mąki 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu ok 0,5 szklanki mleka kokosowego 100 g czekolady gorzkiej olej kokosowy do smażenia sos cytrynowy 1 jajko starta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 100 g cukru trzcinowego 2-3 łyżki mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 30% Ciekawe rozwiązania(...)ładnie mieszamy aby powstała gładka masa. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i delikatnie już ręcznie mieszamy ciasto. Placuszki smażymy na oleju kokosowym, aż zarumienią się z obu stron. sos cytrynowy w kąpieli wodnej ocieramy jajko, skórkę z cytryny, sok, cukier i mleko kokosowe. wszystko podgrzewamy i ubijemy, aż powstanie ładna pianka ok 10 minut. Sos odstawiamy aby trochę ostygł
Niezły MłynekLekkie Ciasto cytrynowe jest wilgotne, mięciutkie o wyraźnym cytrynowym smaku. Polecam je też na łatwość wykonania. Polane jest lukrem cytrynowo-pomarańczowym, który podkreśla smak ciasta i nadaje mu wilgotności. Składniki na ciasto: kostka masła 3 szt. jajek (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki pszennej mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia
potrawyregionalnefilet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku
Gotowanie jest łatwedeser :) Ciasto jest z tych puszystych i jednocześnie wilgotnych, ale tak w sam raz - przyjemnie rozpływa się w buzi a nie jest ciężkim gniotem.. Przełożyłam je gotowaną cytrynową masą grysikową na bazie mleka. Nie należy ona do najlżejszych, ale takiej ciacho nie wymaga. Uwieńczeniem dzieła jest polewa czekoladowa z dodatkiem rozpuszczalnej kawy, doskonale przełamująca słodycz masy grysikowej. Proporcja(...)piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu
kawawszklanceupodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała. Masa maślana; Składniki; 120 g masła sok z połowy cytryny ok. 400 g cukru pudru odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( ja użyłam w proszku) Przygotowanie; Masło w temperaturze pokojowej należy ubijac az do uzyskania jasnej barwy co jakiś czas(...)dodając po niewielkiej porcji cukru. Ubijac do czasu az masa będzie gładka a cukier już nie będzie wyczuwalny. Pod koniec dodac sok z cytryny i nadal ubijac. Jeśli konsystencja masy będzie za rzadka wtedy dodajemy jeszcze odrobine cukru. Mase podzielić na trzy części; 1. ok. 3 łyzki 2. ok 2 łyzki 3. Pozostała masa. Do każdej miseczki dodac
Radość kipiąca uśmiechem.osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego, może być z kostki rosołowej garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną(...)płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy przyprawy do smaku. Podajemy ze świeżym szczypiorkiem
Apetyczna babeczkasię jej prostym, naturalnym smakiem. składniki dla czterech osób 2 duże cebule 2 marchwie 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki, małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być(...)garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc. Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez 5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz
Miód i pieprzWspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam(...)Składniki: 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej (użyłam suszonej) 0,5 łyżeczki kurkumy puszka mleka kokosowego (400ml) 1 limonka (sok i skórka) 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, można zastąpić niewielką ilością bulionu rybnego) szczypta cukru 250g filetu z łososia kolendra olej do smażenia Przygotowanie: W woku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule, rozgnieciony
Codzienne GotowanieKlasyczne połączenie pieczonego łososia ze szpinakiem z dodatkiem sera sałatkowego. Łososia natarłam pieprzem cytrynowym, dzięki czemu nabrał dodatkowego cytrusowego aromatu. Dodatkowo upiekłam go ze skórą, co spowodowało, że był bardziej soczysty. 2 filety z łososia ze skórą (każdy po ok 300g) 450g liści szpinaku mrożonego 150g sera sałatkowo-kanapkowego 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól sok z cytryny suszone pomidory(...)duże jajko 50g sera sałatkowo-kanapkowego 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz czarny Filety z łososia pozbawić ewentualnych ości. Skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Tylko od strony mięsa, skóry nie nacieramy. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej pozostawić na całą noc. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Nie musi być na sypko
https:KKuchniaMniamcukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja: bita śmietana posypka cytrynowa beza Oetker serduszka z białej czekolady Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść(...)masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady. Udanych wypieków ;-) http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamonproszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości(...)180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm
mojewypiekiinietylkośrednich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung – ostro kwaśnej zupy z krewetkami. Trawę cytrynową lekko zgnieść i pociąć na około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście limonki, galangal. Zagotować
królestwo garówUwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :) Ta babka właśnie do takich należy :) Zapraszam i Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy 4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej(...)miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy. • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka . • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie
Gotowanie Patkiktóre można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna, 260 ml białego wina wytrawnego, 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, 1 łyżeczka syropu z agawy(...)Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku. Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny
SzczyptaSmaQDzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki: 6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz(...)cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Sma
Na Ciasteczkowych Papierach