Dobrze, że choć zdjęcia zostały ;-) Strudel z jabłkami składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 jabłek 40 g rodzynek 60 g migdałów w płatkach 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżeczki cynamonu 10 g masła cukier puder do posypania wykonanie: Rodzynki namaczamy we wodzie z dodatkiem rumu. Po 30 minutach odsączamy. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkisody przyprawa do pierników. Do masy: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szklana cukru 1 kostka masła sok z połowy cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok 15 min każdy placek(...)cukrem. pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Zagotowujemy , mieszamy-studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce kaszy. na koniec sok z cytryny. Można dodać trochę alkoholu. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewypasują do siebie idealnie. składniki: 2 garście porwanej sałaty 3 duże figi 9 kulek różowych winogron 1 serek camembert 1 garść rodzynek 4 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Winogrona umyć i przekroić na pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć po garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone(...)figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem
Monia miesza i gotujeDessert with apples and cranberries Składniki. 2 jabłka 0,5 szt. cytryny 2 łyżki masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki Żurawina. 0,5 szklanki żurawiny świeżej 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Kruszonka. 1 paczka herbatników 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru pudru 100 ml śmietany kremówki na wierzch Wykonanie. Obrane(...)jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłka i wymieszać. W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić
Kulinarny karnet ChristopheraMiód różany. Kilka kwiatów pachnącej róży. U mnie dzika róża całe 2 dostępne kwiaty na krzaku. Miód wielokwiatowy, troszkę soku z cytryny. Różę przebieramy i usuwamy białe końce płatków, które nadają goryczki. Siekamy, umieszczamy w słoiku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy miodem. Podobno na 2 dzień już jest gotowe. Ja dopiero dziś tym przepisem debiutowałam. Więc przekonam
Malinowe PocałunkiKoszt prawie żaden. Właściwości zachowuje bardzo długo. Wystarczy tylko mąka pszenna, kwasek cytrynowy, woda, olej, sól, i dla koloru barwniki. Przetestowane i zatwierdzone przez najwyższą izbę kontroli - moje dzieciaki. One ją uwielbiają! Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka soli - 2 szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżka kwasku cytrynowym,barwniki spożywcze, można doda ć zapach do ciasta. Wszystkie składniki
Malinowe PocałunkiCiasto urośnie, po przestudzeniu lekko opadnie. Pozostawić je zapięte w tortownicy. Do przygotowania musu truskawkowego potrzebujemy: 400g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1/3 szklani cukru sok z połowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny
Malinowe Pocałunkiśmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam za ich jakość. Biszkopt: Ubijamy białka(...)zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny. Nasączenie: Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież ma smakować każdemu, a nie tylko
Malinowe Pocałunkimieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe. Sos: 200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro cukier lub miód skórka z cytryny 4 szt goździków kardamon mielony imbir cynamon ok100 g malin Sos zaczynamy robić od typowego grzańca. Czyli wlewamy wino do garnka, słodzimy je do smaku miodem badź cukrem, dodajemy odrobinę(...)kardamonu, imbiru, skórkę otartą z ok połowy cytryny, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak redukując ilość wina. Trwa to ok 15 min na umiarkowanym ogniu. Dodajemy maliny Ja miałam mrożone i wrzuciłam 2 duże garście. Gotujemy kilka min do delikatnego zgęstnienia. Próbujemy i doprawiamy do smaku przyprawami (jeżeli jeszcze czegoś nam tu brakuje). Przecieramy przez sito. Gotowy
Malinowe Pocałunkiprostszego nie wykombinujesz. Będziemy potrzebowali: litr mleka nie UHT. Ja użyłam mleka z Piątnicy 3,2 % świeżego. małe opakowanie 200 ml śmietany 36 % sok wyciśnięty z 1 cytryny W garnku mieszamy mleko z kremówką. Wstawiamy na gaz i czekamy, aż uzyska temperaturę ok 80-90 stopni. Jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy obserwować naszą miksturę i odstawić garnek(...)momencie pojawienia się maleńkich bąbelków na brzegach. Czyli chwilę przed zagotowaniem. Następnie już przerywamy gotowanie i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy przez kilka minut, aż całe mleko nam się zetnie. Kiedy już tak się stanie wylewamy wszystko na sito wyłożone gazą lub pieluchą tetrową i odstawiamy aby ściekło przez ok 30-40. Jeżeli chcemy, aby Ricotta była mniej zwarta trzymamy
Malinowe Pocałunkimigdałów 100 g wiórek kokosowych 80 g cukru 8 białek 4 żółtka 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka 100-150 g cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny 4 żółtka Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany(...)mieszając. Miękką margarynę/masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła. Podobno źródło inspiracji, TU ... Kasiu pozdrawiam Cię
Malinowe Pocałunkiczosnek (do smaku) ok 1 łyżki masła klarowanego ok 100 g ziemniaków kapusta pekińska/sałata lodowa 1 mała papryka chili Imbir (kawałek świeżego) miód (ok 2-3 łyżek) cytryna (sok +otarta skórka z 1/2) limonka (odrobina soku i otartej skórki) olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego(...)Ziemniaki gotujemy do miękkości . Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy. Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki dodajemy do smaku). Zakręcamy i zaczynamy energicznie
Malinowe Pocałunkimascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego owoce: borówka amerykańska, truskawki maliny Nasączenie: ok 1 l przegotowanej ostudzonej wody sok z cytryny cukier Do dekoracji: tylka gwiazdka czekolada masa cukrowa barwnik spożywczy różowy wykałaczki Wykonanie: Biszkopt jasny. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy partiami cukier, kolejno żółtka stale(...)miksera do minimum i dodajemy partiami 250 g zimnego serka mascarpone i 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody. Nasączenie: Do wody dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku. Tort.: Biszkopty kroimy na 2-3 części każdy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze. Nasączamy go ponczem i wykładamy część masy śmietankowo-serowej
Malinowe Pocałunkifrancuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie: Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest(...)nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku. Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy
Malinowe Pocałunki