cytryna - 13435 przepisów (strona:133/896)

Kuskus z warzywami na ostro 226

Kuskus z warzywami na ostro... Zdrowa i smaczna kaszka kuskus. Otoczenie szpinaku, cebuli, szczypiorku i papryk. Aromatyczna przyprawa garam masala. Kwasowość soku z cytryny i świeżość natki pietruszki. Gwarancja niezapomnianego doznania smakowego. Zapraszam! Składniki: 300 g kaszki kuskus; 2 czubate łyżki masła; 2 łyżki oliwy; 2 średnie cebule; Pęczek szczypiorku; 1 duża czerwona papryka; 2 czerwone papryczki chili(...)świeżego szpinaku; 1 łyżka soku z cytryny; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; 1,5 łyżki garam masala; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę, obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Paprykę umyć, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę. Papryczki chili umyć, pokroić w cienkie paski. Szpinak umyć, posiekać. Na patelni rozpuścić masło

Gospodyni Miejska
Pappardelle z kurczakiem w sosie kurkowym 297

ząbek czosnku; Łyżka posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki masła; 250 ml gorącej wody; 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 żółtka jaj; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą(...)wody (około 20 minut). W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem. Podawać z gorącym makaronem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonych buraków 243

połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy i przełożyć do salaterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do buraczków i wymieszać. Buraczki z cebulą doprawić(...)olejem, octem/sokiem z cytryny (opcjonalnie), solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.   Uwagi do przepisu: Jest to porcja dla swóch dorosłych osób i jednego małego dziecka. Do surówki można dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach lekko kwaskowate jabłko. Z dodatku octu czy soku z cytryny można całkowicie zrezygnować. Olej można zastąpić oliwą. Ja używam  Buraczki czerwone

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 292

łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.Margarynę rozpuścić, dodać do niej 2 roztrzepane jaja i aromat cytrynowy. Wymieszać.Do rozczynu dodać mąkę, resztę cukru, sól oraz pozostałą część mąki (3 szklanki pomniejszone o 5 - 6 łyżek dodanych do rozczynu). Następnie dodać margarynę z jajami i aromatem cytrynowym. Całość wyrobić

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki, selera i jabłka 303

Surówka z marchewki, selera i jabłka... Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka. Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny. Idealny dodatek do dań głównych. Pycha!   Składniki: 450 g marchwi; 150 g selera; 1 duże jabłko; sok wyciśnięty z połowy cytryny; 2 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć(...)dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym. Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym. Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera. Źródło przepisu:   W kuchni u Moniki

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki z czosnkiem 467

Składniki: 3 duże marchewki; 2 - 4 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki białego cukru; 1 - 2 łyżki majonezu; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżki soku z cytryny;  Sól; Biały pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach (u mnie starta na grubych oczkach, bo domownicy tak wolą). Czosnek obrać, przecisnąć(...)przez praskę. Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem. Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać. Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób. Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż jego intensywny smak i aromat dominuje w tej surówce. Marchewkę, zgdonie z przepisem, należy zetrzeć

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 273

karmelowym kolorze. Z dodatkiem słodkiej masy krówkowej. Oblana polewą kajmakową. Oprószona płatkami migdałowymi. Komu kawałek? Zapraszam! Składniki: Babka: 5 jaj; 1 łyżka białego cukru; Sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny; 100 g margaryny; 300 g gotowej masy krówkowej; 180g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Polewa: 100 g gotowej masy krówkowej; 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)tarta do wysmarowania formy do babki. Sposób przygotowania: Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić. Z cytryny wycisnąć sok. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Do ubitych białek

Gospodyni Miejska
Babka makowa z białek 210

suchego maku;  Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę. Lukier: 1 szklanka cukru pudru; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Dodatkowo: 1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Margarynę rozpuścić, wystudzić. Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka wraz z cukrem ubić mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek(...)stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, szybko mieszając łyżką, z sokiem z cytryny. Wystudzoną babkę oblać lukrem i oprószyć cukrowymi perełkami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Na szklankę (250 ml) wchodzi około 7 białek z jaj kurzych. Margarynę można zastąpić masłem, a aromat migdałowy innym

Gospodyni Miejska
Surówka z kalafiora z kukurydzą i koperkiem 248

dań z grilla. Zapraszam! Składniki: 1 średni kalafior (o wadze około 500 g); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); Pęczek koperku; 1 łyżeczka soku z cytryny; 3 - 4 łyżki majonezu; 3 - 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Pieprz; Sól; 1/2 łyżeczki cukru - opcjonalnie. Sposób przygotowania: Kalafior sparzyć wrzątkiem. Ostudzić i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do startego kalafiora. Wymieszać. Koperek drobno posiekać. Dodać do kalafiora z kukurydzą. Wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i sok z cytryny i dobrze wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać. Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo

Gospodyni Miejska
Ciasto z rabarbarem, pianką i razową kruszonką 202

łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki białego cukru;5 żółtek;3 szklanki mąki pszennej;2 łyżeczki proszku do pieczenia.Owocowe nadzienie:750 g rabarbaru;1 kisiel cytrynowy (opakowanie na 0,5 l wody, waga 77 g);2 łyżki białego cukru.Pianka:5 białek;1 szklanka białego cukru;1 kisiel cytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej(...)wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy czym to smalec nadaje ciastu puszystości.Szklanka = 250 ml.Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną. Kisiel w rabarbarze

Gospodyni Miejska
Sałatka paprykowa z bazylią 202

Sałatka paprykowa z bazylią... Cienkie paseczki kolorowych papryk. Pióra ostrej, czerwonej cebuli. Listki aromatycznej bazylii. A całość oblana olejem. I skropiona sokiem z cytryny. Pyszny dodatek do obiadu. Polecam!   Składniki: 1 mała, czerwona papryka; 1 mała, zielona papryka; 1 mała, żółta papryka; 1 mała, czerwona cebula; Garść świeżych liści bazylii; 2 łyżki oleju; 1 łyżka soku z cytryny; Sól(...)pokroić w cienkie słupki/paski. Cebulę obrać, pokroić w pióra. Dodać do papryki. Wymieszać. Listki bazylii posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać olej i sok z cytryny. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Świeżą bazylię można zastąpić 1 łyżeczką suszonej. Można użyć papryk o dowolnych kolorach, jak również

Gospodyni Miejska
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 192

daniu wyjątkowej pikanterii. Danie można serwować bez pieczywa z kleksem pesto na schabie. Marynata do mięsa: 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, świeżo mielony pieprz. Sos do sałatki owocowej: 6 łyżek syropu z kwiatów z czarnego bzu, sok z cytryny, 1 posiekana papryczka chili(...)oliwy, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Pesto z czosnku niedźwiedziego: arść listków czosnku niedźwiedziego, łyżka podprażonego słonecznika, 2 łyżki startego parmezanu, do smaku sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa ok. ½ szklanki Wszystkie składniki zmiksować, dodać tyle oliwy, aby uzyskać gęstą pastę. Przygotowanie: Każdy plaster schabu przeciąć na pół nie docinając do końca (powstanie taka kartka złożona na pół

SzczyptaSmaQ
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 157

filety śledziowe a’la Matjas,  1 jabłko, 150 g serka Almette z chrzanem, 3 łyżki suszonej żurawiny, 2 łyżki sosu tatarskiego, mały słoiczek marynowanego imbiru, sok z ½ cytryny, pieprz cytrynowy, zielenina do dekoracji, sól morska. Przygotowanie: Śledzie odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić na mniejsze kawałki, zalać octem, w którym był zamarynowany imbir, odstawić do lodówki(...)godz.  Jabłko pociąć w słupki, skropić sokiem z cytryny żeby nie zbrązowiało, żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na kilkanaście minut.  Przygotować mus: serek Almette zmiksować z 2 łyżkami żurawiny i 4 łyżkami soku z cytryny. Dodać sos tatarski, sól i pieprz, wymieszać.  Śledzie i jabłka ułożyć na talerzu, posypać paseczkami marynowanego imbiru i żurawiną, doprawić pieprzem, udekorować

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 219

oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól i pieprz, Pieprz Cayenne, 150 ml cydru, Łyżka miodu, Oliwa, Soku z cytryny, Olej (zalewa) z pomidorów, ½ łyżeczki posiekanego tymianku, Ocet winny, Kilka pomidorków koktajlowych, Pęczek pietruszki, Łyżka prażonego słonecznika. Przygotowanie: W misce wymieszać cydr, miód, łyżkę oliwy, łyżkę octu, sól i pieprz(...)suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami. Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami. Pesto pietruszkowe: pietruszkę zmiksować z dodatkiem soku z cytryny, słonecznikiem

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 127

wyłuskanych pistacji), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu do dekoracji, kilka listków rukoli lub nasturcji, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.          Przygotowanie: Umytą cukinię pociąć w słupki (tylko zewnętrzną część bez gniazd nasiennych), skropić sokiem z cytryny, 1/4 orzechów grubo posiekać(...)Pozostałe składniki zmiksować w blenderze, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Cukinię posypać posiekanymi orzechami i czerwonym pieprzem. Spaghetti zalać sosem przed zapakowaniem do pracy lub min. 15 minut przed jedzeniem

SzczyptaSmaQ