tartaletek, 1 ok. 39g = 95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-20 minut. Po upływie tego czasu odsączamy(...)malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyjęciu
Be Fit Be Strongstartej w oczka dyni -60g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej) -50g mąki jaglanej -60g kaszki sorgo i quinoa -Nominal -40g kakao -35g karobu -2 łyżki chia -80g płynnego oleju kokosowego -250ml napoju roślinnego (u nas koksowe i ryżowe) -100g ksylitolu -4 łyżki nektaru kokosowego (lub słodu ryżowego/melasy) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest
Candy PandasSkładniki na dwa średniej wielkości słoiczki: 2 i pół szklanki malin, ja użyłam mrożone pół szklanki jeżyn (czerwonych) 3/4 szklaki jagód goji sok z jednej cytryny cukier waniliowy pół szklanki miodu 3 łyżki nasion chia Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy aż owoce się rozpadną, około 15 - 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy
Delusional Trinetrawienie i wchłanianie białka. Najprostrzy przepis z zastosowaniem nasion CHIA to koktajl. Osobiście to stosuje i z czasem dopracowałem odpowiednie proporcje. Produkty 35 g nasion CHIA 1/2 litra wody - kufel od piwa 1/4 cytryny - chyba, że ktoś lubi bardziej kwaskowe Przygotowanie Odważamy ok. 35 g nasion i zalewamy 1/2 litra zimnej wody
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezmielonej babki płesznik szczypta soli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka wody - wrzątku 3 jajka - zamienniki jajek 2,5 łyżki octu jabłkowego lub cytryny 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka zmielonego lnu Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 190 C. Formę ( taka na 4-5 bułeczek)ubrać w papier do pieczenia. Wszystkie składniki suche mieszamy razem
Lajtkraft food intolerancedaktyli - 3-4 łyżki wiórków kokosowych Na wierzch : - 1 szklanka truskawek - 2 banany - 1/4 szklanki oleju kokosowego - sok z jednej połówki cytryny - 1 szklanka wiórków kokosowych - 4 łyżki nasion chia Przygotowanie Spód : Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 15 minut, zblendować na gładką masę i wymieszać razem z płatkami owsianymi ( zmielonymi na mąkę
zdrowa vege kuchniachia pęczniejąc, pochłaniają naprawdę sporą ilość wody. Dodatkowo zawierają mnóstwo kwasów omega-3 i omega-6, a także wapnia, żelaza, przeciwutleniaczy czy błonnika. Chia freska może z powodzeniem zastąpić Wam poranną porcję wody z cytryną, jest to również naturalny "napój energetyczny", polecany także zimą (w wersji na ciepło), świetnie podniesie Waszą odporność. Na zdrowie! 😗 SKŁADNIKI: 400 ml wody mineralnej
Słodko-Słony Świat Ilonymieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania) Składniki na marynatę: 5 łyżek sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny szczypta pieprzu Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania marynaty: Sos sojowy przelewam do większej miseczki(...)obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia
KukuleczkiSkładniki: 2 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki nasion CHIA 1 jabłko 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ksylitolu lub zwykłego cukru 1 łyżka rodzynek sok z cytryny Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, po czym odcedzić z wody. Jogurt naturalny wymieszać
Prosto i Smacznie z AnetąCytryna w słodkościach to u mnie rzadkość. Jakoś nie przepadam za słodko-kwaśnymi deserami, ale czasem i na takie mam apetyt. Czytaj więcej »
Kasia Sarnaziemniaczanej, 1 mocne zaparzone i ostudzone espresso lub 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozprowadzonej w 2 łyżkach gorącej wody, 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie), 100 ml crema di limoncello lub innego likieru cytrynowego, skórka otarta z połowy cytryny. Chutney jabłkowo-cytrynowy 3 jabłka, 150 ml crema di limoncello, 1/3 szklanki wody, 3 łyżki masła, 1 łyżka masła, syrop
SzczyptaSmaQLCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym do Waszych potrzeb Nie zapomnijcie, że takiego koktajlu nie powinno wypijać się(...)oraz 150 ml letniej wody lub 200 g gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę
Ola la LCHF