świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko ją oskrobać z łusek, umyć i odfiletować.Pstrąg łososiowy duszony na maśleKażdy filet dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny, posypałam białym pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy sam sobie posoli na talerzu.Na patelni stopiłam masło i włożyłam przyprawione filety. Najpierw kilka minut smażyłam (na średnim ogniu(...)rybka lubi pływać, ale ja myślę, że bardziej lubi oryginalną surówkę ;)Surówka z cykoriiKilka cykorii pokroić w cienkie piórka odrzucając jednak "głąby".Od razy skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniała.Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić
Codzienna kuchnia niecodziennasłodkie z lekkością lata przygotowuję galaretkę z maślanką i owocami. Proste, smaczne i orzeźwiające. Chcecie spróbować?Składniki deseru ze zdjęć:2 galaretki Winiary o smaku Blue Curacao,1 galaretka cytrynowa (obojętnie jakiej firmy),ok. 400 ml. maślanki,cukier do smaku,truskawki.Jedną niebieską galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić i nalać do wysokich szklanek. Do galaretki włożyć(...)lekkiego stężenia. Kiedy zacznie zastygać wlać do niej maślankę i zmiksować. Można dodać odrobinę cukru, jeśli będzie zbyt kwaśna. Tak przygotowaną nałożyć do szklanek na stężałą niebieską galaretkę. Cytrynową galaretkę przygotować według przepisu, wystudzić i odstawić do pełnego stężenia. Kiedy zastygnie zmiksować z maślanką. Maślanki dolewamy według proporcji: 1 część wody do galaretki - 1/2 części maślanki, czyli jeśli robiliśmy
Codzienna kuchnia niecodziennatort, który robiła moja babcia. Krem zrobiony jest z ubijanych na parze jajek, cukru i ucierany z masłem. Jest w trzech smakach: kawowym (z mielonymi ziarenkami kawy), kakaowym i cytrynowym. Pyszny… chociaż dosyć kaloryczny, ale co tam… Składniki:Biszkopt:7 jajek1 szklanka cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1 i 1/4 szklanki mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:6 jajek2 szklanki(...)wymieszać.Wierzch biszkoptu wyrównać (jeżeli jest taka potrzeba), odwrócić „do góry nogami ” i przekroić na trzy części. Za pomocą pędzelka nasączyć pierwszą warstwę biszkoptu i rozsmarować krem cytrynowy (troszkę zostawić do dekoracji). Przykryć drugą warstwą biszkoptu, nasączyć go i nałożyć krem kakaowy. Następnie kolejną warstwę biszkoptu, ponownie go nasączyć i rozsmarować na całym torcie krem kawowy. Udekorować pozostawionym
Oryginalny smaksposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.Składniki (na 4 porcje):3 filety z kurczaka2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie)1 banan4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)1 limetka2 papryczki chili400 g mleka kokosowego (1 puszka)1 łyżka oleju kokosowegoczerwona pasta curry200 g ryżu basmati lub jaśminowegoMarynata do kurczaka:1 łyżka czerwonej pasty curry3 starte ząbki czosnkuspory(...)kostkę. Banana obrać i pokroić na plasterki. Papryczki posiekać. Wszystkie pokrojone składniki wrzucić na patelnię do kurczaka i smażyć przez minutę. Wlać mleko kokosowe oraz dodać gałązki trawy cytrynowej. Zagotować. Dodać pastę curry (do smaku; ja zazwyczaj jej nie żałuję). Wlać sok z limetki. Chwilę pogotować pod przykryciem. Wyjąć trawę cytrynową. Spróbować sos i ewentualnie doprawić. W osolonej wodzie ugotować
Food SquareSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone sól biały pieprz niewielka ilość oleju Sos: 1 szalotka, posiekana skórka i sok z 1/2 cytryny 400ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistego sól Przygotowanie: Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron(...)mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty. Sos Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego
Smakowity Blog Kulinarnyzainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek) 4 chlebki arabskie lub pita 1 cytryna pokrojona na cząstki Marynata: kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty 1 łyżka pikantnej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 3 łyżki oliwy sól(...)mielonego kminu 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 świeża papryczka chilli, bez nasion, drobno posiekana mały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany 2 łyżki oliwy sok z 1 cytryny Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: rukola 2 gruszki 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 40 g masła sok z cytryna 1 łyżka miodu saszetka oleju Kujawskiego z bazylią cynamon sól pieprz listki bazylii Przygotowanie: Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki, skrapiamy je sokiem z 1/2 cytryny i posypujemy łyżeczką cynamonu(...)smażymy kolejne 3 minuty. Orzechy prażymy na suchej patelni. Ser kroimy w plasterki. Na talerzu układamy rukolę, gruszki, plasterki sera i uprażone orzechy. Sos: W soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli i dodajemy świeżo mielony pieprz. Cienkim strumieniem wlewamy olej Kujawski z bazylią, cały czas mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy listkami bazylii. Przepis bierze
Smakowity Blog Kulinarnysodu, jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu reguluje ciśnienie. Ugotowane ziarna bobu można jeść same lub skropione oliwą i cytryną, oprószone solą morską i pieprzem. Kto choć raz spróbował bobu, ten wie, że jedzenie go jest uzależniające. Można go skubać i skubać, aż zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży(...)już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodzie Przygotowanie: Bób gotujemy w osolonej wodzie
Smakowity Blog Kulinarnyroszponki jabłko 100 g sera gorgonzola pieczona pierś kurczaka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny garść kiełków rzodkiewki Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią sok z cytryny łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. Kurczaka kroimy w plasterki. Jabłko kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę(...)pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica
Smakowity Blog Kulinarnycukru 4 g cukru waniliowego 50 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży Nadzienie: 100 g orzechów (laskowych, włoskich lub pekan) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Kruszonka: 50 g masła 10 łyżek mąki 4 łyżki cukru cukier waniliowy Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Jajko roztrzepujemy(...)miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz. Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła skórka otarta z pomarańczy i cytryny Przygotowanie: Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się(...)roztopi. Lekko przestudzamy. Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w dużych odległościach
Smakowity Blog KulinarnySKLADNIKI 500 g wędzonego białego sera mozzarella 16 świeżych liści cytryny ( tylko ekologiczne ) wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek umieścić plastry mozzarelli pomiędzy dwoma liściami cytryny . Tak przygotowane kawałki sera zapiekac na patelni lub w piekarniku przez około 5 minut. Mozzarella nabierze nowego niezapomnianego aromatu i smaku cytryny
zielonacukinkaduży brokuł- czerwona papryka- mała puszka kukurydzy konserwowej'- pęczek koperku- 1,5 szklanki makaronu penne- mały kubeczek jogurtu naturalnego- 4-5 łyżek majonezu- 2 ząbki czosnku- pieprz cytrynowy, pieprz mielony, sól- olejPrzygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1-2 łyżki). Brokuł tniemy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty w osolonej wodzie z odrobiną(...)kwasku cytrynowego lub sokiem cytrynowym (nie straci koloru). Paprykę kroimy w sporą kostkę, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, makaron i brokuł. Jogurt łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, doprawiamy i dodajemy poszatkowany koperek. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy dokładnie, po czym wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe
W poszukiwaniu inspiracjiwinogron zielonych 8 winogron ciemnych migdały w płatkach wiórki z czekolady gorzkiej Przyprawy : do dań słodkich w młynku (Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf kardamon, skórka cytrynowa, cynamon, goździki, mięta Przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/M%C5%82ynki-Specialite/Przyprawa-do-dan-slodkich.aspx#sthash.ph5WB96X.dpuf)Kaki
Parowar Facetazwiększyć (+/-) 500 g, wedle własnych upodobań . Czas przygotowania: 14-40 dni Składniki: 500 ml spirytusu 95%, 500 ml wody, 500 g cukru, 6-8 cytryn. Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć skórkę na tarce. Skórki włożyć do słoja, zalać(...)syrop cukrowy połączyć ze spirytusem, odstawić na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach przefiltrować płyn, rozlać do butelek, odstawić na kolejny tydzień. Podawać mocno schłodzone. Z pozostałych cytryn można wycisnąć sok i zamrozić w pojemniku na lód
SzczyptaSmaQ