cytryna - 13435 przepisów (strona:108/896)

Śledzie bazyliowe / śledzie w oleju z bazylią 139

send', 'pageview'); Inspiracja (źródło) przepisu: klik! ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ Składniki: - 750 gram filetów śledziowych a'la matias  - świeża bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane w proporcji 1:1 Przygotowanie: Śledzie namaczamy przez około 30 minut. Następnie odlewamy wodę, ścieramy skórkę z cytryny, nacieramy nią płaty i pozostawiamy(...)następnie kroimy w talarki (opcjonalnie). Liście bazylii oddzielamy od krzaczka. Śledzie kroimy w około 2-centymetrowe kawałki i układamy w wybranym naczyniu, następująco: śledzie, bazylia, czosnek i chilli, cytryna. Aż do wyczerpania składników. Następnie całość zalewamy oliwą, olejem lub ich mieszanką. Najlepiej spożywać po 24 godzinach i później. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Chrzanica czyli zupa chrzanowa 129

Pomysł na ugotowanie takiej zupy zjawił się zupełnie przypadkiem. Prawdopodobnie wywodzi się ona z Polskich Gór. Ciekawe połączenie chrzanu z kwaśną cytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: ·          2 l wody ·          150 gram wędzonego boczku(...)łyżki mąki ·          Sól, pieprz ·          Sok z 1 i ½ cytryny ·          Ok. 180 gram tartego chrzanu w słoiku ·          4 jajka ugotowane na twardo

Smaki Ewy
Tatar ze śledzia 149

przekąska. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju ½ małego słoika marynowanych pieczarek 3 ogórki korniszony 1 papryka marynowana 1 duża cebula 1 puszka filetów anchois Sok z ½ cytryny + otarta skórka Pieprz czarny ¼ łyżeczki pieprzy cayen Posiekany szczypiorek Wykonanie: Śledzie przed pokrojeniem moczymy przez około 1 godzinę, aby nie były zbyt słone. Cebulę kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny(...)Posypujemy skórką z cytryny. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, tylko filety anchois w cienkie paseczki. Wszystko razem łączymy i przyprawiamy. Podajemy schłodzone, udekorowane posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Paliwo rakietowe - drink o dużej mocy! 150

dworze mróz, więc polecam ten napój na rozgrzewkę i poprawienie humoru. Składniki: Wódka czysta 30 ml Gin 30 ml Tequila 30 ml Rum biały 30 ml Sok z cytryny 20 ml Shweppes bitter lemon 60  Lód Plasterek cytryny do dekoracji Wykonanie: Alkohole mieszamy w wysokiej szklance do long drinków. Dodajemy lód i Shweppes bitter lemon (może być inny napój(...)gazowany intensywnie cytrynowy). Mieszamy, dekorujemy plasterkiem cytryny. Delektujemy się nim pamiętając, że ma naprawdę dużo procentów. Miłego wieczoru! Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów 158

Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :) Składniki : 500g tilapii 200g sera salami 3-4 średnie pomidory 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki bułki tartej 4-5 łyżek oliwy z oliwek masło Sposób przyrządzenia : rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem(...)pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i zapiekamy całość jeszcze przez około

zobacz ich smak
Babeczki sernikowo-jagodowe 127

syropu Ciasto: 125 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 135 g miękkiego masła 2 duże jajka skórka otarta z 1 cytryny+ 1 łyżka soku niepełna łyżka mleka 3,2% Papka owocowa: 100 g drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek itp.) 25 g cukru Krem mascarpone: 75 g miękkiego masła 120 g serka(...)sposób płaską podstawę babeczek. 2. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać do nich miękkie masło, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i dobrze wszystko zmiksować. Następnie wlać mleko i ponownie zmiksować. Gotowe ciasto nakładać do papilotek z bazą herbatnikową do ich 3/4 wysokości. Piec w 170 st.C około 20 minut. Upieczone babeczki

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto cytrynowo-kokosowe 159

coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM!   Składniki:   BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej     Białka(...)całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić

Cakes By Kejt
Kurczak na butelce piwa podany z Pilsnerem 175

wadze ok. 2 kg - butelka 500ml piwa (gatunek według gustu) Marynata: - sól morska - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona w proszku - papryka chilli w proszku - olej rzepakowy - sok z 1 cytryny Wieczorem kurczaka marynujemy. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem nacieramy olejem, posypujemy papryką wędzoną i chilli, oprószamy solą morską i pieprzem. Kurczaka umieszczamy w dużym (3 litrowym) woreczku strunowym na mrożonki(...)Skrapiamy sokiem z cytryny ( wyciśniętą cytrynę też wrzucamy do woreczka). Woreczek zamykamy i dokładnie wmasowujemy przyprawy w kurczaka. Odkładamy na całą noc do lodówki. Również na noc wkładamy do zimnej wody butelkę z piwem, aby odmoczyć etykiety (do rana „zejdą” i wystarczy tylko dokładnie zmyć pozostały klej). Następnego dnia, na 30 minut przed pieczeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki. Blaszkę

mojewypiekiinietylko
Domowy syrop miętowy 104

rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i  syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop miętowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin  Składniki(...)wody 120 g cukru 2 pęczki mięty sok z 1/2  cytryny Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z  cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna bouillabaisse 139

Gotowa zupa bouillabaisse Składniki Danie dla czterech osób Wywar rybny 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek Skórka cytryny Papryka czerwona Szczypta szafranu Ząbek czosnku Koper Poniższe składniki jako całość nie powinny ważyć więcej niż 1,3 kg  Owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże)  Filety(...)morskich Sposób przygotowania W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy w niej do zeszklenia cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, czosnek, skórkę cytryny i filety ryb na 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego  pomidora, paprykę w cienkich plastrach i wywar rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu dodajemy owoce morza

Miód i pieprz
tabule owocowe 78

Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki  Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu 100 ml wody Sposób przygotowania Wsypujemy kuskus do garnka, zalewamy gorącą wodą, i odstawiamy(...)dwie minuty.  W tym czasie wyciskamy sok z połowy cytryny do włoskich orzechów, kroimy w kostkę jabłko, gruszkę, nektarynkę, oraz obranego ze skórki banana (rodzaj owoców podano przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus

Miód i pieprz
jarmuż z kuskusem 166

smaczne danie które przyrządzimy dosłownie w kilka minut. Składniki dla czterech osób 150 g jarmużu 200 g kaszy kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka biała sok z połowy cytryny 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia pół pęczka szczypioru garść oliwek czarnych i zielonych natka pietruszki sól, pieprz woda Sposób przygotowania Kaszę kuskus wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą(...)części łodyg, myjemy również papryki i kroimy je w cienkie krążki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy jarmuż, smażąc go dwie minuty, a następnie dodajemy paprykę,połowę soku z cytryny, sól i całość krótko smażymy tak by warzywa zostały jędrne ( najwyżej dwie minuty). Widelcem mieszamy napęczniały i zwarty kuskus, tak by stał się sypki, dodajemy do niego przekrojone na pół

Miód i pieprz
MINI PAVLOVA Z LEMON CURD – ( torcik bezowy z kremem cytrynowym ) 162

PAVLOVA: ( 4 bezy ) * białko – 2 szt * cukier – 190 g * sól – 1 szczypta * ocet winny – 1 łyżeczka * mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka LEMON CURD: ( ok. 150 ml ) * jajko – 1 szt * cytryna – 1 szt * cukier – 60 g * masło – 35 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MINI PAVLOVA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wlewamy ocet(...)podnosimy do góry ). Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika, i po 2 minutach redukujemy temperaturę do 100C i pieczemy ok. 45 minut, studzimy przy uchylonych drzwiczkach. LEMON CURD: Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez

Ostra na Słodko
Jagnięce szaszłyki z zielonym bazyliowym bulgurem 121

szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy z 2- 3 łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 60 minut(...)chłonęła), dodajemy groszek  i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże kawałki, tak aby łatwo je było nadziewać na patyczki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, cebulę i pomidorki

Kulinarne przygody Gatity
Koktajl ogórkowo-koperkowy 140

ogórek zielony 2 szt · kefir 400 ml · woda mineralna 1 szkl · koperek 1/2 pęczka · sól · sok z cytryny  Naszykować umyte ogórki, cytrynę, koperek i kefir Ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do naczynia, wlac kefir, wodę mineralną i zmiksować, dodać koperek posiekany, sok z cytryny i sól. Rozlać do szklaneczek , ozdobić np ogórkiem podawać schłodzony

Camilla w kuchni