cytryna z chia - 235 przepisów (strona:10/16)

Śniadaniowy koktajl witaminowy. 198

Przepis na dwie porcje 1/2 świeżego ogórka - bez skórki 1 dojrzały banan trzy gałązki natki pietruszki 1/2 dużej cytryny - wyciśnięty sok 3/4 szklanki wody mineralnej 3/4 szklanki soku pomarańczowego- najlepiej wyciśnięty z pomarańczy 1 łyżka nasion chia Zmiksujcie wszystkie dodatki oprócz nasion chia. Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku.  Do gotowego koktajlu dodajcie nasiona wymieszajcie i odstawcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Odżywcze smothie miętowo jarmużowe z chlorellą, bananem i chia 169

Składniki (na 2 porcje): 1 banan 1 jabłko garść jarmużu garść lisków mięty 1 łyżeczka chlorelli 1 łyżka nasion chia 30 g odżywki białkowej (opcjonalnie - ja zawsze daję) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego - jeśli nie dajesz odżywki sok z cytryny - do smaku (ale i po to żeby nasze smothie nie ściemniało :-) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Gdyby było

Marta próbuje
Pełnoziarniste Babeczki Z Bananami, Płatkami Owsianymi I Nasionkami Chia 192

szkl płatków owsianych 1/2 szkl cukru kokosowego lub trzcinowego 2 jajka 2 banany 2 łyżki nasion chia 4 łyżki oleju 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1/3 cytryny 1. W jednej misce łączymy suche składnik w drugiej mokre (banany rozgniatamy, a jajka roztrzepujemy) 2. Teraz do suchych

Gotowanie...to proste !
GOFRY Z ALGAMI I DŻEMEM -CZARNY BEZ OD ŁOWICZ 178

orzechowej - 1/3 szklanki mąki jaglanej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki suszonych alg spiruliny - 2 łyżki nasion chia - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 6 łyżek oleju słonecznikowego bądź z orzechów włoskich - 3 białka - 1 żółtko - do smaku ksylitol - łyżeczka soku z cytryny do podania: dżem Łowicz- Czarny Bez WYKONANIE: Białka ubij na sztywno, dodaj żółtko, mąkę i resztę składników

SMYKWKUCHNI
11 pysznych dodatków do pieczywa 144

warto zrobić takie last minute, z patelni. Znacie chlebki flatbread ? Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo

Moja smaczna kuchnia
Owsianka - wegańskie słodkie śniadanie #3 178

pełnoprawne danie bezglutenowe .  Zatem zapraszam do pysznej i zdrowej owsianki :-) * * * Składniki (proporcja dla jednej osoby): 4 łyżki stołowe płatków owsianych trochę wody 1 łyżeczka wiórków kokosowych szczypta nasion chia 1 łyżka stołowa płatków migdałowych garść rodzynków 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (tak, jem miód na weganizmie, kupuję od lokalnych pszczelarzy) 1 jabłko dużo ziaren słonecznika cynamon Wykonanie(...)wypicia szklanki wody z cytryną, na czczo. Wieczorem sobie przygotowuję tę miksturę i rano wypijam tuż po przebudzeniu. 2. Do emaliowanego kubeczka wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i zalewam je wodą tak ze sporym naddatkiem. I to się powoli gotuje, mieszam od czasu do czasu. 3. Gdy już płatki wchłoną całą wodę dodaję nasiona chia, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, sparzone

Kawa z mlekiem
Batoniki owsiano-morelowe (bez dodatku cukru, wegańskie, bezglutenowe) 165

wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka nasion chia 2 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki mąki (pszennej razowej lub kukurydzianej) Nadzienie: 250 g suszonych moreli 1,5 szklanki soku pomarańczowego (lub jabłkowego) skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Banany rozgnieść na puree, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Nadzienie: Morele wrzucić

Domowa Cookierenka Agi
Pasty i dipy 176

Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Dip z serka koziego z papryką, suszonymi pomidorami i orzechami

Moja smaczna kuchnia
Kokosowy pudding z tapioki i chia z mango 206

rozpuści, tapioka zrobi się szklista, a całość zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy nasiona chia i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Następnie rozlewamy pudding do pucharków lub szklanek. Są gotowe do zalania musem owocowym. :)   Mus owocowy: 1 dojrzałe mango 1 banan sok z 1/3 cytryny W blenderze umieszczamy owoc mango, banana i sok z cytryny. Całość dokładnie blendujemy

Cooking Monster
26 przepisów z egzotycznymi owocami 140

rukoli, z camembertem i orzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Keks Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń 160

mleczkiem kokosowym nasiona chia. Wszystko miksujemy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, na sztywno. Następnie śmietankę przekładamy do jogurtu i kilkoma szybkimi ruchami miksera łączymy składniki.   Krem jest pyszny i prostu, można przechowywać go w lodówce 2-3 dni. Mus brzoskwiniowy: 2 brzoskwinie 3 łyżki soku pomarańczowego (lub soku z cytryny) 1 łyżeczka cukru(...)gotowe! Śmiało możecie dodać jeszcze świeże owoce, ja dodałam brzoskwinie i banany.  Wyszło wyśmienicie - naleśniki są bardzo delikatne, subtelnie kokosowe, krem dzięki namoczonym w mleku kokosowym nasionom chia również zyskuje kokosowego aromatu, a dzieła dopełnia owocowy mus i świeże owoce. Cudowne połączenie! Zachęcam do przyrządzenia i życzę smacznego

Cooking Monster
Podpłomyki 128

moich przepisów na dodatki do pieczywa: Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Gremolata Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto

Moja smaczna kuchnia
Jaglany koktajl z babką płesznik 209

Przy okazji kwietniowej piekarni (jutro publikacja chleba z mąki z pszenicy durum) znalazłam w szafce nasiona babki płesznik. W ubiegłym roku zajadałam się koktajlami z nią lub wymiennie z chia. I dziś przyszła mi ochota na koktajl na bazie kaszy jaglanej, o której też dawno tu nie było. Składniki (na ok. litr napoju): "Mleko" jaglane 200 ml kaszy jaglanej wrzątek(...)wymieszać i przelać do dzbanka. Podawać do picia jako "mleko" roślinne lub jako...   Koktajl jaglany (proporcje na szklankę) "mleko" jaglane wykonane jak wyżej łyżka nasion babki płesznik plaster cytryny łyżka miodu Do szklanki z "mlekiem" jaglanym wsypać łyżkę nasion babki płesznik i łyżkę miodu. Wymieszać. Odstawić na ok. kwadrans. Koktajl podawać ze świeżo wyciśniętym sokiem z plastra cytryny

Weekendy w domu i ogrodzie
Brzoskwiniowa lemoniada 200

już l emoniada cytrynowo-ananasowo-ogórkowa , truskawkowa czy z nasionami chia . Dzisiaj  mam dla Was, pyszną lemoniadę o smaku brzoskwini. Uwielbiam w lemoniadach to, że robi się je błyskawicznie i bardzo dobrze gaszą pragnienie podczas upału. Składniki: - 2 brzoskwinie - 1,5 l wody - sok z 1-2 cytryn - świeża mięta - kostki lodu - opcjonalnie 1 łyżka cukru kokosowego Brzoskwinie obrać

CookYourself
Ciasto batatowo - kokosowe 159

300g batatów 2 jajka (lub 2 łyżki nasion chia namoczone w gorącej wodzie – 1/3 szklanki) 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki syropu daktylowego 2 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie) 1/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych 1/3 szklanki wiórków kokosowych do posypania Ziemniaki

FitKot