cytryna - 13435 przepisów (strona:114/896)

Papryka nadziewana serowym kuskusem 181

kukurydzy konserwowej  * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek  * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny pieprz * listki świeżego oregano * 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy(...)grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przesmażamy razem z oliwkami. Dodajemy fasolę i kukurydzę oraz wcześniej przygotowaną kaszę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki, posypujemy listkami oregano i ozdabiamy cząstkami cytryny. To danie idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Magiczne Życie Marty
Lemoniada z kwiatów czarnego bzu 139

można zamknąć w butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu, po ok. 3 tygodniach zamieni się w wino musujące. Czas przygotowania: 24 godz. Składniki: 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego, 2 cytryny, 2 l wody, 250 g cukru trzcinowego,  Do podania:  woda gazowana, pomarańcza w plastrach, kostki lodu. Przygotowanie: Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić(...)szklanego słoja włożyć kwiaty, na wierzchu położyć cytryny, zalać wodą, odstawić na 24 godziny. Podać z dodatkiem wody gazowanej, plastrami pomarańczy i lodem

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowo-miętowy 257

blaty, 26 cm): 8 jajek w sumie 160 g. mąki i kakao (proponuję 3/4 szklanki kakao + 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki tortowej) 3 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki.  Żółtka razem z cukrem(...)sokiem z cytryny miksujemy do uzyskania gęstej, puszystej masy (zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką

Jedzeniomania
Przepiórki cytrynowe 139

przepiórki, duża garść posiekanych ziół*, 4 ząbki czosnku, 1 trawa cytrynowa, skórka otarta z 1 cytryny, sól, tłuszcz do podsmażenia przepiórek**, 200 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego, łyżka zimnego masła, Przepiórki oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, odciąć kuper i szyjkę, przekroić wzdłuż na pół (przy okazji wycinając kręgosłup).  Umyć, osuszyć. Trawę cytrynową i czosnek(...)posiekać, wymieszać z pozostałymi ziołami, skórką cytrynową i solą. Przepiórki natrzeć ziołami i odstawić na godzinę. Przepiórki podsmażyć na rumiano z obu stron, wlać wino i bulion, dusić do miękkości pod przykryciem (około 40 minut). Przepiórki wyjąć, do sosu dodać łyżkę zimnego masła i dokładnie wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. *miętą, melisa, tymianek, ** u mnie smalec gęsi

królestwo garów
Karmelizowane młode marchewki z orzeszkami piniowymi 131

opór przy gryzieniu. Poniższy przepis jest niezwykle prosty, a zrobienie go zajmie Ci najwyżej 10 minut. Syrop klonowy nada marchewkom karmelowy akcent, który warto jednak zbilansować dodatkiem soku z cytryny. Do tego chrupiące orzeszki piniowe – możesz zastąpić je ziarnami słonecznika. Danie urzekające swą prostotą, słodkie i delikatne, o przepięknym słonecznym kolorze będące zapowiedzią cudownego lata, czekającego tuż za progiem. Składniki(...)orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka syropu klonowego kilka sztuk (6-8) młodych marchewek 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  Na rozgrzanej patelnii upraż orzechy piniowe. Kiedy uwolnią swój aromat i ładnie się zarumienią, przełóż do miseczki i odstaw na bok.  Marchewki opłucz i przekrój wzdłuż na pół (koniecznie zostaw trochę zielonych łodyg

Roślinna - blog wegański
Szarlotka sypana 266

Około 2 kg jabłek świeżych np. szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent(...)potartych jabłek dodajemy cynamon, a jeśli są słodkie można dodać wyciśnięty sok z cytryny. W przypadku jabłek ze słoja, jabłka przekładamy ze słojów do osobnego naczynia i podobnie jak w przypadku jabłek świeżych, doprawiamy cynamonem i ewentualnie sokiem z cytryny. Suche składniki (mąkę, kasze manną, cukier i proszek do pieczenia) razem mieszamy. Całość najlepiej od razu podzielić na dwie części

Smakowy Raj
TILAPIA Z MIGDAŁOWĄ SKORUPKĄ 179

tańszych ale chyba nie najgorszą gatunkowo. Zrobiłam ją z migdałami. Wyszła naprawdę smaczna.  Porcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii  garść płatków migdałowych  cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej  sól, pieprz cytryna olej kokosowy  Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem.  Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać(...)mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie nie jest aż tak pachnąca migdałem. Rybę skropić porządnie cytryną, z każdej strony oprószyć odrobiną soli i pieprzu, następnie obtoczyć w mące. Smażyć z każdej strony na oleju kokosowym.  W trakcie smażenia, w ogóle nie czuć zapachu ryby, kokos jest niesamowity :-)  Podawać wg uznania

pieprzny smaczek
Sandacz w domowej odsłonie - marynowany w oliwie, pieprzu i oliwie. 251

pierwszy - w mojej kuchni rzadko gości ze względu na swoją wysoka cenę. Tym razem po konsultacjach z Mężem - piątkowy obiad był fest: smażony sandacz marynowany w oliwie, pieprzu i cytrynie. Myśl o naturalnej smakowitości ryby powstrzymała nas od zbędnych kombinacji. Składniki: ok 40 dag świeżych płatów sandacza sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz czarny 1 łyżeczka oliwy z oliwek(...)łyżka bułki tartej do obtoczenia ryby olej do smażenia Przygotowanie: Opłukaną i osuszona rybę oprószamy solidnie pieprzem i marynujemy przez ok 30 minut w oliwie wymieszanej z sokiem z cytryny. Po tym czasie płaty odsączamy z marynaty (może być przy użyciu ręcznika papierowego). Porcje ryby równomiernie obsypujemy solą. Obtaczamy w mące wymieszanej z małą ilością bułki tartej. Smażymy na dobrze

Kuchnia po mojemu
Sos holenderski 378

holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół kostki masła Przygotowanie: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać by go nie przypalić 2. Żółtka ubić na puszystą pianę razem

KreatywnePiny
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem 237

aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między innymi z mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kaffir i świeżej kolendry. Jeśli obawiacie się, że kupując trawę cytrynową lub listki kaffiru, zmarnujecie resztę, to zdradzę Wam mój sekret :) Trawę cytrynową trzymam w zamrażalniku, a listki limonki

Moja Delicja
Koktajl z ogórka + film 210

Orzeźwiający, błyskawiczny, lekki i smaczny koktajl z ogórka i jogurtu to wyśmienity napój dla osób dbających o linię. Dodatek mięty i koperku oraz soku z cytryny sprawia że napój ma jeszcze ciekawszy i bardziej oryginalny smak.  składniki na 3 porcje 2 duże ogórki zielone 400g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu 1 cytryna kilka listków mięty 3 gałązki koperku szczypta pieprzu(...)przepis Umyte i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę. Kilka listków mięty oraz koperek drobno siekamy. Do wysokiej miski przekładamy pokrojone ogórki, wlewamy jogurt oraz wyciśnięty sok z cytryny, wrzucamy mięte oraz koperek, całość doprawiamy solą i ziołowym pieprzem. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek, dodajemy kostkę lodu a szklanki dekorujemy plastrem ogórka i miętą

Smakowite Dania
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 262

wakacjami, z latem, z jedzeniem na świeżym powietrzu. Dziś proponuję moją wersję kurczak-burgera z chudego mięsa z piersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w  środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 0,5 papryczki chili (lub więcej, w zależności od tego czy chcemy mniej czy bardziej ostre burgery) skórka z połowy cytryny 2 cebulki dymki - bez szczypioru 1 wiejskie jajko sól, pieprz do smaku bułka tarta i parmezan (opcjonalnie) do panierowania i olej do smażenia 0,5 małej czerwonej kapusty 1 mała

Kulinarne Inspiracje
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw 195

Ostra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad. 1,2 kg karkówki 50 ml oleju z cytryną i bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Chili pieprz cayenne 2 łyżki musztardy miodowej 1 marchewka 1 młoda cukinia 8 pieczarek(...)zielona papryka 1 czerwona papryka Oliwa z oliwek Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.  Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy

VioletoweKucharzenie
Owocowo-miodowy poranek 186

Składniki 4 łyżki miodu akacjowego sok z całej cytryny pęczek natki pietruszki 4 jabłka truskawki Obrać jabłko, pokroić na małe kawałki, wymyć pietruszkę i włożyc do blendera z 2 łyżkami miodu i sokiem z połowy cytryny. Zmiksować na gładko. Mus zielony gotowy! Truskawki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu również potraktować blenderem na gładką masę. Przetrzeć przez sitko

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 177

fileta z łososia lub pstrąga łososiowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 gałązki świeżego tymianku 2-3 gałązki świeżej bazylii ok. 8 plasterków cytryny sparzonej i wyszorowanej 200 ml śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego   Młode ziemniaczki z koperkiem: 600 g młodych ziemniaczków(...)umyć, osuszyć, przekroić na pół. Przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Pomiędzy łososia powtykać gałązki świeżych ziół (rozmarynu, tymianku i bazylii). Na filetach poukładać plasterki cytryny. Pozostałe piórka czerwonej cebuli ułożyć na cytrynie. Następnie poukładać resztę cukinii i pozostałą połowę pomidorów. Śmietanę wymieszać z winem białym. Przyprawić solą i pieprzem. Taką mieszanką zalać warzywa z łososiem

Moja Delicja