinę w lodówce. W między czasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach i przekładam do garnka z roztopionymi 2 łyżkami masła, dodaję sok z cytryny i czubatą łyżeczkę cynamonu. Cukier dodaję kiedy pojawi się sok sprawdzając słodkość. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części, lekko ugniatam i wałkuję go na grubość ok 3 mm i wycinam trójkąty

Mechanik w kuchni
Tarta z bananami i polewą krówkową 510

łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 12% Masa krówkowa: 50g masła 200g jasnego brązowego cukru 170ml śmietanki kremówki 30% Nadzienie: 3 banany sok z 1 cytryny 2-3 łyżki ciemnego dżemu (użyłam powideł śliwkowych) 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich     Ciasto: 1. Formę na tatrę o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Wymieszać(...)rozmieszać). Masę odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.     5. Podpieczony spód posmarować dżemem. Banany obrać i przekroić je wzdłuż na połówki, skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta posmarowanego dżemem. 6. Na końcu banany polać jeszcze ciepłą masą krówkową i posypać orzechami. Ciasto odstawić do ostygnięcia masy krówkowej. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Rolada jabłkowa 199

ułatwienia wkładam wałek do wałkowania i razem z nim zwijam. Nadzienie: - 1 opakowanie galaretki truskawkowej 75 g - 1 kg jabłek - cukier puder do posypania - sok z połowy cytryny Galaretkę rozpuść w pół szklanki gorącej wody. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podduś na gorącej patelni z sokiem z cytryny, ok 5 minut. Ostudź. Dodaj galaretkę do jabłek

Pasje Jolki
Panna cotta z musem malinowym / Panna cotta with raspberry mousse 117

żelatyna / 60 g gelatin olej do wysmarowania foremek / oil for the lubrication of molds 250 g świeżych lub mrożonych malin / 250 g fresh or frozen raspberries sok z 1/2 cytryny / juice of half a lemon 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 30 min, chłodzenie: 3 godziny, ilość porcji: 14   Żelatynę przygotowujemy według(...)Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny. Do form wysmarowanych olejem wlewamy ugotowaną śmietanę i wstawiamy do lodówki do ścięcia się. Potem robimy mus malinowy. Zmiksować maliny, sok z cytryny i cukier razem, odstawić do lodówki. Przed podaniem wykładamy panna cottę na talerz i dookoła niej robimy wianuszek z musu. Smacznego! ***** Gelatin prepare according to instructions on the package

Projekty ze smakiem
Złocisty kurczak z pieczonymi ziemniaczkami i musem ananasowym / Golden chicken with baked potatoes and pineapple mousse 173

Składniki / Ingredients: 500 g piersi kurczaka /  500 g chicken breast 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic sok z cytryny / lemon juice 4 łyżki przyprawy do kurczaka /  4 tablespoons seasoning for chicken 1 łyżeczka soli / 1 teaspoon salt 1 łyżeczka kurkumy / 1 teaspoon turmeric 2 łyżki oleju / 2 tablespoons oil masło do wysmarowania formy / butter to grease the form(...)dobrze umyć kurczaka, osuszyć i pokroić na równe kawałki (aby wszystkie kawałki kurczaka upiekły się w tym samym czasie). Po przygotowaniu kurczak wkładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, czosnek, kurkumę, sól, olej i przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak

Projekty ze smakiem
Grzane wino / Mulled wine 154

cinnamon sugar miód /  honey 4 sztuki goździków / 4 pieces of cloves 0/5 łyżeczki imbiru / 0/5 teaspoon of ginger 2 plasterki pomarańczy / 2 slices of orange 1 plasterek cytryny / 1 slice of lemon Sposób przygotowania /  Preparation: Przygotowanie: 5 min, gotowanie: ok. 30 min, ilość porcji: 2 Wlewamy wino do garnka. Dodajemy cukier waniliowy, cukier cynamonowy, goździki i imbir. Gotujemy(...)mieszając (nie doprowadzamy wina do wrzenia). Przed zagrzaniem się wina dodajemy sok z 1 plasterka pomarańczy i dobrze mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy miodu (1 łyżeczka), plasterek pomarańczy i cytryny. Gotowe :)! ***** We pour the wine into the pan and we add the vanilla sugar, the cinnamon sugar, cloves and ginger. We boil the wine to simmer, stirring constantly

Projekty ze smakiem