cytryna - 13435 przepisów (strona:132/896)

Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym 291

sposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.Składniki (na 4 porcje):3 filety z kurczaka2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)1 banan4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)1 limetka2 papryczki chili400 g mleka kokosowego (1 puszka)1 łyżka oleju kokosowegoczerwona pasta curry200 g ryżu basmati lub jaśminowegoMarynata do kurczaka:1 łyżka czerwonej pasty curry3 starte ząbki czosnkuspory(...)kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować

Food Square
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 187

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone sól biały pieprz niewielka ilość oleju Sos: 1  szalotka, posiekana skórka i sok z 1/2 cytryny 400ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistego sól Przygotowanie: Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron(...)mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty. Sos  Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 377

zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów.  Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól(...)mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z karmelizowaną gruszką i serem z niebieską pleśnią 119

Składniki: rukola 2 gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 40 g masła sok z cytryna 1 łyżka miodu saszetka oleju Kujawskiego z bazylią cynamon sól pieprz listki bazylii Przygotowanie: Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu(...)smażymy kolejne 3 minuty. Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy. Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii.  Przepis bierze

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 172

sodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Ugotowane ziarna bobu można jeść same lub skropione oliwą i cytryną, oprószone solą morską i pieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży(...)już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.  Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 177

roszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę(...)pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.  Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 118

cukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru cukier waniliowy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy(...)miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 321

przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się(...)roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach

Smakowity Blog Kulinarny
Wędzona mozzarella zapiekana w liściach cytryny ( provola al limone ) 144

SKLADNIKI 500 g wędzonego białego sera mozzarella 16 świeżych liści cytryny ( tylko  ekologiczne ) wykałaczki   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek umieścić plastry mozzarelli pomiędzy dwoma liściami cytryny .  Tak przygotowane kawałki sera zapiekac na patelni lub w piekarniku przez około 5 minut.  Mozzarella nabierze nowego niezapomnianego aromatu i smaku cytryny

zielonacukinka
Sałatka brokułowa z makaronem 5423

duży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną(...)kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe

W poszukiwaniu inspiracji
Koreczki owocowe z parowaru 173

winogron zielonych 8 winogron ciemnych migdały w płatkach wiórki z czekolady gorzkiej Przyprawy : do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)Kaki

Parowar Faceta
Karnawałowe Limoncello 171

zwiększyć (+/-) 500 g,  wedle własnych upodobań .  Czas przygotowania: 14-40 dni     Składniki: 500 ml spirytusu 95%, 500 ml wody, 500 g cukru, 6-8 cytryn. Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. Skórki włożyć do słoja, zalać(...)syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie.  Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień. Podawać mocno schłodzone.  Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód

SzczyptaSmaQ
Guacamole i salsa pomidorowa - idealny dodatek do nachosów, tortilli lub pieczywa 178

Składniki na salsę pomidorową: 1 duży pomidor 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej kolendry 8 kropli tabasco 1 łyżka drobno posiekanej cebuli Przygotowanie: Pomidor obieramy, kroimy na pół i zgniatamy, żeby wycisnąć cały sok i pestki - nie będą nam potrzebne. Kroimy w kostkę, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, żeby salsa(...)się "przegryzła". Po tym czasie odlewamy nadmiar wody. Gotowe! :) Składniki na guacamole: 1 dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy sól morska do smaku 5 kropli tabasco 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 1 mały drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej kolendry Przygotowanie: Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, wkładamy do miseczki. Dodajemy sól, oliwę, tabasco, sok z cytryny

My Culinary Art
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 392

Volume I , ale zmodyfikowałam go nadając bardziej włoskie charakter. Przeglądając włoskie przepisy w Internecie ustaliłam, że swój marchewkowiec muszę upiec na bazie mąki migdałowej, dodać do ciasta sok z cytryny, a całość udekorować kremem na bazie sera mascarpone. Pozostawiłam jednak zasugerowane przez Nigella orzechy włoskie, choć Włosi sięgnęliby po piniole. Ciasto wyszło pyszne - wilgotne, w smaku cytrusowe i korzenne. Czuć(...)oleju roślinnego o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy itd) 250 g cukru muscavado lub białego 150 g (2 średnie) marchewki, starte na tarce o dużych oczkach sok z 1/2 cytryny 150 g orzechów włoskich, posiekanych na krem mascarpone: 250 g mascarpone 200 g serka śmietankowego (Philadelphia, ja użyłam Pilos z Lidla) 150 g cukru pudru otarta skórka z 1 pomarańczy połówki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wyjątkowe pomarańcze 117

cieście Erica już Wam pisałam. W programie dekorował je kandyzowanymi plastrami cytryny, jednak wyciągnął je już gotowe z lodówki. Bardzo mi się spodobały, i też chciałam sobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak...  Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro

Pożeraczka, czyli raz adobrze