cytryna - 13435 przepisów (strona:113/896)

Makaron z grillowaną cukinią, wędzonym pstrągiem i majonezem ziołowo-cytrynowym 139

Pyszna, prosta sałatka. Idealna na lato. Spokojnie może zastąpić danie obiadowe. Aromatyczna i orzeźwiająca za sprawą własnoręcznie przygotowanego majonezu na bazie ziołowego serka z czosnkiem i oleju smakowego z cytryną i bazylią.  To on nadaje ton tej sałatce i świetnie pasuje do wędzonego pstrąga. Jego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut.  Nie radzę używać  gotowego(...)fusilli z mąki pełnoziarnistej 1 mała cukinia 125g wędzonego pstrąga tęczowego 2 gałązki bazylii Na majonez 3 łyżki serka kremowego Arla Apetina czosnek i zioła 50ml oleju smakowego z cytryną i bazylią 2 łyżki oleju smakowego z czosnkiem 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu ryżowego 1 żółtko ugotowane na twardo szczypta cukru sól pieprz  WYKONANIE Ugotować makaron

Wiem co jem
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 114

obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie 2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek 3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka(...)Wykonanie: Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy. Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach

Kuchenne zapiski Edyty
Nowe smaki Rooibos - degustacja 121

otwarcie sprawia, że wygodnie można wrzucić sobie dwie, trzy porcje do lunchboxa i zabrać do pracy. I oczywiście doskonale chroni herbatę przed utratą zapachu, zarówno tą z dodatkiem trawy cytrynowej, jak i mięty. Miętę uwielbiam, z trawą cytrynową miałam dotąd problem i troszkę obawiałam się degustacji, ale spotkało mnie miłe rozczarowanie – jest genialna! Poszła w pierwszej kolejności J Herbata(...)kofeiny, więc mogą się nią opijać nawet dzieci i kobiety w ciąży. Ja ze swojej strony gorąco polecam oba nowe smaki herbaty firmy Astra  Rooibos zielony z trawą cytrynową Rooibos zielony z miętą O cudownych właściwościach herbaty z czerwonokrzewu można przeczytać na wielu portalach. Pozwolę sobie przytoczyć informacje zawarte  TUTAJ: Co zawiera rooibos? Rooibos oprócz tego

Kuchenne zapiski Edyty
Babka cytrynowo-limonkowa 160

jajek 3 szklanki mąki pół łyżeczki soli 1 szklanka napoju 7 Up (zamienniki: Sprite lub inny napój gazowany o smaku cytrynowo-limonkowym lub cytrynowym) skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki   * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru i soku z cytryny),  kandyzowana(...)mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu. 4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników. 5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez ok. 75 minut (lub dłużej

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto KOPIEC KRETA 148

zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru 4-5 kostek startej czekolady Dodatkowo: 3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli całe) . W sezonie można zamienić na truskawki. sok z cytryny do skropienia bananów kilka łyżek ponczu do nasączenia ciasta (mocna herbata z cytryną)  Przygotowanie: 1. Ciasto : Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli(...)pozostawić do całkowitego wystudzenia. 5. Z ciasta wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie. Spód ciasta nasączyć ponczem (niezbyt obficie). Na cieście ułożyć przekrojone wzdłuż banany, wcześniej skropione cytryną (jeśli układamy całe - trochę masy śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa

Domowa Cookierenka Agi
Recenzja #.12 - Syrop limonka z miętą (anielskieprzysmaki.pl) 110

mówi producent : Limonka to owoc zawierający cukry, witaminę C (więcej niż cytryna). Posiada wapń, potas, fosfor. Ma orzeźwiający smak. Mięta posiada olejek miętowy posiadający mentol. Połączenie limonki i mięty tworzy orzeźwiający smak. Dodajemy do koktajli, herbaty, drinków, ciast. Skład : cukier, woda, naturalny sok z limonki, naturalny sok z cytryny, mięta, alkohol 1,2% obj. Wartości odżywcze w 100g : BRAK DANYCH(...)znakomicie do siebie pasują i tworzą orzeźwiający syrop, który świetnie wplata się w zwykłą, czarną herbatę i nadaje jej niesamowitego aromatu. Smakuje o wiele lepiej, niż ze zwykłem sokiem/plasterkiem cytryny :) Syrop sprawdza się również w orzeźwiających koktajlach owocowych, drinkach (mojito!!!) i jako nasącz do ciast. Można używać go na wiele różnych sposobów, a sprawdzi się w każdym doskonale :)  Ocena

breakfast of dreams
domowa woda różana. 123

jutro zapraszam po kolejny, różany przepis... :) DOMOWA WODA RÓŻANA źródło przepisu: Strawberries&Cream // 600g wody różanej ~90g płatków róży ~0,5l przegotowanej, ciepłej wody ~sok z 1/2 cytryny Płatki dokładnie przebieramy i spłukujemy na durszlaku pod mocnym strumieniem zimnej wody. Przegotowaną ciepłą wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Płatki róży wkładamy do dużego słoja i zalewamy mieszanką wody(...)cytryną. Ostawiamy w zacienione miejsce na 2 dni. Po upływie tego czasu przelewamy wodę różaną przez sito do miski. Aby uzyskać jak najwięcej wody można też wyciskać płatki róż (również nad sitem) :) Smacznego! Uwagi: -Wodę można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. -Można ją także zamrozić w formie na kostki lodu, przechowywać w zamrażarce i rozmrażać bezpośrednio jeśli będziecie chcieli

chili & sugar
dżem z brzoskwiń i nektarynek 175

BRZOSKWINIOWO-NEKTARYNKOWY przepis autorski // 4 słoiczki po 280ml i 2 słoiczki po 200ml ~1kg dojrzałych nektarynek ~1kg dojrzałych brzoskwiń ~200g cukru trzcinowego ~150g cukru białego ~2 łyżki soku z cytryny Owoce umyć, pozbawić pestek, obrać i drobno pokroić. Wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować na małym ogniu aż owoce nie puszczą dużej ilości soku i nie zaczną się(...)rozpadać. Dodać wtedy sok z cytryny, cukier, wymieszać i gotować dalej. Ja swój dżem gotowałam ok 2,5-3h bez przerwy. Jeśli kawałki owoców nie rozpadną się do końca, będą duże i będzie ich dużo, można je rozdusić łyżką lub np. tłuczkiem do ziemniaków, wtedy dżem też zrobi się gęstszy. Słoiczki na dżem wyparzyć (zakrętki od nich też). Dopiero

chili & sugar
rabarbarowy curd. lubelski kociołek V 150

dojrzałych części rabarbaru (można użyć całych łodyg, ale wtedy kolor będzie mniej intensywny) ~45g cukru (do rabarbaru) ~100g cukru (do curd'u) ~5 żółtek ~szczypta soli ~skórka z 1/2 cytryny ~łyżeczka soku z cytryny Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy, wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu gotujemy aż się rozpadnie, studzimy i miksujemy(...)solą na puszystą masę. Umieszczamy utarte żółtka w garnku i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa będzie ciepła dodajemy mus rabarbarowy, skórkę i sok z cytryny, gotujemy aż curd zgęstnieje. Studzimy, przekładamy do słoików i przechowujemy w zamkniętych słoikach w lodówce max. tydzień. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 161

23cm ~150g mąki jaglanej ~100g mąki ryżowej ~50g mąki ziemniaczanej ~3 jajka ~1/3 szklanki oleju ~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego ~3/4 szklanki cukru ~sok i skórka z jednej cytryny ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt oraz sok i skórkę(...)cytryny (najlepiej za pomocą miksera). Następnie do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. ~50g cukru pudru ~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie) ~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia

chili & sugar
Kwas chlebowy 108

sklepu, poważnie! Co prawda wyszedł nieco inny, mniej słodki i bardziej kwaskowy. Ale to nawet lepiej. No chyba, że wolicie taki "sklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem o tym niedawno ). Bo głównym składnikiem tego(...)początku. Zatem co będzie nam potrzebne? 250 g chleba żytniego 125 g cukru 25 g rodzynków 10 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych) 2,5 litra wody cytryna Chleb kroimy na cienkie kromki i czekamy kilka dni żeby się całkowicie zsechł. Potem gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy ten chleb (dobrze jest mieć jakieś kamionkowe naczynie do tego

Marder&Marder Manufacture
Zupa krem ze skorzonery 116

żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny (my wyciskamy zawsze pół cytryny). Obrana skorzonera bardzo szybko ciemnieje dlatego zaraz po obraniu wkładamy ją właśnie do tej miski z wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy(...)wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można podawać z dodatkiem groszku

Marder&Marder Manufacture
Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami 133

zębów. po 1 jajku na osobę po 1 toście na osobę po 1 garści roszponki i rukoli pęczek szparagów starty parmezan sos holenderski ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek biały ocet winny skórka z 1 cytryny Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy(...)talerz i czekamy aż ostygną. Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy. Teraz jajka: nieduży rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszmy ogień żeby się tylko tak leciutko

Marder&Marder Manufacture
Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami 101

kawałek zostało. Więc akurat mogliśmy wykorzystać. Na 2 bardzo pożywne omlety: 1 pieczona pierś kaczki 4 duże pieczarki 1 dymka 6 jajek 3 łyżki konserwowego groszku sok z cytryny sól, pieprz 1 łyżka szczypiorku (z dymki) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kolendry po 2 szczypty: estragonu, oregano i tymianku sos sojowy (do polania przed podaniem) Pierś drobno kroimy(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę i zieleninę drobno siekamy. Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło

Marder&Marder Manufacture
Kurczak miętowy 110

właśnie idealnie pasuje. Przekonajcie się sami zresztą, nie będziecie żałować. A sprawa jest naprawdę prosta. 1 kurczak (waga około 1,3 kg) 3 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 1/4 łyżeczki otartej skórki z cytryny sól, pieprz spora garść świeżej mięty + 1 łyżka posiekanej Kurczaka myjemy i suszymy. Masło ucieramy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem

Marder&Marder Manufacture