migdałów lub orzechów włoskich (30 g) 2 garści szklanki płatków kokosowych (50 g) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu/syropu (50 g) 2 sztuki mango garść mrożonych owoców leśnych opcjonalnie starte jabłko Przygotowanie Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza Wymieszaj 2 łyżki nasion chia z mlekiem i odstaw na kilka minut. W dużej(...)misce wymieszaj płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, pokruszone migdały lub orzechy włoskie i płatki kokosowe. Dodaj pokrojone w kostkę mango, mrożone owoce, miód i sok z cytryny, zalej mlekiem z chia i wymieszaj. Przenieś owsiankę do dużego naczynia do pieczenia. Piecz przez 40-50 minut, aż się zarumieni. powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Pieczona owsianka kokosowa
Powiedz dietom nieszklanki wody 3 łyżki jogurtu do przełożenia (w wersji wegańskiej wegański jogurt lub kilka łyżek koktajlu wymieszane z mlekiem roślinnym) nasiona do posypania: dynia, słonecznik, u mnie chia plasterek limonki / cytryny Limonka służy nie tylko ozdobnie. Pod koniec jedzenia warto wrzucić ja do szklanki i rozgnieść z pozostała częścią koktajlu. Przygotowanie (7 minut): - szpinak miksujemy z awokado dolewając
Pora na pora i pomidorapodniebienia! Spróbujcie sami Składniki na 3 porcje (jedna ok. 304kcal): – 200ml mleczka kokosowego – 150g jogurtu naturalnego – 1 banan – 30g nasion chia – garść orzeszków ziemnych – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki miodu – 2 szczypty soli – szczypta cynamonu *opcjonalnie: ksylitol do posłodzenia, roztopiona gorzka czekolada do polania, chipsy bananowe Do dużej miski(...)banany, smażymy przez ok. 1-2 minuty, aż banany się zrumienią i przewracamy na drugą stronę, powtarzamy smażenie. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy jeszcze po minucie z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i wykładamy na pudding z chia. Orzechy drobno siekamy i prażymy wraz z łyżeczką miodu i solą na patelni. Wykładamy na na banany. Dekorujemy roztopioną czekoladą
Be Fit Be Strongposypałam koktajl nasionami chia i kwiatami bazylii. Polecam :) Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 szklanka soku jabłkowego garść bazylii cynamonowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu nasiona chia i kwiaty bazylii (opcjonalnie) Wykonanie: Quinoę, sok jabłkowy, bazylię, sok z cytryny i miód umieszczamy w blenderze i dokładnie blendujemy. Tak powstały koktajl przelewamy do szklanki
Quinoa Raz!wpadłam na blogu Vegekuchnia , ale przystosowałam go pod swoje gusta, więc troszkę się różni. Składniki: 1 kg truskawek 3 łyżki miodu akacjowego 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki nasion Chia Wykonanie: Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i odsączyłam na sicie. Następnie zmiksowałam bardzo krótko, aby konsystencja była grudkowata. Zmiksowane owoce przelałam do garnka, dodałam miód, sok z cytryny
Blondynka Gotujemałych słoiczków): 1,7 kg jagód kamczackich, lub zwykłych leśnych 1 słoiczek (250 g) syropu z mniszka lekarskiego 200 g miodu (u mnie rzepakowy) 125 g nasion chia sok z połowy cytryny Przygotowanie: 1. Umyte jagody przełożyć na patelnię/ do garnka z grubym dnem i gotować przez ok. pół godz., co jakiś czas mieszając. W międzyczasie wysterylizować słoiki(...)piekarnik na 110 ° C (termoobieg) i wypiekam przez ok. 30 min. 2. W kolejnym kroku dodać nasiona chia, wymieszać i pogotować jeszcze przez ok. 20 min. Dżem powinien się zagęścić. 3. Na koniec dodać syrop, miód i sok z cytryny. Chwilkę pogotować. 4. Rozlać gorący dżem do słoików, wytrzeć ręcznikiem papierowym gwinty słoików, dobrze zakręcić i zapasteryzować: przez
Domowa Cookierenka Agiporcje: około 400-450 ml wrzącej wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorzkiego kakao 4-5 łyżeczek ksylitolu (wg smaku) 5 płaskich łyżek nasion chia 1 duży, dojrzały banan trochę soku z cytryny 3 łyżki wiórek kokosowych 2-3 łyżki masła orzechowego Na samym początku kawę rozpuścić we wrzącej wodzie. Lekko ostudzić. Dodać nasiona chia i gorzkie kakao. Całość(...)jakiś czas przemieszać, aby nasiona chia równo napęczniały. Banana obrać ze skórki i zmiksować za pomocą blendera. Na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Do pucharków/literatek nałożyć mus bananowy, następnie masło orzechowe, pudding z chia oraz podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Całość wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki
Ugotowaćplastry ananasa mango 2 szklanki naparu z czystka Naturalnie Zdrowe 3 garście szpinaku mięta do dekoracji sok z połowy cytryny Z podanych składników zrobiłam koktajl dla 4 osób, w tym dwójki dzieci. Główny nośnik dobrodziejstw wszelakich to nasiona chia . Nasiona te to prawdziwe bogactwo dla naszego organizmu. Są one naładowane substancjami odżywczymi, które mogą istotnie wpływać na dobre funkcjonowanie(...)około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie. Najpierw zaparz czystka, odstaw do wystudzenia. Wszystkie składniki umyj, pokrój i wrzuć do blendera.Dodaj sok z cytryny. Zblenduj na gładko. Dodaj nasion chia, okolo 2 łyżki. Wymieszaj. Rozlej do szklanek. Ozdób miętą. Pij na zdrowie. Pij na energię. Pij w podskokach
Z Kuchni Do Kuchnimielonych orzechów włoskich 200g mąki 200g cukru trzcinowego 125 ml neutralnego w smaku oleju (np. z pestek winogron) 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka sody duża szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej skórka i sok z ½ cytryny Krem: 150g nerkowców (wcześniej moczonych w wodzie przez kilka godzin) ½ szklanki roślinnego mleka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny(...)zamieszaj. Do osobnej większej miski przełóż cukier i olej i za pomocą miksera utrzyj całość na kremową i nieco jaśniejszą masę. Wmieszaj startą marchew, nasiona chia, skórkę i sk z cytryny, a następnie połącz z pozostałymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na 45-50 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia
Roślinna - blog wegańskisoku z cytryny. Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka brązowego cukru . Przygotowanie: · Nasiona chia zalej zimnym(...)patelni rozpuść cukier (karmelizuj) i przesmaż przekrojone wzdłuż na pół banany. Po 1 minucie z każdej strony. Lekko skrop sokiem z cytryny. · Do pucharków nałóż warstwę chia, warstwę prażonych jabłek, posyp posiekanymi orzechami, nałóż drugą warstwę chia a na górę połóż kawałki bananów. Smacznego! Z podanych składników wychodzą 2 porcje. Autor: Mama
Moja Mama Gotujeskórką pomarańczową szturmem zdobyły nie tylko moje podniebienie. Oto przepis na jesienny dżem. Składniki ½ dyni hokkaido 2 pomarańcze + skórka 250 ml wody 60 g ksylitolu ½ cytryny 4 łyżki nasion chia Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Obieramy, dzieląc skórki na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy białą część. Kroimy w cienkie paski lub kostkę, umieszczamy w kubku, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda(...)połówki cytryny wyciskamy sok i dodajemy do pomarańczy. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy łyżkę ksylitolu i smażymy aż owoce zupełnie się rozpadną. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera kielichowego, zalewamy 250 ml wody i blenudjemy na puree. Następnie zblendowaną dynię mieszamy z pomarańczami. Dodajemy resztę ksylitolu, nasiona chia, skórkę i dokładnie mieszamy
My Chcemy Jeśćwarzywa i zioła . Danie naprawdę jest bardzo proste do przyrządzenia w 40 minut ogarniemy cały obiad . Składniki 4 osoby 4 porcje fileta łososia surowego 1 łyżeczka nasion Chia- szałwia hiszpańska 4 plasterki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 2 młode pory typu baby opakowanie żółtych koktajlowych pomidorków sól,pieprz świeżo mielone do dekoracji: botwinka ,kiełki sałaty, rzodkiewka,mięta Sposób: Rozgrzewamy(...)piekarnik do 180C w funkcji Fan Łososia myjemy ,osuszamy ręcznikiem smarujemy oliwą z oliwek prószymy solą,pieprzem i nasionami Chia I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C W między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni
Viola cooks with passionszklanki (150 g) drobnego cukru 1 (16 g) cukier waniliowy 1 kubeczek (180 g) jogurtu naturalnego 0,5 szklanki (125 ml) oleju 3 jajka 1 cytryna 1 limonka 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Lukier: 0,5 szklanki (100 g) cukru pudru 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: 1) Cytrynę
Fitsweet.metakim zestawieniu. Kto jeszcze nie próbował, niech szybko miksuje! SKŁADNIKI (1-2 porcje) 1/2 dojrzałego mango 3-4 morele 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia duża szczypta cynamonu 200 ml mleka migdałowego/sojowego/ krowiego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Morele pozbawiamy pestek i opcjonalnie skórki. Wszystkie składniki umieszczamy
DefinicjaSmakulepszy .Polecam. Składniki: na dwie porcje 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego o,5 szklanki wody 1 dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka nasion chia Kaszę prażymy na suchej patelni 2 minuty ,cały czas potrząsając patelnią ,aby ziarna się nie przypaliły i równomiernie się uprażyły .Następnie przekładamy je do garnka z gotującą się(...)Dajemy 0,5 szklanki wody i o,5 szklanki mleka .Kaszę gotujemy na małym ogniu 15 minut . Jeszcze ciepłą przekładamy do blendera ,dodajemy 1/2 szklanki mleka kokosowego ,sok z cytryny i banana pokrojonego na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus .Gęstość kontrolujemy mlekiem kokosowym,jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka więcej .Smacznego. Inspiracja z Kwestia Smaku – dziękuję
Ladylaura.