cytryna - 13435 przepisów (strona:379/896)

Owoce morza z czarnym makaronem 222

mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, mule, ośmiorniczki) opakowanie (200 g) czarnego makaronu 1 mała marchew kilka czarnych oliwek 1/4 cebuli 2 - 3 ząbki czosnku papryczka chilli sok z cytryny sos sojowy opcjonalnie szczypior lub koper Wykonanie: Zamrożone frutti di mare wyjmujemy kilka godzin przed przygotowaniem by rozmarzły. Marchew obieramy i kroimy w drobne słupki. Smażymy na małym ogniu(...)międzyczasie" gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Po kilku minutach, gdy owoce "dojdą", a warzywa zmiękną lub jeśli wolicie będą al dente, dodajemy sok z połowy cytryny i 2 łyżki sosu sojowego. Po chwili do naczynia przekładamy makaron. Całość mieszamy. Nakładamy porcje i opcjonalnie jeśli lubicie możemy je posypać zieleniną. Smacznego

Taste Of My Day
Nalewki z truskawek 489

może być niesmaczne? Według mnie nie może :) I. Nalewka t ruskawkowa klasyczna 2 kg truskawek 1 kg cukru 1 litr spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody sok z 1 - 2 cytryn Truskawki myjemy, szypułkujemy, warzymy i przekładamy do dużego (ok 4 - 5 litrowego) słoja.  Owoce zasypujemy cukrem. Potrząsamy słojem, by cukier przedostał się w jego głąb i odstawiamy na kilka(...)zacznie się pojawiać w naczyniu, dodajemy spirytus rozcieńczony wodą. Słój odstawiamy na min 2 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie odcedzamy owoce, a do płynu dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Następnie nalewkę rozlewamy do czystych butelek, opisujemy i pozostawiamy jeszcze na kilka miesięcy. II. Nalewka truskawkowa korzenna 2 kg truskawek pół łyżeczki gałki

Taste Of My Day
Nalewka z kwiatu czarnego bzu 186

kwiatów z drzewa czarnego bzu. Gwarantuję, że jej smak będzie niepowtarzalny :) Przepis autorstwa mojej Babci :) Składniki: 200 g kwiatu czarnego bzu 1 litr przegotowanej wody 1 kg cukru kwasek cytrynowy 0,5 l spirytusu Podane składniki dotyczą jednej porcji. Na zamieszczonych poniżej zdjęciach wykonywałam nalewkę z kilku porcji, dlatego składników jest odpowiednio więcej :) Wykonanie: Drzewa czarnego bzu kwitną na początku(...)wody. Do tego celu najlepiej użyć sitko i dodatkowo gazę. Resztki kwiatków nie będą nam potrzebne, wyrzucamy je. Zaś powstały płyn przelewamy do dużego słoika z cukrem i kwaskiem cytrynowym I mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem. Po kilku miesiącach nalewkę

Taste Of My Day
Piernik z jabłkami i orzechami 577

proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników i mąkę. Na końcu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę(...)wylewamy do formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
Sernik z ziemniakami 353

piekł niech spróbuje. Składniki: 1,2 kg twarogu 30 dag cukru 20 dag masła 8 jajek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 30 dag ugotowanych ugotowanych 1 cytryna(skórka) 100 g rodzynek Przygotowanie:   Ziemniaki i twaróg zmielić. Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać twaróg z ziemniakami, budyń w proszku, skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wlać rozpuszczone

Ala piecze i gotuje
Pyszny i zdrowy deser na ciepło 291

niebiańsko pyszną i aromatyczną całośc... Zachęcam Was do zrobienia sobie i dzieciakom, Waszym gościom takiego deseru . To będzie strzał w dziesiątkę. Składniki -jabłka -kiwi -gruszka -miód -banan -sok z cytryny -masło orzechowe od Primavika-Doskonały i oryginalny w smaku, słodki krem świetnie pasujący do kanapek czy ciasteczek z miodem, konfiturami lub owocami. Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu(...)roślinne i lecytynę. -ziarenka Cynamonowy Raj od Ziarenkowo Jabłka obierz i zetrzyj na tarce od użych oczkach. Dodaj miodu. Następnie ziarenek Cynamonowy Raj- Ziarenkowo. Wymieszaj dokladnie. Dodaj soku z cytryny. Dno naczynia do zapiekania bądz kokilek wyłóż połową przygotowanej mieszanki delikatnie dociskając. Na wiechrzu poukładaj plasterki kiwi. Następnie dodaj banana i gruszkę. I resztę mieszanki jabłka z ziarenkami. Wyrównaj

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowana Dorada z Ziołami i Olejem z Awokado 181

oleju z awokado Greencado pieprz cytrynowy sól prowansalska masło  2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu świeżego kilka gałązek tymianku świeżego 2 małe gałązki koperku świeżego sok z połowy cytryny Wykonanie: Rybki musiałam oskrobać, umyć i osuszyć. Ponacinałam ją z każdej strony tak jak to widać na zdjęciach. Natarłam sokiem z cytryny. Po chwili natarłam solą i pieprzem. Miękkie masło

Blondynka Gotuje
Pasta z wędzonego pstrąga 220

Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)przygotowania: 15 minut Składniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego twarogu 1 szalotka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki  posiekanego  koperku  opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser  i jogurt

Kulinarne przygody Gatity
Ostre babeczki z jajek i serka kremowego 174

być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika,   1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 6 zielonych oliwek, 60 ml oliwy z oliwek. Przygotowanie: Do blendera wkładamy, bazylię, czosnek, oliwki, słonecznik i wszystko miksujemy. Dolewamy oliwy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, całość ponownie

Moniki Smakołyki
Pyszna surówka z kapusty pekińskiej 182

Kapusta pekińska przygotowywana jest na wiele sposób. Prezentuję jeden  z nich. SKŁADNIKI pół kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 kwaśne jabłka sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki świąteczne 238

jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw w proszku: cynamon, goździki, pieprz do ozdobienia: jajko, lukier (cukier+sok z cytryny),      Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie(...)jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką, którą narysujemy szczegóły aniołków

prawdziwe jedzenie
Stefanka na biszkopcie 480

właściwie dopiero na drugi dzień był krojony.   MASA : Składniki : * 1 litr mleka * pół szklanki cukru * cukier waniliowy * 20 dag masła * 10 - 12 łyżek kaszy manny * sok z cytryny - łyżka * dodatkowo polewa czekoladowa - u mnie gotowa Przygotowanie : Mleko zagotować z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. Zdając z ognia, wsypać kaszę manną, wszystko szybko wymieszać następnie pogotować jeszcze chwilkę na wolnym(...)ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny. Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kurczakiem i kalafiorem 640

cukru do gotowania kalafiora 1 duży pomidor 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu Winiary, 1 ząbek czosnku Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Luzujemy mięso z ćwiartek kurczaka, usuwając kości i skórę, każdy dzielimy na ok. 4 kawałki. Następnie doprawiamy je solą, pieprzem(...)Przygotowujemy sos: do metalowej miski przekładamy 2 łyżki majonezu i 4 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wlewamy 1/2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę soku z cytryny, mieszamy łyżką. Do miski z różyczkami kalafiora zabarwionego na żółto przekładamy kawałki grillowanego kurczaka, pomidora pokrojonego w kostkę, paseczki żółtej papryczki, polewamy sosem, posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 200

Składniki: śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar po zagotowaniu się gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z czerwonej kapusty 2729

serwowałam:) Surówka z wielkim apetytem spałaszowana, fotka zrobiona, zgoda na publikacje uzyskana toteż dzielę się przepisem: Surówka z czerwonej kapusty Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 łyżka soku z cytryny 3 jabłka  1 cebula 1 łyżka oliwy cukier, sól, pieprz do smaku Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzątku (do lekko posolonej wody) żeby ją sparzyć. Gdy się zagotuje odcedzamy(...)przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Gdy wystygnie dodajemy jabłka utarte na grubej tarce, cebulę pokrojoną w kostkę, około 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku, oliwę i wszystko dokładnie mieszamy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała