mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 cukier waniliowy 1 cytryna Polewa 50 g masła 0,4 szklanki cukru 2 łyżki mleka 100 g chałwy waniliowej 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Cytrynę myjemy ścieramy skórkę, sok wyciskamy. Jabłka obieramy kroimy w plasterki(...)posypujemy cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz
kgwjanczewojogurtem naturalnym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 500 ml kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego lub śmietany (schłodzone) 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego, miodu lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek. Do blendera włożyć truskawki, cukier, sok z cytryny, jogurt i dokładnie zmiksować. Ilość cukru dobrać indywidualnie do swego smaku. Dodatek soku z cytryny sprawia
Kuchcik gotujenadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu. Składniki: 3 małe cukinie drobina oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania (opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię(...)skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję. Dodaj pesto do miski z cukinią i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i podawaj udekorowane
Roślinna - blog wegańskiZiołową wersję Marynowanego Sera Korycińskiego pokazałam Wam we wcześniejszym poście. Nie ograniczyłam się do jednej wersji smakowej, zrobiłam dwie :) Bo chciałam zamknąć w słoiku moje ulubione smaki: mięta i cytryna! Nie mogę się doczekać kiedy minie czas marynowania. Do słoika dorzuciłam też liście limonki Kaffir, które dodatkowo nadadzą cytrynowego aromatu. Już nawet wiem jaką sałatkę zrobię z użyciem tego sera(...)wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej skórka z cytryny ściągnięta za pomocą zestera (nożyka) kilka listków mięty pieprzowej kilka gałązek mięty pomarańczowej kilkanaście ziarenek czerwonego pieprzu ziarnistego kilkanaście ziarenek zielonego pieprzu ziarnistego oliwa z oliwek 3 listki suszonych liści
Blondynka GotujeMocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne! Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy. Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica! Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g szpinaku Farsz(...)filetu z piersi kurczaka 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy
VioletoweKucharzeniekostkę 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę 1/2 szklanki bulionu ¼ szklanki oliwy z oliwek + dodatkowo łyżka do smażenia 2 łyżki. soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 10 listków świeżej bazylii - pokrojone w cienkie paski 10 listków świeżej mięty - pokrojone w cienkie paski przygotowanie Ugotować bulgur Opłukaną wcześniej kaszę zalać bulionem(...)minut. Dodać opłukany szpinak i gotować 3 do 4 minut, lekko mieszając, lub do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą. Wymieszać pozostała 1/4 szklanki oliwy z sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pozostałym czosnkiem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem, Bulgur przełożyć do miski, rozmieszać widelcem, dodać szparagi ze szpinakiem, polać oliwą, posypać miętą i bazylią
Stare GaryPrzepis na ten cudowny syrop dostałam od Małgorzata Nicińska klik za co bardzo jej dziękuję. SKŁADNIKI : listki pokrzywy (same czubki pokrzyw) cukier sok z cytryny SPOSÓB WYKONANIA Pokrzywy zbieramy(najlepiej w maju) obcinamy same młode czubki, przydadzą się rękawiczki, aby uniknąć poparzeń. Następnie każdą z osobna myjemy pod bieżącą wodą. Umyte pokrzywy(...)godzinę. Po czym przelewamy przez gazę, odsączamy i po raz kolejny odmierzamy 1 kubek wywaru + 1 kubek cukru . Na ok 1 kilogram cukru dałam sok z jednej cytryny. Gotujemy ok 1 godzinę do uzyskania syropu. Pod koniec metalowym sitkiem pozbierałam resztki pokrzywy, pestki cytryny. Gotując na wolnym ogniu gotowy, syrop przelewamy do czystych, wyparzonych słoików, zakręcamy, obracamy do góry nogami
Basia w kuchnimałe buraki, starte na tarce o dużych oczkach 4 cm chrzanu, startego na tarce 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżki brązowego cukru sok i skórka z 1 cytryny 25 ml wódki duży pęczek kopru Filet z łososia myjemy, pozbawiamy ości i osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na dnie naczynia, skórą do dołu. Łososia zasypujemy solą morską oraz cukrem trzcinowym. Ugniatamy(...)całość. Następnie układamy warstwę chrzanu i buraków. Ponownie całość ugniatamy. Polewamy sokiem z cytryny, wódką oraz posypujemy skórką z cytryny. Na końcu posiekanym koprem. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie usuwamy z ryby wszystkie składniki, osuszamy z nadmiaru wody. Podajemy w formie cieniutkich plasterków. jogurt naturalny (1/2 szklanki) koper chrzan
Mango Papajaosób) 6 torebek mięty Posti 5 cm korzenia świeżego imbiru 2 duże jabłka 1 litr wody 4 dojrzałe kiwi 1/2 kg dojrzałych truskawek cukier trzcinowy lub miód 1 cytryna Przygotowanie: Imbir oczyścić i pokroić w drobne kawałeczki. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne i przekroić na dość duże kawałki. Wodę zagotować, dodać imbir i jabłka, gotować około 20 minut(...)wystudzenia. Wystudzony płyn posłodzić, dodając ze 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Płyn przecedzić przez sitko i połową napełnić foremki do mrożenia kostek lodu, a pozostały wstawić do lodówki. Cytrynę sparzyć gorącą wodą i odciąć ze 2 plasterki, pokroić je na mniejsze cząstki i dodać po kilka do płynu w foremkach na lód, zamrozić. Kiwi obrać, dodać 1/2 schłodzonego płynu
Kuchcik gotujejagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość(...)wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki 3. Dekorować chipsem czekoladowym. Podawać schłodzone Smacznego:) Zobacz także: Wpis bierze udział w akcji
KreatywnePinydojrzałe avocado (200g) 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli 4 duże (L) jajka duża garść roszponki 1 łyżeczka ziarnistej musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Jajka gotujemy na (pół)twardo przez 6-8 minut w osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i po częściowym ostygnięciu obieramy. W międzyczasie z mięsa(...)kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ok. 2mm półtalarki. Rozdzielamy na pojedyncze źdźbła i mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny, aby nabrały pełniejszej barwy. Avocado obieramy zgodnie z naszymi poradami i tniemy na 2-3 cm kawałki. Kurczaka, avocado, cebulę i roszponkę mieszamy w dużej misce. Następnie wykładamy na talerze
Kulinarna Pokusazwykle właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. I oczywiście dlatego, że lubię zarówno cukinię jak i łososia. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z dodatkiem cytryny (chyba, że ktoś bardzo lubi) oraz soli – wędzony łosoś, choć oczywiście lubi cytrynowe towarzystwo, ma już i tak dość wyrazisty smak i zawiera sól. Warto też uważać na cukinię(...)Składniki (dla 2 osób) 100g łososia w plastrach wędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy
Kulinarna Pokusapłatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu. 1 duży filet z łososia 3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 cytryny sól, pieprz 1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. 2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce. 3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów. 4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut
Szefowa kuchnipróbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto! Składniki: 6-7 dużych, soczystych pomarańczy 2 szklanki cukru sok z połowy cytryny Przygotowanie Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał sam miąższ (bez białych(...)części. W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier. Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić czy jest gotowa wkładając odrobinę na łyżce do lodówki, powinna dość szybko stężeć. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować
Piąty grzech głównysera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor Masa: 6 białek duża szczypta soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soku z cytryny 100 g śmietany 18% 1 żółtko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny 15 g masła Przygotowanie: Masa: 1. Masło rozpuścić- podgrzać by było gorące- uważać(...)przypalić 2. Żółtko ubić na puszystą pianę razem z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 3. Dodawać bardzo gorące masło bardzo powoli ciągle ubijając. Masa zgęstnieje podczas ubijania. 4. W drugiej misie ubić na sztywno białka 5. Dodać masę żółtkową oraz śmietanę dokładnie wymieszać do połączenia się mas. Farsz: 1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości
KreatywnePiny