lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynącacytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając syropem z połowy litra wody
Proste Potrawycytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie. Owoce włożyłam do garnka, sok który się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy . Owoce
Blondynka GotujeSyrop jest rewelacyjny. Wspomaga odporność, ma bardzo dużo witaminy C, mogą pić go dzieci. No i najważniejsze dla maluchów, że jest bardzo smaczny. Ja dodaję go do herbaty, ale można pić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam. Składniki: 35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 3 całe pokrojone cytryny 3 łyżki kwasku
IMPRESJA SMAKU/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html Składniki (na 1l miodu) Około 420-450 kwiatów mniszka lekarskiego 1l wody 1kg cukru opcjonalnie: 3 cytryny
Pyry na Gazcytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę
Tradycyjna KuchniaSezon różany w pełni, a ja czuje się jak ryba w wodzie otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę. Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem. Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie . Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice(...)Agawa platin Składniki: miseczka płatków pachnącej róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny. Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek i odstawiamy
Malinowe Pocałunkicytryny. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Gdy bułki będą gotowe do pieczenia, wycisnąć na bułkach krzyżyki. Najłatwiej najpierw w jedną stronę, potem obrócić blachę o 90° i ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop
Pełny talerzcytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu
Moja Galeria Smakuzostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk) 1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto wyjmujemy z opakowania, smarujemy brzegi masłem i zawijamy je, żeby powstał kwadrat. Rozwałkujemy, tak aby boki(...)pięć pasków grubości około trzech centymetrów. Smarujemy cienko i równomiernie konfiturą z płatków. Z każdego paska zawijamy "ślimaka", zbieramy razem jeden koniec i zlepiamy- lepiej wyrosną i syrop nie wycieknie. Tak powstałe zawijasy wkładamy do formy do babeczek, zebraną stroną do dołu i pieczemy 20-25 minut aż się ładnie zrumienią. Jemy jeszcze letnie, z dobrą gorzką herbatą
les mirabellesówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość(...)dodać roztopioną czekoladę i whisky. Dokładnie wymieszać. 3. Jagody podgrzać na patelni z wodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać
KreatywnePinyciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić. Przecedzić. Na pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego kompotu a następnie wymieszać(...)formy, odstawić do zastygnięcia. plasterki pomarańczy Pomarańczę umyć, pokroić w cienkie plastry. Wodę zagotować z cukrem i wodą różaną. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 10 minut. Wyjąć z syropu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny. piernikowa pianka Mleko zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić
królestwo garówczasów dzieciństwa zapamiętałam, że coś takiego, jak syrop z hyćki mama kazała pić jako wspomagacz polopiryny przy przeziębieniu. Jednak gdzieś umknął mi ten smak, dziś odkryłam go na nowo. Fantastyczny, z niczym nie porównywalny aromat, absolutnie mój faworyt wśród soków. Teraz z początkiem czerwca, jest jedyny i najlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego(...)akurat w pełnym rozkwicie. ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy
Jadło i czytadłosklepowymi, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, a więc do dzieła! Składniki na kandyzowana skórkę cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając wrzącą wodę. Następnie obieramy bardzo cieniutko, pozbawiając ją białej części (albedo). Tak przygotowane skórki zalewamy zimną wodą (tak żeby były w niej całe zanurzone(...)kroimy w kosteczkę lub cieniutkie paseczki (u mnie paseczki 1 mm x 10 mm). Do rondelka wsypujemy cukier, 0,5 szklanki wody i zagotowujemy, dodajemy skórki i gotujemy w syropie na małym ogniu, aż będą szkliste, a syrop zacznie gęstnieć, czyli około 20-30 minut. Tak przygotowane skórki przekładamy do słoiczka i zalewamy syropem, gdy ostygną wkładamy do lodówki, gdzie
Rozpustne gotowanieśmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą: foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku(...)godzin w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. Smacznego :) Zobacz także: Lody Fanta z cytryną Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą
KreatywnePiny