cytryna - 13435 przepisów (strona:137/896)

PRZETWORY - Dżem z dyni i pomarańczy 173

pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną, pomarańczową skórką. Kolejne dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury! Dżem z dyni i pomarańczy Składniki: 1 kg dyni 2 pomarańcze 1 cytryna 3 szklanki cukru 10-12 ziaren kardamonu  Dynię obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Skórkę z cytryny zetrzeć. Skórkę z pomarańczy pokroić na paseczki, zalać 1/2 litra wody(...)obgotować i odcedzić. Gotować po 10 minut - 3 razy zmieniając wodę.   Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy. Ziarna kardamonu obrać i zgnieść. Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 2 godziny. Zagotować mieszając i odstawić na noc. Po tym czasie owoce znów zagotować i smażyć na małym ogniu aż zgęstnieją ok. 2 godzin). Gorący dżem włożyć w przygotowane słoiki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tykwanik. 145

oleju 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania placka Nadzienie . 80 dag oczyszczonej dyni 3/4 szkl. cukru 1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno sok z 1 cytryny 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody(...)Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki. Nadzienie. Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2 placki. Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem. Piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z szynki i awokado. 157

Składniki: 1 awokado sok z cytryny 50 g szynki surowej lub polędwicy surowej 1 mandarynka sos: 1łyżka oliwki 1łyżka soku z cytryny 1 łyżka winiaku szczypta soli Awokado przekroić na pół ,wyjąć pestkę i z miąższu wydrążyć kulki. Skropić cytryną. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Wszystko połączyć i skropić sosem .Odstawić na kilka minut

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka Waldorf w galaretce. 265

selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml  Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć na wiórki. Jabłko pokroić na 6 części(...)trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz na sosie z pora. 139

Składniki: 15 dag filet z sandacza sok z cytryny, sól pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu(...)mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy do czasu zredukowania śmietany do połowy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy brandy i sos jest gotowy. Sandacza posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz w moim

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kozim twarożkiem. 116

Salad with goat cheese and avocado. Słonawy kozi twarożek, świetnie koresponduje z łagodnym smakiem awokado. Pamiętamy, że awokado szybko ciemnieje i należy je skropić cytryną. Składniki. 50 g koziego twarożku 1 szt. awokado 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor 1 łyżka sok z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pieprz Z awokado wydrążyć kulki. Seler naciowy pokroić w ukośne plasterki(...)pomidora zdjąć skórkę i pokroić w cząstki. Wszystko ułożyć na talerzu skropić cytryną i oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem. Na środku sałatki położyć kozi twarożek

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 164

wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat(...)skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą

Kulinarny karnet Christophera
Desery truskawka i gruszka. 191

innych owoców. Wykwintna gruszka w stylu francuskim. Składniki.   2 gruszki 2 cm korzenia imbiru 200 ml marmolady z pomarańczy Sewilla lub innej wytrawnej 75 ml whisky lub brandy ½ cytryny 1 pomarańcza 2 łyżeczki masła Kawałek laski cynamonu 125 ml słodkiej śmietany i jogurtu Wykonanie. Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny-osobno. Lekko podgrzana marmoladę wymieszać z alkoholem i utartym(...)korzeniem imbiru. Z obranych gruszek wydrążyć gniazda nasienne ,skropić sokiem z cytryny . Do żaroodpornego naczynia wlać sok pomarańczowy ,rozsypać płatki masła i ułożyć gruszki. Napełnić je marmoladą pomarańczowo-imbirową i obok położyć kawałki pokruszonego cynamonu. Zapiekać przez 15 min w temp.190stop. Podać z bitą śmietaną  połączoną z gęstym jogurtem

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 160

łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna 1 kulka mozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki ugotowane 2 pory 5 dag masło 1 łyżka oliwy gałka muszkatołowa sól, pieprz(...)łyżki olej słonecznikowy 1 łyżeczka czarny uprażony sezam 3 pomidorki koktajlowe Wykonanie: Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12  plasterków  i rozłożyć  na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn

Kulinarny karnet Christophera
Smakowita Pajda na lunch. 175

sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego . Serce na dłoni dla pana –Walentego . Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce  i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną(...)cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna babka z zajączkiem. 926

szkl. wody 4 jajka 2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku Ciasto jasne. 1 szkl. cukru 5 jajek 22,5 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie. Murzynek. Cukier wymieszać z kakao, dodać tłuszcz, wodę i roztopić, nie gotować. Przestudzić. Dodać żółtka, wymieszać i dodać przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Wlać(...)zbyt przystojnego, ale jakoś wyszedł. Wycięte zajączki poukładać na stojąco, blisko siebie w keksówce, zalać ciastem jasnym i upiec. Ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym. Dosypać mąkę z proszkiem, wymieszać i zalać ciastem zajączki. Piec w temp.180stop.40min.próba patyczkiem. Wierzch babki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, albo posypać zieloną trawką cukrową

Kulinarny karnet Christophera
Pstrągi z cytrusami. 145

Trout with citrus. Składniki. 2 pstrągi 0,5 cytryna 0,5 pomarańcza 1 cebula czerwona 1 por biała część 0,5 koper włoski 1 łyżka koperek posiekany przyprawa Kucharek przyprawa  do ryb tymianek oliwa z oliwek olej do smażenia masło Wykonanie. Pstrągi  wyczyścić, oskrobać z łusek, umyć, osuszyć. Doprawić przyprawą do ryb. Odstawić na 15 minut. Cytrynę(...)Cebulę czerwoną, białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokroić w piórka i przesmażyć na oleju z dodatkiem masła. Doprawić przyprawą do dań Kucharek i tymiankiem. Dodać pomarańczę i cytrynę, chwilę poddusić. Na koniec dodać koperek. Pstrągi  napełnić częścią farszu, związać nicią i  opiec na patelni grillowej, obłożyć pozostałym farszem. W wersji drugiej.  Farsz rozłożyć w naczyniu

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 307

mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć(...)foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować. Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki

Kulinarny karnet Christophera
Rozgrzewające zupy 179

Warming soup for autumn Jesienna , rozgrzewająca zupa jabłkowa Składniki. 1 seler mały 2 jabłka winne 1/2 cytryny-sok 1 porcja włoszczyzny 2 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbir świeży natka pietruszki Wykonanie. Z włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego ugotować esencjonalny wywar. Jabłka i seler obrać, zetrzeć na tarce na łezkach i skropić(...)cytryną. Masło stopić w rondlu , dodać starte jabłka i seler, dusić 10 minut. Mieszać, aby masa się nie przypaliła. Zalać  wywarem z włoszczyzny ,dodać imbir, gałkę muszkatołową i  gotować na małym ogniu jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku cytryną, solą i pieprzem. Dolać śmietanę i posypać natką pietruszki. Żurek z leśnymi grzybami Składniki 50 dag grzyby leśne

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio czy sałatka ? 194

cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek  karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek, sól morska, biały pieprz 3. ocet winny, oliwa, sól, pieprz 4. sok z cytryny, olej, roztarty w soli ząbek

Kulinarny karnet Christophera