sobie takie zrobić. Nie byłam jednak pewna, jak... Kiedy w wyszukiwarkę wpisałam kandyzowane plastry cytryny, wyskoczyły mi... Tylko pomarańcze! Byłam tym nieco zaskoczona, ale stwierdziłam, że niedaleko pada cytryna od pomarańczy, i skoro sposób działa z jednymi cytrusami, to z innymi też da radę. Nie myliłam się. Problemem jednak okazał się nie do końca opracowany timing... Gotowałam je godzinę(...)sprawił, że zakochałam się w nich od razu i momentalnie stały się moim ukochanym dodatkiem. Są takie śliczne, że aż szkoda je jeść...Tak sobie myślę, że można do syropu dodać na przykład goździki, i uzyskać dodatkowy ciekawy smak i aromat. A może jeszcze coś innego... Macie jakieś pomysły?Przepis znalazłam u Majany.Kandyzowane plastry pomarańczySkładniki:(na 1 słoiczek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDEKORACJA: 100 g czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka nie może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z cukrem pudrem (niekoniecznie). Zimne ciastka polewamy czekoladą i ewentualnie posypujemy skórką cytrynową. Gotowe
Rozpustne gotowaniepomstę do nieba: czekolada mleczna 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202) Dużo cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu(...)SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. Mleczko kokosowe doprowadź
Powiedz dietom nieOstrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Rozsmaruj(...)średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zwiększ ogień, wlej Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu. Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.Smacznego!English versionChristmas Roast Duck
karmelowymiękkiego dobrego masła szklanka musu truskawkowego 150 g cukru 80 ml wody 2 żółtka 1 jajko poncz do nasączenia: szklanka ostudzonej lekkiej herbaty, z dodatkiem cukru i soku z cytryny wierzch: paczka podłużnych biszkoptów 200 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone łyżka cukru truskawki Sposób przygotowania: Biszkopt. Przygotować blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm)-wysmarować margaryną(...)minut w blaszce. Po tym czasie wyłożyć do góry dnem na kratkę i zdjąć obręcz z tortownicy. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zimny biszkopt przeciąć na 3 blaty. Masa. Ugotować syrop z cukru. Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas, trzymając za rączkę rondla zamieszać syrop. Gotować do momentu aż syrop będzie się ciągnąć
na moim stole...wędzonej papryki -1 łyżeczka kuminu - 2-3 łyżki oleju (np. ryżowego) - sól dressing - 5 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżki czerwonego octu winnego - 1 łyżka syropu z agawy -sól i świeżo mielony pieprz do smaku Olej ryżowy mieszamy z papryką, kuminem i 3-4 szczyptami soli. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki(...)talerzu układamy sałatę porwana na małe kawałki. Polewamy ją dressingiem, a następnie wykładamy na nią zawartość patelni oraz pokrojone w plasterki awokado, które możemy delikatnie skropić sokiem z cytryny . Całość dekorujemy kiełkami rzodkiewki oraz ewentualnie pędami groszku. Smacznego
Simple Dishdniami,z parasolką i budzącą się w sercu melancholią. Z niedostatkiem słońca i ciemnymi porankami. Z odgłosami ptaków,opuszczających kraj na zimę, co zresztą niedługo nastąpi. Z przeziębieniem i syropem z cebuli, herbatą z malinowym sokiem,co to latem powstawał przy upale w małej kuchni.Ale także z zapachem cynamonu, korzennych przypraw i różnością składników. Dynie, kabaczki, cukinie, ziemniaki, bataty,marchew(...)lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu tłuszcz + bułka tarta do formy lukier
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać. Ewentualnie posłużyć się malakserem i zagnieść ciasto na pulsacyjnych obrotach urządzenia. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce(...)kruchy spód do tarty. Śliwki wypestkować i pokroić w ćwiartki. Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę wody oraz 2 łyżki cukru t rzcinowego. Podgrzewać, aż cukier zamieni się w syrop. Do syropu wrzucić śliwki, smażyć 2-3 minuty, delikatnie mieszając owoce. Śliwki ułożyć na kremie. Pozostały po duszeniu śliwek syrop raz jeszcze podgrzać, do gorącego dodać żelatynę - rozpuścić. Ostygnięty syrop
kolorowotorcikowoimbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty: Neera – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego klonu i palm azjatyckich. Spirulina – wyjątkowo odżywcze algi morskie, bogate źródło białka, betakarotenu i aminokwasów, przyswajalność na poziomie 85-95%! Chlorella – glony o silnych(...)godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków
NaKońcuJęzykaZastanawiałam się jaki przepis dodać na koniec tygodnia i wyszło mi, że powinno to być coś słodkiego na zakończenie ciężkiego tygodnia pracy i w oczekiwaniu na
UgotujmyTo.plMasa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem), bratki spożywcze. Przygotowanie: Spód: Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować(...)okruchami ciasta. Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi * * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki? 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem. Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni
SzczyptaSmaQmini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam. Krem wyszedł naprawdę pyszny, choć następnym razem dodam do niego soku z cytryny, żeby był kwaśniejszy. Niemniej, świetnie smakuje jako wypełnienie delikatnych, pomarańczowych babeczek. Na wierzch przygotowałam bezę włoską, która wygląda pięknie, i smakuje naprawdę świetnie. Jak ciepłe lody, a któż potrafiłby się(...)przez 20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.W ostudzonych muffinkach nożen wydrążyć środki, nałożyć w nie po łyżeczce curdu.Odstawić.Cukier zagotować z wodą. Gdy syrop osiągnię temperaturę 115 st. C. zdjąć z ognia. Białka ubić niemal na sztywno, pod koniec wąskim strumieniem wlewając gorący syrop. Ubijać przez około 10 minut, aż beza ostygnie.Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię z czekoladą. Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie można zrobić domowy... Ja używam od jakiegoś czasu takiego . Można go kupić w większych marketach. Dobry też będzie syrop do kaw lub do drinków, np. jak ten. Nie są one tak intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę więcej. Krem z mascarpone - należy pamiętać(...)misy robota. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z mascarpone, miksując za pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy w kąpieli wodnej
bistro mamasezam (35%; nasiona, miazga), miód 492kcal/100 g Ciasteczka orkiszowe bio Fun Cookies, ok. 5 zł/120 g Składniki: łam waflowy orkiszowy*, płatki orkiszowe*, płatki jęczmienne*, płatki owsiane*, płatki pszenne*, syrop ryżowy*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa(...)przyprawy 24 kcal/100 ml Fortuna Karotka marchew, jabłko Sok, ok. 4,8 zł/1l Składniki: soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 50%, marchwi 27,4%, winogron, cytryn, substancje wzbogacające - witamina C i witamina E 40 kcal/100 ml Tymbark Vega Śródziemnomorski Ogród Sok z warzyw i owoców, ok. 3 zł/ 500 ml Składniki: przeciery i soki
Powiedz dietom nieI znów ciemno... Strasznie szybko mi dni uciekają, mam wrażenie, że za oknami nieprzerwanie panują ciemności. Może dlatego, że od Wigilii ciągle jest mgliście, zachmurzenie sto
Pożeraczka, czyli raz adobrze