cytryna - 13435 przepisów (strona:121/896)

Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 154

Ciasto z oliwą z oliwek, do tego cytrynowy krem i prażone ziarna pszenicy - połączenie dość intrygujące, ale za to jak smaczne! Sceptycznie podchodziłam do tego ciasta i niepotrzebnie! Ciasto jest pyszne! W smaku trochę przypomina cynamonowego murzynka. Jest puszyste i delikatnie słodkie. Połączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego(...)połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe z prażonymi ziarnami pszenicy' Składniki: - 3 jajka - 2 szklanki cukry - 300 ml oliwy z oliwek - użyłam Oliwy Extra Vergine ORIGINALE, marki Bertolli * - 1,5 szklanki mleka - 2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki

CookYourself
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ I GRANATEM – NAJLEPSZY! 396

proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozmrożony szpinak odsączamy. Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, dodajemy(...)minut. Studzimy, kroimy na 2 blaty i jeden z nich drobno kruszymy. MASA: Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, odstawiamy do stężenia , a następnie kroimy w kostkę. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzątku, odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem

Ostra na Słodko
Krem z batatów i topinamburu w stylu tajskim 203

mrożone trzeba wcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz,  sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy. Do podania cząstki(...)topinambur obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów

SzczyptaSmaQ
Koktajl z grillowanych cytryn 148

Grillowane cytryny nabierają trochę innego aromatu, a do tego stają się bardzo miękkie. Dzięki temu można je bez problemu wycisnąć bez dodatkowych sprzętów. Koktajl jest bardzo orzeźwiający i mocno cytrynowy. Tymianek dodaje mu charakteru. Ilość cukru i likieru jest kwestią smaku. Cytryny również bywają różne, dlatego czasami trzeba dodać trochę więcej wody. Zapomniałabym jeszcze o jednej zasadzie. Najważniejsze, to grillować(...)innymi specjałami. W przeciwnym razie nie gwarantuję, że koktajl będzie Wam smakować. ;) Składniki: 5-6 dużych cytryn 7 łyżek cukru 1½-2 szklanki wody mineralnej ¾ szklanki mocno schłodzonego cytrynowego likieru typu limoncello (bez mleka i jajek) kilka (3-5) gałązek świeżego tymianku Pół szklanki wody i 5 łyżek cukru umieścić w metalowym kubku. Ustawić na rozgrzanym grillu, zagotować (cukier powinien

Pełny talerz
Bananowiec z winogronami (ciasto na zimno) 213

winogronami to ciasto, które swoim wyglądem przywołuje wiosnę :) Składniki: 100 g herbatników 2 duże jogurty naturalne (2 x 370 g) 1 mały jogurt naturalny (200 g) 4 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki o smaku kiwi Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Jogurty naturalne wlać do miski, dodać pokrojone w plasterki banany i powoli wlać ostudzoną(...)galaretkę cytrynową. Za pomocą trzepaczki składniki delikatnie ze sobą połączyć. Spód blachy wyłożyć herbatnikami, a następnie na to wylać połowę masy jogurtowo-bananowej. Blachę wstawić do lodówki, aby masa stężała. W międzyczasie galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody i ostudzić. Gdy jasna masa stężeje - to wylać na nią galaretkę o smaku kiwi. Ponownie całość wstawić

Ugotować
Pstrąg pieczony z warzywami 194

wpływają na przepływ impulsów nerwowych pomiędzy włóknami nerwowymi, tym samym poprawiając pamięć i koncentrację, a także nasze samopoczucie. SKŁADNIKI: Danie dla 2 osób. 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 2 cząstki cytryny 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki 2 łyżki jasnego sosu sojowego 100 ml białego wina biała część pora 1 marchewka 1 cebula kawałek buraka ½ kalarepy 50 ml oliwy(...)oliwek sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pstrągi płuczemy pod bieżącą zimną wodą. W nacięcie na brzuchu wkładamy natkę pietruszki, kawałek cytryny i ząbek czosnku. 2. Warzywa myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy

W kuchni Katie
Sernik królewski 232

szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy i/lub cytryny lub otwarta skórka ze świeżej pomarańczy i/ lub cytryny (według uznania) Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub malakserem i dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3, po czym mniejszą(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie łączymy z masą serową, delikatnie mieszając łyżką. Do gotowej masy dodajemy drobno posiekaną skórkę (ja dałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny, można dodać obie skórki, jedną z nich lub je pominąć) i rodzynki ( pierw płuczemy je wrzątkiem, przecedzamy przez sito, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do ciasta). Gotową masę serową

Smakowy Raj
Ale Meksyk na grillu! Fajitas wołowe – polecane przepisy, metody przygotowania i akcesoria 178

polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy Przyprawa do fajity: (wszystkie składniki wymieszać) 1 łyżka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej(...)minut lub do momentu osiągnięcia pożądanych wyników. Patelnię zdjąć z grilla używając specjalnego silikonowego uchwytu lub rękawic silikonowych. Odstawić na drewnianą podstawę do serwowania, wycisnąć sok z cytryny na d warzywami i wołowiną. Łyżką nabierać kawałki mięsa i warzyw z patelni i wykładać w centrum tortilli. Dodać kwaśną śmietanę, salsę i inne dodatki, które lubimy. Zawinąć Wyjątkowe fajitas z wołowiny

naRuszcie
Deser z Tofu z Herbatą Matcha i Truskawkami 183

wrzuciłam go do miski w głowie było tylko ooooesssuuu! Ale to wygląda. Dobra następnym krokiem było, "Blondynko weź to spróbuj" więc spróbowałam. Ooooeeeesuuuuu! Brrr. No i się zaczęło, cytryna, cukier i Matcha. Teraz konsystencja. Deser, to deser, łyżeczka powinna w nim stanąć. Agar? Nie było czasu. Żelatyna! Zmiksowałam , zamieszałam i co chwilę coraz przyjemniej było wyciągać łyżeczkę w stronę herbacianej(...)jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 miseczki:  340 g tofu miękkiego (soft) sok z połowy cytryny 1 płaska mała łyżeczka herbaty Matcha cukier puder, lub ksylitol , lub syrop z agawy ( słodzicie czym chcecie, trzeba posłodzić do smaku po prostu) 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie

Blondynka Gotuje
Mlecz na wynos 156

Nawet najtwardsze brzuchy mogą doznać szoku. Dla zrelaksowania towarzystwa proponuję ryżowy budyń z syropem mleczowym. Mlecyk, pierwszy w tym sezonie! Mniamciu!:) Zacznijmy od mleczowego syropu- rok temu był z cytryną, w tym zrobiłam eksperyment z pomarańczą. Syrop wyszedł bardzo dobry, bardziej mleczowy, bo pomarańcza nie dominuje tak smaku jak cytryna. Przepis znajdziecie w zeszłorocznym poście , jeśli chcecie wypróbować pomarańczę dodajcie(...)jednej, zamiast soku z dwóch cytryn. Kiedy mamy już syrop, trzeba wymyślić sposób na jego użycie. Można zrobić naleśniki , zjeść z jogurtem greckim czy dodać do muffinów jak my rok temu, można go popijać przez cały rok i korzystać z jego zdrowotnych właściwości. Można też dodać do ryżowego budyniu. I wyjdzie coś takiego: RYŻOWY BUDYŃ Z SYROPEM MNISZKOWYM 1/2 szklanki

les mirabelles
Ciasto mirabelkowe 146

Smacznego! Po przycięciu budleja narobiła kwiatów:) Mniej niż rok temu ale za to jakie wielkie. A przy okazji mała ogrodowa prywata. Wczoraj rzuciłam się w końcu na przycięty tymianek cytrynowy. Dwa odcinki "Men at work", jeden "Downton Abbey" i "The Edible Garden" później miałam pełen słoiczek intensywnie pachnących, suszonych listków. Jak również wiązankę gałązek, które się nie zmieściły(...)słoiczek wystarczy z nawiązką- może ktoś z okolic Wrocławia ma ochotę poskubać listki i przyprawić coś tymiankiem cytrynowym? Na przykład cytrynowe szortbredy ? Taki pęczek mam do oddania

les mirabelles
Rzeżuchokłosy 169

papryki w proszku (użyłam węgierskiego skarbu od Sławomiora i Gabora- co za kolor!) Na sos* 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka keczupu 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka whisky 1 cytryna  sól i pieprz do smaku Jeśli używamy mrożonych krewetek (tak było w naszym przypadku), dokładnie je rozmrażamy i osuszamy z nadmiaru wody. Następnie wsypujemy niewielką ilość mąki do miski(...)obtaczamy je dokładnie w mące. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i obieramy. Przygotowujemy rzeżuchę . Robimy sos- w miseczce mieszamy majonez, keczup, Worcestershire i whisky. Dodajemy sok z połowy cytryny- drugiego pół możemy użyć do podania. Dodajemy sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W kwestii sosu, powiedzenie Jamiego "season to perfection" jest kluczowe- próbujemy i wedle uznania doprawiamy, aż uzyskamy idealny

les mirabelles
Wigilijny barszcz czerwony mojej mamy, Gran Torino 208

uszkami z nadzieniem grzybowym. A tutaj przepis na wigilijny sos korzenny . Składniki: kilka marchewek kilka buraków 1 cebula 2 ząbki czosnku do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, sok z cytryny kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych   Zetrzyj marchewkę i buraki na drobnej tarce lub w blendrze. Pokrój cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przekrój na pół. Wszystko umieść(...)dużym garnku, dodaj cukier, sól, pieprz i sok z cytryny i zalej wrzącą wodą (około 2 litry). Pozostaw do naciągnięcia na dobę. Następnego dnia odcedź, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeszcze do smaku (ja zazwyczaj używam jeszcze cytryny i pieprzu). Dokładnie wymieszaj. Gotowe! Walt Kowalsky (Clint Eastwood) to rasista z krwi i kości. Nienawidzi innych

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa soczewicowo-imbirowa, Shang Hai 204

Taką zupę jadłam w syryjskiej restauracji . Oczywiście nie znam oryginalnego przepisu. To próba odtworzenia smaku tej zupy, ale myślę, że bardzo udana. Koniecznie podajcie danie z cząstkami cytryny. Powinno się je wycisnąć przed jedzeniem prosto do zupy. Wychodzą 3-4 porcje. Składniki: 2-3 pory 2 ząbki czosnku 1 duży kawałek obranego ze skórki imbiru (długości(...)łyżki oliwy/oleju lub masła ok. 1,5 litra wody 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy 3 obrane ziemniaki sól, pieprz 1-2 cytryny Pokrój pora w talarki, a czosnek i imbir drobno posiekaj. Rozgrzej olej lub masło. Podsmaż warzywa i imbir. Następnie wlej wodę, dodaj soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości (ok. 20 minut powinno wystarczyć). Dokładnie zblenduj/zmiksuj

Qlinarnie i Qlinarnie
Pstrąg w mące smażony na maśle 161

znaleźć w lewym bocznym pasku! Pstrąg w mące smażony na maśle   Nasz gotowy pstrąg ja zazwyczaj podaję z frytkami. Składniki : 2 pstrągi sól morska oraz pieprz   pół cytryny       0,5 szklanki mąki Vegeta papryka słodka lub ostra masła klarowane Ghee Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)Pstrąga dokładnie płuczemy i oczyszczamy a następnie dokładnie osuszamy.   Pstrąga nacieramy solą morską oraz pieprzem. Wnętrze posypujemy Vegetą oraz papryką. Następnie pstrągi dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny ale z umiarem ! zostawiamy na 1-2 h do zamarynowania. Rozgrzewamy na patelni masło Ghee, pstrągi dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na patelnie smażymy po około 15 z każdej strony, jeśli

Sprawdzone przepisy kulinarne