skórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda(...)połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy
My Chcemy Jeśćwarzywa i zioła . Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad . Składniki 4 osoby 4 porcje fileta łososia surowego 1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska 4 plasterki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 2 młode pory typu baby opakowanie żółtych koktajlowych pomidorków sól,pieprz świeżo mielone do dekoracji: botwinka ,kiełki sałaty, rzodkiewka,mięta Sposób: Rozgrzewamy(...)piekarnik do 180C w funkcji Fan Łososia myjemy ,osuszamy ręcznikiem smarujemy oliwą z oliwek prószymy solą,pieprzem i nasionami Chia I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni
Viola cooks with passionszklanki (150 g) drobnego cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 cytryna 1 limonka 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Lukier: 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: 1) Cytrynę
Fitsweet.metakim zestawieniu. Kto jeszcze nie próbował, niech szybko miksuje! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1/2 dojrzałego mango 3-4 morele 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia duża szczypta cynamonu 200 ml mleka migdałowego/sojowego/ krowiego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Morele pozbawiamy pestek i opcjonalnie skórki. Wszystkie składniki umieszczamy
DefinicjaSmakulepszy .Polecam. Składniki: na dwie porcje 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego o,5 szklanki wody 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas potrząsając patelnią ,aby ziarna się nie przypaliły i równomiernie się uprażyły .Następnie przekładamy je do garnka z gotującą się(...)Dajemy 0,5 szklanki wody i o,5 szklanki mleka .Kaszę gotujemy na małym ogniu 15 minut . Jeszcze ciepłą przekładamy do blendera ,dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego ,sok z cytryny i banana pokrojonego na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus .Gęstość kontrolujemy mlekiem kokosowym,jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka więcej .Smacznego. Inspiracja z Kwestia Smaku – dziękuję
Ladylaura.Smoothie idealne na trening. Jeśli chodzi o mnie spełniło moje główne kryteria. Jest odżywcze dzięki nasionom Chia. Nie jest zbyt słodkie, za to orzeźwiające i świetnie zaspokaja pragnienie. Dla mnie super! Smoothie to można spokojnie wypić przed, w trakcie, ale również po treningu. U mnie wpisuje się do stałego menu. Składniki na około(...)melona (u mnie był to żółty) kilka dużych kostek zamrożonego arbuza 1 gałązka świeżej mięty (same listki) 1 malutka garstka jagód sok z 1/2 cytryny 1 łyżka nasion Chia Skworcu (dzień wcześniej zalanych połową szklanki wody) Wykonanie: Nasiona Chia co najmniej kilka godzin przed przygotowaniem smoothie zalewamy połową szklanką wody. Ja na trening wybierałam się rano, więc nasiona
Blondynka Gotujemaliny, jagody itp). Dżem przechowujemy w lodówce. Drukuj Dżem truskawkowy z chia, bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 300 g słodkich truskawek 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu/syropu z agawy (opcjonalnie) Wykonanie Truskawki myjemy i kroimy w drobniejsze kawałki. Truskawki gotujemy ok 10 min. Wyłączamy truskawki i czekamy aż masa trochę ostygnie
Mieszam w Garnkubananów bez skórki) 350 g mąki ryżowej 100 g suszonych daktyli 120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 30 g nasion chia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu ½ łyżeczki sody oczyszczonej oraz: sezam do posypania wierzchu wiórki kokosowe do posypania foremki Mąkę wymieszać z proszkiem(...)pieczenia, sodą, cynamonem i nasionami chia. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Banany pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z olejem, daktylami i sokiem z cytryny na gładką masę. Podłużną foremkę do pieczenia o wymiarach 25 x 12 cm wyłożyć papierem
maniapieczeniaDIETETYCZNY KOKTAJL TRUSKAWKOWY - propozycja na II śniadanie lub podwieczorek. Składniki dla 2 osób: - 500g truskawek; - 1 duży kefir; - 2 łyżeczki cukru trzcinowego; - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka nasion chia; - 1 łyżka nasion babki płesznik lub łusek babki jajowatej. Sposób przygotowania: Truskawki miksujemy wraz z kefirem i pozostałymi składnikami. Koktajl dostarcza wielu witamin i minerałów oraz porcję białka
MintTasteprzelewać do iluś-tam słoików :) Składniki: 1 małe, obrane jabłko podzielone na mniejsze kawałki 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia sok z połowy cytryny Wszystkie składniki przełożyłam do garnka i gotowałam 15 minut na małym ogniu, często mieszając, żeby dżem się nie przypalił Po 5 minutach gotowania jabłko zmiękło na tyle, że ugniotłam
Szczęśliwa kuchniaprzelewać do iluś-tam słoików :) Składniki: 1 małe, obrane jabłko podzielone na mniejsze kawałki 1 szklanka malin (u mnie mrożone) 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka nasion chia sok z połowy cytryny Wszystkie składniki przełożyłam do garnka i gotowałam 15 minut na małym ogniu, często mieszając, żeby dżem się nie przypalił Po 5 minutach gotowania jabłko zmiękło na tyle, że ugniotłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compuszki 50-100 g suszonej aronii (można pominąć, dorzuciłam ze względu na witaminę C) 50 g cukru 50 ml mleka roślinnego 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nasion Chia części tych składników nie ma na zdjęciu, gdyż budowałam smak w trakcie Przygotowanie: nietrudno się domyślić, że wszystko należy zbelndować Krem, trzymany w szklanym słoiku w lodówce nadaje
greenscarfmleka kokosowego z puszki – 300 ml mleka krowiego (lub można dać całą puszkę mleka kokosowego) – 5 łyżek nasion chia – 2 łyżeczki ksylitolu – 0,5 mango – 0,5 cytryny – płatki #Lubella Cornflakes kakao i miód – migdały w płatkach Przygotowanie: 1 . Mleko roślinne i zwierzęce (lub tylko roślinne) wlać do garnka, dodać ksylitol i podgrzewać(...)chwilę, do momentu aż ksylitol się rozpuści. 2 . Dodać nasiona chia, wymieszać i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 3 . Mango zblendować z sokiem z cytryny. 4 . Płatki i migdały rozkruszyć. 5 . W miseczkach/szklankach na dnie ułożyć mus z mango, na to wyłożyć schłodzony wcześniej pudding chia i posypać płatkami Cornflakes z migdałami. Smacznego ! Przepis bierze udział w akcji
Podwójnaporcjaporcji Mleko kokosowe bez cukru – 250 g (1 x Szklanka) Ksylitol – 28 g (4 x Łyżeczka) Nasiona chia – 40 g (8 x Łyżeczka) Mango – 280 g (1 x Sztuka) Sok z cytryny – 6 g (1 x Łyżka) Kurkuma – 1 g (1 x Szczypta) Czas przygotowania: 10 minut 1. Przygotuj 1 warstwę z chia(...)jakiś czas mieszaj). 2. Wszystkie składniki na warstwę z mango (mango, 3 łyżki mleka kokosowego, kurkuma, 1 łyżka ksylitolu, sok z cytryny) zblenduj. 3. Przygotuj foremki na lody. Napełnij je w 3/4 warstwą z chia, na to wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć. KOLACJA
Powiedz dietom nieszybko się kończy! Ale przecież zawsze można zrobić nową porcję Zatem nie czekajcie, tylko wypróbujcie to smakowite cudo Składniki: 1/2 kg świeżych truskawek 3 łyżki nasion chia 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny 4 łyżki syropu z agawy Wykonanie: Truskawki dokładnie myjemy i miksujemy w blenderze razem z sokiem z cytryny i syropem z agawy. Przelewamy do naczynia, dodajemy
Lamarida.pl