Dziś zapraszam Was na pyszny cynamonowy deser chia z prażonymi jabłkami . W jesienne czy zimowe dni w mojej kuchni królują cynamonowe smaki. Dlatego też nie brakuje ich w prażonych jabłkach. Takie prażone jabłka możecie oczywiście wykorzystać do szarlotek, babeczek, kruchych ciast i innych słodkości. Ja dziś polecam Wam najprostszą wersję, która umili każdą chwilę. Spróbujcie. Przepis na prażone jabłka(...)łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne (doskonale ułatwią nam to noże Ambition ). Połowę jabłek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wodę, dodajemy cukier i cynamon oraz połowę pokrojonych w kostkę jabłek. Mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimalny i gotujemy około 15-20 minut często mieszając (czas zależny od użytych
Słodkie okruszkioregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Pasta z awokado Składniki: 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki kilka kropel olej z orzechów włoskich kilka kropel soku z cytryny 1 szczypta ostrej
Moja smaczna kuchniacytryny. Składniki na 1 osobę -duże soczyste jabłko -pół natki pietruszki, minimum 6 gałązek -pół szklanki wody -cząstka mango Obierz jabłka ze skórki, pokrój w ćwiartki i wrzuć do blendera. Pietruszkę umyj i wrzuć do jabłek, kawałek mango obranego ze skórki dołóż i całość zalej letnią wodą. Zblenderuj na gładki mus. Wypij lub zjedz łyżeczką. Można dodać nasiona Chia
Z Kuchni Do Kuchnimakaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute! Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki(...)suszonymi pomidorami Pesto z pieczonej dyni Sól ziołowa Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Świeża kukurydza z gremolatą Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Przyprawy w kuchni
Moja smaczna kuchniasmak, bogactwo minerałów, witamin, a przede wszystkim za mega pozytywny przekaz energetyczny. Uwaga, uwaga! Oto nasz plan dnia: Około godziny 7 rano wypijamy 0.5-0.7l wody z cytryną lub octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster(...)kurkumy, bo nie lubi ich smaku). Godzinę po wypiciu soku, czyli ok. godziny 9 jemy śniadanie. Jagódka czasem domaga się wcześniej. Dziś zielona rodzinka zaserwowała: Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami . Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 1/3 szklanki surowych płatków kokosowych, 1 łyżka mielonych ziaren chia, pół łyżeczki dobrego probiotyku, 2-3 łyżki karobu
Jeść, by żyć w zdrowiuDynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę. Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować(...)zabraknąć jej w naszych daniach! Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów: Koktajl z pieczonej dyni Koktajl z pieczonej dyni Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami
Moja smaczna kuchniaUwielbiam – dodaję do niego czasami jeszcze trochę nasion chia. W trakcie tygodnia nie mam sumienia budzić sąsiadów przed 6 i taki koktajl wypijam jako kolację. W weekend przygotowuję sobie na śniadanie – raz jest gęstszy i wtedy dodaję do niego jeszcze płatki, granolę czy inne zdrowe cuda. Czasami jest idealny – kremowy, nadający się wprost do picia! Do przygotowania(...)filiżanki mleka roślinnego (u mnie amarantusowo – ryżowego, ale możecie zastąpić wodą) 1 gruszkę (średniej wielkości) 1/2 ogórka wężowego (lub 2-3 mniejsze ogórki gruntowe) opcjonalnie: sok z cytryny (jeżeli będzie Wam za słodkie) Składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przed podaniem możemy schłodzić i przyozdobić plasterkiem ogórka. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniespód: - 100g nerkowców (namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru - 1 łyżeczka oleju kokosowego Nerkowce i daktyle zalewamy zimną wodą co najmniej godzinę wcześniej. Odcedzamy i umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze, miksujemy do uzyskania(...)papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka ilość wody do rozpuszczenia Mleczko wraz z ksylitolem podgrzewamy w rondelku. Agar
Be Fit Be Strongmajonezem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino(...)truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą
Moja smaczna kuchnianajwiększych smakoszy …" W ramach podjętej współpracy mam niebywałą przyjemność przetestować 3 produkty: Konfitura z dyni z wanilią - skład: dynia, cukier, cukier waniliowy własnej produkcji, sok z cytryny Ajwar (pasta paprykowa) - skład: papryka, cebula, czosnek, olej, ocet, chili, papryka pepperoncino, sól, cukier. Mus jabłkowy z cynamonem - skład: jabłka, cynamon (100 g musu wyprodukowano ze 145g(...)zapoznania się z pełną ofertą: http://sklepikzesmakiem.pl/ A ja już dziś zapraszam Was na pierwszy pyszny przepis z wykorzystaniem jednego z produktów otrzymanych w ramach współpracy: Kokosowy pudding chia z konfiturą dyniowo-waniliową i chrupiącym crunchy
Słodkie okruszkiKisiel brzoskwiniowy Za dzieciaka zajadałem się kisielami w proszku. Teraz, gdy troszkę podrosłem, wolę robić je samodzielnie. Na blogu jest już kisiel z siemienia lnianego i kisiel z nasion chia , ale nie było jeszcze zwykłego, klasycznego i prostego. Kilka dni temu robiłem sałatkę, do której wkroiłem kilka brzoskwini. Były one w lekkim syropie. Ja nie przepadam za rozrabianiem takiego syropu(...)się na syrop tak jak ja, to wybierz najlepiej brzoskwinie w lekkim syropie. Zawiera on mniej cukru i nie jest taki mdły. Przy klasycznym syropie dodaj więcej soku z cytryny. Artykuł Kisiel brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanCytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino(...)truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Mus z mrożonych jeżyn Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki
Moja smaczna kuchniaNajlepsze przepisy z cytrusami, w jednym miejscu! Soczyste pomarańcze, grejpfruty i cytryny. Zobacz, co możesz zrobić z wykorzystaniem tych owoców! Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z kurkumą Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą(...)marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Suszone plastry pomarańczy Woda
Moja smaczna kuchnianapój o konsystencji lodowego szejka - w sam raz na upały. Doskonale sprawdzi się także miąższ kokosa, który nadaje napojom gładkości i delikatności. Natomiast takie dodatki jak: siemię lniane, nasiona chia (szałwia hiszpańska) oraz płatki owsiane będą wspaniałymi zagęstnikami koktajli śniadaniowych. Najlepiej jednak zmielić je najpierw osobno. Kolejnym sposobem na gęsty, kremowy koktajl jest dodanie pestek (np. słonecznika lub dyni) albo(...)jednak pamiętać, że koktajl nie powinien być tylko słodki. Gwarantuję, że zdecydowanie zyska na smaku, gdy dodamy do niego jakiś kwaśny dodatek. Może to być po prostu sok z cytryny, ale również kiwi, grejpfrut czy porzeczki. Smak można również wzbogacić świeżymi ziołami. Oczywistym dodatkiem podczas upałów jest mięta, ale spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający smak
Ratunku obiadkiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)czosnkiem i suszonymi pomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki
Moja smaczna kuchnia