Pieczarki można robić na wiele sposobów, ja ostatnio doprawiam je rozmarynem, skórką z cytryny i winem. opakowanie pieczarek pół szklanki wina białego ząbek czosnku kilka gałązek rozmaryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta skórka z cytryny Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki. W moździerzu utrzyj na gładko rozmaryn, czosnek z łyżką oliwy z oliwek. Rozgrzej(...)nieco oliwy w rondlu i wlej zawartość moździerza. Wrzuć pieczarki. Kiedy lekko się podsmażą dodaj sól i wino. Odparuj. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. Dobrze komponuje się z rybą np. z solą
AZgotuj!pieczarkami. Składniki 4 tortille 25 dkg pieczarek masło olej mix sałat lub szpinak baby pęczek szparag mozzarella kilka pomidorków cherry czerwona cebula lub szalotka sok z cytryny oliwa z oliwek sól i pieprz otarta skórka z cytryny nasiona pestek dyni Tortille umieść w formie na babkę i zapiecz w piekarniku 180 stopni ok 5-10 minut(...)szpinak lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, cebulę pokrojoną w krążki, odcedzone szparagi, pieczarki, porwaną mozzarellę Całość wymieszaj i napełniaj miseczki tortilli. Z oliwy z oliwek , soku z cytryny i skórki zrób sos winegret. Posól go i popieprz. Podawaj w osobnym naczyniu, aby każdy mógł polać sobie bezpośrednio przed jedzeniem
AZgotuj!przekroić na pół i zmieścić w ustach ten mały kąsek. Zaserwowałam sobie trzy sztuki i czułam się jak w najlepszej restauracji. Wyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało(...)nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru Jagody włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Kiedy się zagotują i puszczą sok wtedy z wierzchu zbierz owoce i przełóż do miseczki, w której zrobisz
AZgotuj!kilka sztuk oliwek kalamata kilka sztuk rodzynek jumbo ok 3 listków świeżej mięty Dressing: 50 ml oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny z jednej sztuki ząbek czosnku Kuskus wsyp do naczynia i zalej wrzącą wodą na ok 1 cm ponad kuskus. Posól. Przykryj aż wsiąknie cały nadmiar wody(...)odcedzoną ciecierzycę. Potem zgrillowane warzywa. Zieloną fasolkę uprzednio ugotowaną. Na koniec dodaj oliwki i rodzynki jumbo. Teraz przygotuj dressing: papryczkę chilli posiekaj drobniutko, dodaj olej, zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, skórkę i sól. Wszystko razem wymieszaj do konsystencji emulsji. Polej sałatkę i wymieszaj. Na koniec posyp miętą. Odczekaj chwilę niech smaki się dogadają
AZgotuj!ekologiczne cytryny ( kupiłam w Lidlu) 3 jaja 100 gram mielonych migdałów 50 gram mielonych orzechów nerkowca 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego 2/3 szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki(...)zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki
AZgotuj!minut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego (niepotrzebny jeśli pomidory są bardzo słodkie) Przygotowanie(...)Wszystkie warzywa wkładamy do malaksera, dodajemy posiekaną chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę mieloną. Miksujemy wszystko razem. Wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień do minimum i pozwalamy się ajwarowi "pyrkać" powoli przez ok. 20 minut. Teraz warto spróbować i ewentualnie doprawić solą, cukrem lub cytryną. Gorący sos wlewamy do słoiczków
Kulinarne InspiracjeSzybki, dietetyczny obiad. Kurczak pieczony w piekarniku z cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Dzięki bazylii i skórce z cytryny bardzo orzeźwiające danie. Składniki na 2 porcje: 2 filety z piersi kurczaka 1 cukinia 10 szt pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy skórka z połowy cytryny, starta listki bazylii sól, pieprz Filety umyć, przekroić wzdłuż na cieńsze kawałki. Oprószyć solą(...)pieprzem. Cukinię pokroić w słupki. Czosnek pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. W misce wymieszać oliwę, skórkę z cytryny, bazylię oraz czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię i filety z piersi kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Polać mieszkanką z oliwy i ziół. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 10 minut. Po tym czasie przewrócić filety
Moja Galeria SmakuWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeUwielbiam przygotowywać szybkie desery z owocami. Dziś zapraszam Was na cytrynowy deser sernikowy z jagodami. Ten pucharek nadaje się idealnie na słodką chwilę zapomnienia w upalne, letnie dni. Zapraszam. ... przyjemny, szybki deser z orzeźwiającą cytrynową nutą i jagodami Składniki: około 125 g serka mascarpone (1/2 opakowania) 90 g jogurtu naturalnego sok z cytryny 2-3 łyżeczki cukru lub miód(...)jogurtem naturalnym, łyżeczką soku truskawkowego i cukrem (lub miodem). Następnie dodajemy kilka kropli soku z cytryny (u mnie z jednego, grubszego plastra cytryny), próbujemy - deser ma mieć lekko cytrynowy smak. Dodajemy jagody (zostawiając kilka do dekoracji), delikatnie mieszamy. Przekładamy do pucharka, wstawiamy na parę minut do lodówki w celu schłodzenia. Tuż przed podaniem na wierzch deseru układamy kilka jagód
Słodkie okruszkisernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny(...)szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórków kokosowych listonic_type='fooddrink
Poezja smakuSuper pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem. Składniki: (na 1l syropu) 1kg truskawek 4 kg rabarbaru 500kg cukru 2-3cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę(...)cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki. Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut
Pyry na Gazprzygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort(...)Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki krem. Dekoracja : 200 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić
Chocolate Muffin Blogcukru Biszkopt śmietankowy: 6 jajek 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie śmietankowe bez cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe lub cytrynowe 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 - 2 cytryny Masa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe(...)Następnie ubijać jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajek dodać sypkie produkty i wymieszać trzepaczką lub drewniana łyżką. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1 / 2 litra mleka - przestudzić. Margarynę ubić z cukrem , następnie dodać budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Masa czekoladowa - ugotować budyń
Ciastka - domowe słodkościmargaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej skórka z cytryny lub aromat cytrynowy 2 szklanki malin 1 łyżeczka żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego(...)wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy aromat cytrynowy lub skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na schłodzone spody nakładamy masę serową i wygładzamy wierzch. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni, potem wyłączamy
CiastkozercyZapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego skórka starta z 1 cytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki
Mała Cukierenka