cytryna - 13435 przepisów (strona:125/896)

Kurczak pieczony na puszce z piwem / Beer can chicken 395

zrobić takiego pieczonego właśnie na puszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce(...)pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej 1/8 łyżeczki mielonego chili 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, pokrojona w plasterki Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Przygotuj odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania. Otwórz puszkę z piwem i wlej do przygotowanego naczynia 1/4 jej zawartości

karmelowy
Babka cytrynowa z lukrem 187

baby... Mój kolejny wypiek wielkanocny. Prosta i szybka w przygotowaniu babka cytrynowa z lukrem.Czas przygotowania: 70 min.Składniki na formę o śr. 21 cm.Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na ciasto:250 g mąki pszennej250 g cukru250 g margaryny4 jajka1/2 szklanki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cytrynabułka tartaSKŁADNIKI na lukier1 szklanka cukru pudru1 cytrynaposypka dekoracyjnaPRZYGOTOWANIE ciasta:Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy(...)foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na 50-55 min.Upieczoną babkę odstawiamy w foremce do lekkiego ostygnięcia. Wykładamy z foremki jeszcze ciepłą babkę i polewamy cytrynowym lukrem.PRZYGOTOWANIE cytrynowego lukru:Do miseczki wyciskamy sok z cytryny. Partiami dodajemy cukier puder, energicznie mieszając na jednolitą konsystencję

kulinarnyJa
Konfitura z truskawek 185

cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim naturalnym zagęszczaczem do konfitury był sok z cytryny wraz z jej miąższem. Czytałem, że pektyny zawarte w cytrynie mają właściwości żelujące (wiążące).  Chciałbym zachęcić Was do przygotowywania własnoręcznych konfitur. Po pierwsze, wiemy co jemy. Po drugie(...)szypułki.Tak przygotowane owce przekładamy do miski, zasypujemy 100 g cukru i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki, aby puściły sok.Truskawki przekładamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny z miąższem i 300 g cukru.Wstawiamy do gotowania. Gotujemy na dużym ogniu, aby sok z truskawek bulgotał.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się truskawek.Kiedy syrop

kulinarnyJa
Kofta jagnięca 169

pieprzcebulka1 czerwona cebulasok z połowy cytrynypęczek natki pietruszkisóldodatkowokilka chlebków pita lub tortillejogurt naturalnypatyczki na szaszłykiSposób przygotowania:Zaczynamy od sałatek. Sałatę wymieszać z posiekaną delikatnie miętą. Przed podaniem doprawić oliwą, cytryną, solą i pieprzem.Cebulę pokroić w cienkie piórka, skropić cytryną i posypać solą. Ugnieść rękami i pozostawić do marynowania się. Pokroić natkę, która dodamy przed podaniem.Tymianek, kumin, papryczkę chilli(...)młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu. Pistacje mogą zostać w trochę większych kawałkach. Mięso jagnięce zmielić w maszynce do mięsa i wymieszać z pozostałym przyprawami i skórką z cytryny. Zwilżonymi dłońmi utworzyć szaszłyki (jak na zdjęciu na górze). Smażyć na patelni grillowej lub prawdziwym grillu :)Kiedy jagnięcina będzie gotowa, doprawić sałatkę, dodać do cebulki pietruszkę. Podawać z chlebkami

W kuchni wieczorem
Cytrynówka / Alcohol with lemon 461

Składniki / Ingredients: 0,3 ml ciepłej wody / 0,3 ml hot water 0,15 ml cukru / 0,15 ml sugar0,2 ml soku z cytryny / 0,2 ml lemon juice 0,25 ml spirytusu / 0,25 ml spirits  Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, ilość: ok. 2 butelek po 500 ml Najpierw dokładnie mieszamy cukier z wodą(...)naczyniu. Następnie dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i gotową nalewkę wlewamy do butelek. Cytrynówkę pozostawiamy minimum na jedną dobę w temperaturze pokojowej, aby składniki się dokładnie połączyły. Z czasem cytrynówka staje się lepsza w smaku. Można przecedzić nalewkę, aby pozbyć się miąższu z cytryny. ***** First, we thoroughly mix the sugar with water

Projekty ze smakiem
Sałatka śledziowa 193

składniki* 6 filetów śledziowych małosolnych* 4 ogórki konserwowe* puszka sałatki meksykańskiej* 1 czerwona cebulka* 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z cytryny* sól, pieprzSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w zimnej wodzie żeby nie były zbyt słone, a następnie dokładnie osuszyć i pokroić w paseczki. Cebulkę pokroić w drobne piórka, a ogórki w drobną kostkę. Sałatkę meksykańską odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć(...)odpowiedniego naczynia, dodać część soku wyciśniętego z połowy cytryny, pieprz oraz oliwę, wszystko dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą

Mix smaku
Krakersy z łososiem 265

poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i …    Składniki:  - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn- świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i  tylki w kształcie gwiazdki. Aby wzbogacić smak dokładamy(...)każdy po małym kawałku fety. Porcje łososia zwijamy i układamy na serkach. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dla ozdoby kładziemy po listku rukoli, świeży rozmaryn, cząstki cytryny. Za pomocą specjalnego nożyka (do dekoracyjnego obierania cytrusów) wykrajamy z limonki i cytryny niteczki skórek, które również będą ozdobą. Krakersy z łososiem – przystawka, raczej wstęp, który zaspokoi mały głód… Hmmm, metoda na głoda

mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 293

najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej.   Składniki:  -  800 g tuńczykaMarynata:-  sok z 1 grejpfruta czerwonego-  sok z ½ cytryny-  olej sezamowy-  sos sojowy light-  sól, pieprz-  rozmaryn, tymianek-  czosnek-  papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy(...)zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem biurowym. Porcje kładziemy na suchą, dobrze rozgrzaną

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z morelami 192

pogoda pozwoli. Szybkie, proste i uwzględniające nasze ulubione smaki danie – szaszłyki drobiowe z… morelami.      Składniki: - 2 piersi drobiowe (ok. 600g)- marynata:- olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy, cytryna, mleko kokosowe- pieprz, chilli w płatkach, papryka wędzona, czosnek granulowany        Dodatkowo: - ok. 200g suszonych moreli- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 3 cebule (biała i czerwona)- ok. 100g boczku wędzonego- patyczki(...)Kroimy na ok. 2cm kawałki – przekładamy do pojemnika. Dodajemy składniki marynaty: 3 łyżki oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika).  Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku

mojewypiekiinietylko
Dogfish z patelni 248

ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie  trudności.       Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę)Marynata:- oliwa- sok z cytryny- sól- tymianekDodatkowo:- mąka do panierowania- masło i oliwa do smażenia     Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną. Nie miałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy problem(...)lodówki na ok. 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do świeżego woreczka i dodajemy składniki marynaty – sól, oliwa, sok z cytryny oraz skórki wyciśniętej cytryny. Zamykamy, ponownie odkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy  tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 206

dawna zabierałam się za zrobienie tego deseru. W szafce już czekały sobie rożki waflowe. Jak tylko „uzbierałam” białka nadszedł czas na ciepłe lody cytrynowe. Pewnie każdy je zna, choćby z cukierni, ale domowe – smakiem przewyższają je na pewno. Przepisów na ciepłe lody w internecie jest bardzo wiele, jedne są na bezie szwajcarskiej inne na włoskiej. Moją uwagę przykuł przepis(...)zawsze się udaje – czasem masa może wpaść – też mi się to zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo  dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 163

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem).Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni w 100% jego oczekiwania. Babka jest wilgotna, można nawet powiedzieć „soczysta” i oczywiście bardzo aromatyczna. Zachęcona przepisem, aby się nie rozdrabniać, upiekłam za jednym zamachem dwie

mojewypiekiinietylko
Tahini 173

Składniki na pastę tahini:  - 1 szklanka sezamu- 4 łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy(...)łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 208

cebula szalotka,1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone, zielone),1 łyżka ziół prowansalskich,1 łyżeczka ostrej papryki,2 gałązki tymianku,2-3 łyżki białego wytrawnego wina,sok z cytryny,oliwa do smażenia,liście mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód(...)cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki.Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą

SzczyptaSmaQ
Gremolata - idealna do ryb i mięs 194

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś(...)ruszt grilla :)Składniki:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaNatkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny

Bon Appetit Małgorzaty