cytryna - 13435 przepisów (strona:115/896)

Łosoś z cytryną i koperkiem 168

najmniejszą ilością dodatków. Do tej prostej wersji wracamy bardzo często. Polecam również łososia z pistacjami, na którego przepis niedawno umieściłam na blogu: KLIK . :-) 500g filetów z łososia 1 cytryna kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz 1. Filety z łososia myjemy, pozbywamy się skóry. Kroimy na mniejsze części. 2. Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy skórkę z 1/2 cytryny. Koperek siekamy(...)Filety nacieramy skórką z cytryny i obficie skrapiamy sokiem. I skórki i soku powinno być dużo. Obsypujemy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.  4. Filety smażymy na patelni grillowej, grillu elektrycznym lub piekarniku do zarumienienia. Podajemy z surówką i pieczonymi ziemniakami

Szefowa kuchni
Lemoniada / Lemonade 148

Składniki /  Ingredients :  0,35 l soku z cytryny) / 0,35 l lemon juice 10 łyżek cukru / 10 tablespoons sugar 1 litr przegotowanej zimnej wody / 1 liter of boiled cold water 2 plasterki cytryny / 2 slices of orange Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 30 min, chłodzenie: ok. 1 godz., ilość porcji: ok. 10 Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą(...)naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu wkładamy lemoniadę do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dodajemy plasterki pomarańczy, możemy dodać listków mięty i kostki lodu. Smacznego! ***** First, we thoroughly mix the sugar with water in a vessel. Then, we add the lemon juice and mix again. At the end, we put lemonade in the fridge

Projekty ze smakiem
Drożdżówki z serkiem 180

soli Masa serowa: 250 g twarogu zmielonego   [ u mnie serek waniliowy] 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam] 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam] Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru] ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru(...)jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem

Moje domowe kucharzenie
Nalewka cytrynowo - miętowa 155

kieliszkach, nie służy ona do upijania się, jedynie delektowania;) Znana jest również ze swoich właściwości zdrowotnych. Właściwości nalewki są związane z właściwościami produktów z których powstała.  Cytryna zwyczajna – działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocna w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego. Mięta pieprzowa –  usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach(...)dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające. Składniki (na 1 litr nalewki) 0,5 litra spirytusu 2 -3 cytryny 0,5 l naparu z suszonej mięty pieprzowej 7 łyżek cukru Sposób Cytryny porządnie umyć, wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gąsiorka bądź dużego słoika, zasypać cukrem, dolać przygotowany napar z suszonej mięty, na koniec

Kuchenne aromaty
Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 221

owoców, zioła i całość dosłodzona ksylitolem!  Składniki: sok z 1 pomelo - ok. 1kg owoc - mniej więcej 2 i 1/2 szklanki soku, sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki, 8 listków bazylii lub mięty, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki ksylitolu Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z owoców - pomelo, limonki i cytryny, a następnie całość przelać do miski. W garnuszku

Plate of Joy
Tajska przyjemność. 177

miarą, więc w razie potrzeby dostosujcie ją do siebie. Zapraszam na zupkę :) Składniki: imbir - u mnie mniej więcej wielkość kciuka, 1 duża papryczka chilli - bez pestek, 2 łodygi trawy cytrynowej, 3 ząbki czosnku, garść świeżej kolendry, 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 0,8 litra bulionu warzywnego, puszka mleczka kokosowego, 400 g 200 g oczyszczonych krewetek, mała łyżeczka sosu(...)rybnego, makaron ryżowy Imbir, chilli, trawę cytrynową, kolendrę i czosnek zmiksować - trawa cytrynowa musi być bardzo dokładnie zmiksowana, reszta mniej - lubię kiedy w zupie widać kawałeczki kolendry czy chilli. Dodać troszkę oleju, tak przygotowaną pastę wrzucić do rondla - lub garnka, czy woka. Smażyć kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodać mieloną kolendrę, kurkumę - po chwili wlać bulion. Całość doprowadzić

Plate of Joy
Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 157

tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów. Składniki : 12 okrągłych biszkoptów 6 jajek 3/4 szklanki(...)cukru cukier waniliowy (8 g) 3 duże jogurty greckie 3 budynie śmietankowe (po 64 g) 3/4 szklanki oleju ok. 50 g suszonego mango kilkanaście liści melisy cytrynowej Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim biszkopty. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami. Dodać jogurty greckie. Zmiksować. Wsypać budynie i wlać olej. Zmiksować masę. Dodać pokrojone mango. Wymieszać. Białka

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu z Kamisem 117

gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną mieszkanką z pieprzu białego i zielonego i tymianku świeżo(...)zmielonym pieprzem, solą, cytryną czosnkiem skropić oliwa odstawiać do lodówki na dwie godziny. W tym czasie gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach i podobnych.. Kasza nadaje się do wszelkiego rodzaju nadzienia jak również do spożywania jako dodatek do sosu. Ugotowaną kaszę według instrukcji która znajduje się na opakowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeden woreczek

Wielki apetyt
Przepis na masę makową 136

roku postanowiłam zabrać się wcześniej za przygotowanie niektórych rzeczy, niezbędnych do wypieków świątecznych. Mam już cukier , ekstrakt waniliowy i cytrynowy . Przyszedł czas na domową masę makową. Przepis jest bardzo łaty, więc nie bardzo rozumiem, dlaczego ludzie kupują gotowa masę makową ze sztucznym miodem i innymi cudami. Dzięki tej masie twój makowiec czy kluski z makiem nabiorą zupełnie innego smaku(...)dzięki słoiczkom Weck spokojnie doczeka Świąt. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol Sposób przygotowania: Jeśli kupimy mak zmielony pomijamy krok 1. Mak należy zagotować , odcedzić i dwukrotnie zmielić. Masło gotować z miodem dodać posiekane/pokrojone bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze

Wielki apetyt
Zdrowa sałatka w 10 minut 342

Składniki: Brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka 200g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Winiary 50 g sera Radamer w kawałku 2 ząbki czosnku szczypiorek sól  1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przekrawamy na pół.  Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny(...)dzięki cytrynie nasz brokuł zachowa ładny, apetyczny kolor). Brokuł układamy na półmisku wraz z jajkami, pomidorkami przekrojonymi na pół i posypujemy tartym serem. Z majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i jogurtu robimy sos czosnkowy. Miksujemy składniki na gładką masę i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość podajemy z ciepłą bagietką czosnkową. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Gruszki z cytrusową nutką w waniliowym syropie 152

romantyczny wieczór. Składniki: 1,5 kg gruszek średniej wielkości 0,75 l wody 0,5 kg cukru (ja używam Cukru Królewskiego) 1 laska wanilii 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 cytryna szczypta miłości Sposób przygotowania: Gruszki umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż gniazdo nasienne. Do garnuszka z grubym dnem wlej wodę, ekstrakt waniliowy i cukier- gotuj na wolnym ogniu(...)gotuj w syropie tak długo, aż będą miękkie. Dopraw od serca szczyptą miłości. Słój umyj, wyparz i pozostaw na ściereczce do samodzielnego wyschnięcia. Na dnie połóż kilka plasterków wyparzonej cytryny a na niej gruszki,laskę wanilii i ponownie cytrynę. Całość zalej syropem. To odpowiedni moment, by zaczarować swoje przetwory odrobiną miłości. Zakręć słoik i ustaw go w garnku, na czystej

Wielki apetyt
Dżem bananowy z bazylią i cytryną 138

Delikatnie cytrusowe, karmelizowane w cukrze banany a do tego orzeźwiający smak bazylii. Koniecznie wypróbuj, bo ten dżem zaskoczy każdego smakosza- pozytywnie oczywiście. Składniki: 1 kg bananów sok z 1 cytryny 250 g cukru (ja używam Królewskiego) garść świeżej dorodnej bazylii Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Owoce przesmaż razem z sokiem z cytryny. Dodaj cukier. Smaż(...)owoce dopóki się nie rozpadną  ok. 15-20 minut. na wolnym ogniu, często mieszając. Na koniec dodaj posiekaną bazylię i skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Dżem przełóż do umytych,  wyparzonych i wysuszonych słoików. Teraz pozostaje ci już tylko ich pasteryzowanie ( do garnka włóż ściereczkę, na której postaw  słoiki- nie mogą się stykać. Następnie do 2/3 ich wysokości

Wielki apetyt
Syrop z płatków mniszka lekarskiego (lepsza wersja) 166

Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne 4 słoiki 270g)  200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy(...)wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne miejsce na 24h. Ciecz która powstaje ma niezbyt fajny brązowy kolor, jak herbata. Przecedzamy wywar przez sitko, dodajemy wyciśnięte cytryny i cukier. Próbujmy co nam wychodzi, może trzeba będzie dodać więcej cukru. Gotujemy przynajmniej 2 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby zgęstniał. Przelewamy gorący do słoiczków* i odwracamy

W kuchni bez szafek
Ptasie mleczko z brzoskwiniami 16096

moja pasja, lubię nowe wyzwania kulinarne. Ptasie mleczko z brzoskwiniami Składniki: mleko skondensowane niesłodzone - 250 ml śmietana kremówka - 250 ml galaretka truskawkowa - 1 opak galaretka brzoskwiniowa - 1 opak galaretka cytrynowa - 1 opak biszkopty podłużne brzoskwinie - 1 puszka Sposób przygotowania: Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gotowanej wody. Następnie galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuścić, każdą oddzielnie w szkl  wody. Biszkopty(...)ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 26 cm, zalać tężejącą galaretką truskawkową. Mleko skondensowane wlać do wysokiej miski, miksować do uzyskania pianki, dodać tężejacą galaretkę cytrynową, zmiksować. Wyłożyć piankę na galaretkę truskawkową. Następnie śmietanę kremówkę 36% dobrze schłodzoną, ubić na sztywno. Dodać galaretkę brzoskwiniową, zmiksować, wyłożyć na piankę z mleka. Brzoskwinie odlać z soku, osączyć, pokroić na cząstki. Poukładać brzoskwinie

Kuchnia Danusi
Ciasto Kinder Bueno + film 363

kakao polewa czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa                   nasączenie biszkoptu 200 ml ciepłej wody 1 cytryna                         masa 250 g margaryny lub masła(...)wszystko rozpuszczamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, a następnie dokładnie studzimy. Orzechy laskowe dość drobno siekamy. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i wszystko mieszamy. (Będzie to nasączenia biszkopta) Wystudzoną masę z mleka, tłuszczu i cukru przelewamy do miski, dodajemy do niej mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy, na końcu do masy

Smakowite Dania