cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:26/34)

Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 166

ówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około: szerokość 1-1,5 cm długość 2-3 cm wysokość(...)dodać roztopioną czekoladę i whisky. Dokładnie wymieszać. 3. Jagody podgrzać na patelni z wodą i cukrem aż do momentu aż całkowicie rozmiękną i puszczą sok, woda zacznie odparowywać a syrop który się utworzy musi bardzo zgęstnieć aż do utworzenia się niezbyt gęstej konfitury. 4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, połowę wlać do czekoladowej śmietanki bardzo szybko i dokładnie wymieszać

KreatywnePiny
Deser zimowy 133

ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając aby nie przesłodzić. Przecedzić. Na pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego kompotu a następnie wymieszać(...)formy, odstawić do zastygnięcia. plasterki pomarańczy Pomarańczę umyć, pokroić w cienkie plastry. Wodę zagotować z cukrem i wodą różaną. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 10 minut. Wyjąć z syropu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2 godziny. piernikowa pianka Mleko zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić

królestwo garów
Syrop z kwiatów czarnego bzu (hyćki) 167

czasów dzieciństwa zapamiętałam, że coś takiego, jak syrop z hyćki mama kazała pić jako wspomagacz polopiryny przy przeziębieniu. Jednak gdzieś umknął mi ten smak, dziś odkryłam go na nowo. Fantastyczny, z niczym nie porównywalny aromat, absolutnie mój faworyt wśród soków. Teraz z początkiem czerwca, jest jedyny i najlepszy moment aby go przygotować, gdyż kwiatostany czarnego(...)akurat w pełnym rozkwicie.     ok. 40-50 kwiatostanów czarnego bzu 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna   Kwiatostany zbieramy z dala od głównych dróg, oczyszczamy je z ewentualnych owadów, nie myjemy, gdyż wypłuczemy najcenniejszy pyłek, obcinamy łodygi, gdyż dają posmak goryczki. Wodę gotujemy z cukrem, następnie zalewamy nim kwiaty, wyciskamy sok z cytryny i odstawiamy

Jadło i czytadło
Kandyzowana skórka cytrynowa. 196

sklepowymi, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, a więc do dzieła! Składniki na kandyzowana skórkę cytrynową 2 cytryny 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru      Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając wrzącą wodę. Następnie obieramy bardzo cieniutko, pozbawiając ją białej części (albedo). Tak przygotowane skórki zalewamy zimną wodą (tak żeby były w niej całe zanurzone(...)kroimy w kosteczkę lub cieniutkie paseczki (u mnie paseczki 1 mm x 10 mm). Do rondelka wsypujemy cukier, 0,5 szklanki wody i zagotowujemy, dodajemy skórki i gotujemy w syropie na małym ogniu, aż będą szkliste, a syrop zacznie gęstnieć, czyli około 20-30 minut. Tak przygotowane skórki przekładamy do słoiczka i zalewamy syropem, gdy ostygną wkładamy do lodówki, gdzie

Rozpustne gotowanie
Lody kawowe-kawa mrożona 181

śmietankowego, kawowego, czekoladowego bądź waszego ulubionego- u mnie wymiennie, tym razem użyłam likieru śmietankowego- ale każda opcja jest pyszna- likier nadaje aromatu kawie- można również użyć likieru bezalkoholowego bądź syropu smakowego opcjonalnie cukier-do smaku Dodatkowo potrzebne będą:  foremki na lody- moje z Ikea Przygotowanie: 1. Zaparzyć naszą ulubiona kawę, dodać wybrany likier i opcjonalnie cukier do smaku(...)godzin w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika. Smacznego :) Zobacz także:                           Lody Fanta z cytryną                   Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą

KreatywnePiny
CIASTO CYTRYNOWE Z KANDYZOWANYMI WIŚNIAMI 217

For recipe in English, please scroll down :) Za mną pierwsze wyzwanie cukiernicze The Daring Kitchen. Mieliśmy upiec "Quick bread", czyli szybki chleb. Wybrałam tradycyjne

Przepisy Aleksandry
Smażona skórka cytrynowa 123

KLIK Smażona skórka cytrynowa Składniki: 30 dag skórki z cytryny (razem z białym albedo) 30 dag + 30 dag + 2 łyżki cukru 600 ml wody Smażona skórka cytrynowa Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam, obrałam ze skórki. Skórkę włożyłam do miski i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na trzy dni, zmieniając wodę co kilka godzin. Po tym czasie przepłukałam ją pod bieżącą(...)rondla wlałam wodę i wsypałam 30 dag cukru. Zagotowałam i na wrzącą wsypałam pokrojoną skórkę. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości.  Odstawiłam z palnika i pozostawiłam w syropie na prawie 24 godziny. Wprawdzie wystarczy je zostawić na 12 godzin, ale cóż... praca :/ Na drugi dzień osączyłam na sicie, do pozostałego w rondlu syropu dosypałam kolejne 30 dag cukru, doprowadziłam

Kuchenne zapiski Edyty
List do Złodzieja. I obłędnie aromatyczny dżem z bzem 163

można dostać zawrotów głowy. Połączenie czereśni z kwiatami czarnego bzu uważam za niezwykle udane. Pomysł nasunął mi się, gdy uważnie wczytywałam się w post Bei na temat syropu, obok którego wystąpił również dżem truskawkowo-bzowy. Truskawek nie miałam, były za to czereśnie... I to z nich skorzystałam. Efekt - poezja. Aż mi się płakać chce na myśl, że to tylko jeden(...)oryginalnego przepisu, póki jeszcze kwitnie czarny bez... Dżem czereśniowo-bzowy Składniki: (na 1 słoik) 500 g czereśni 5 baldachów kwiatów czarnego bzu 100 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki pektyny Czereśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka. Od baldachów odciąć grube końce, kwiaty razem z połową pestek zawinąć w gazę i włożyć do garnuszka. Dodać cukier i sok z cytryny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłka pieczone pod kremem waniliowym i cytrynową chmurką. 187

CHMURKĘ: 2 białka 1 łyżka cukru pudru pół łyżeczki startej skórki cytrynowej      Wodę zagotowujemy z cukrem. Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i wkładamy do gorącego syropu. Gotujemy około 2-3 minuty na małym ogniu (jabłka nie mogą się rozpaść), wyjmujemy je, odsączamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia (u mnie tortownica o śr. 20 cm), do środka(...)mątewką stawiamy na małym ogniu i ciągle ubijamy, aż krem zgęstnieje, przekładamy na jabłka.      Chmurka. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy cukier puder i otartą z cytryny skórkę, ubijamy do połączenia składników, przekładamy na krem.      Całość pieczemy przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C. Podajemy na ciepło

Rozpustne gotowanie
Sylwestrowe menu – top lista 989

serkiem smarować chlebki.Ogórki faszerowane sałatką ryżową z tuńczykiemA deser w Sylwestra też musi być obowiązkowo, proponuję:deser Panna Cotta w wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA(...)Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie na chwilkę zapomnienia w jedzeniu i piciu, na drugi dzień trzeba oczyścić i pozbyć się niechcianych toksyn z organizmu za pomocą napoju z wody i cytryny – przegotowana, ale letnia woda z cytryną i odrobiną mięty, pozwoli na szybszy metabolizm i trawienie w ciągu najbliższego dnia. Przy okazji woda z cytryną odkwasi i oczyści nasz organizm

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mleko migdałowe 145

mocno aromatyczne ma być mleko) Woda – 750ml Sok z cytryny – 2 łyżki Sól – szczypta Wykonanie: Migdały mocz przez 12 godzin ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Po tym czasie odsącz migdały i przepłucz pod bieżącą wodą. Umieść migdały, wodę i sól w kielichu blendera. Miksuj przez około 1-2 minuty. Przelej płyn przez gazę lub pieluchę(...)gazie wykorzystaj do zrobienia pysznego smarowidła, natomiast mleko migdałowe używaj jak tylko chcesz. Dla wersji słodkiej użyj dodatkowo: Wanilia – 1 laska Daktyle – 6 sztuk lub 3 łyżki syropu Jeśli natomiast chodzi za Tobą wersja czekoladowa, to do słodkiej dodaj po prostu 2 łyżki kakao, a dla truskawkowej szklankę lub dwie truskawek. Nie ma nic prostszego! Jeśli chcesz uzyskać

Blendman
Dietetyczna Sałatka ze świeżych truskawek i sera. Prosty przepis kulinarny jak wykorzystać świeże truskawki. 261

nasion czarnuszki ( sprawdź tutaj ),   20 dag świeżych truskawek.     Opłukaną sałatę osuszyć, rwać w palcach na mniejsze kawałki, ułożyć w dużej misce, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.   Drobno posiekany szczypiorek i czosnek połączyć z twarogiem, uformować kulki.   Truskawki przekrojone na pół ułożyć na sałacie.   Na wierzch położyć kulki serowe(...)węgli, 0,8g błonnika pok., 0 ŁG.     Zobacz też inne ciekawe wpisy:   14-dniowa kuracja mocno odchudzająca i oczyszczająca organizm z toksyn.     Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Tradycyjny, domowy wyrób.     Wyrzuć ze swojej kuchni niebezpieczny GLUTAMINIAN SODU!       Jeśli szukasz bezpiecznych, ekologicznych, najwyższej jakości produktów organicznych, tradycyjnie wyrabianych to zapraszam Cię

IzaGotuje
Sernik mocno malinowy 233

żółtko Składniki na masę serową: 250 g malin 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnicy 100 g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki 30% sok z 1/2 cytryny nasionka z 1/2 laski wanilii 4 duże jajka 1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej Składniki na polewę: 250 g jogurtu greckiego + 2 kopiaste łyżeczki cukru(...)składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy, aż powstanie syrop. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę, a na koniec żółtko. Dokładnie mieszamy i wysypujemy do tortownicy o średnicy 25 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy

My Culinary Art
Tarta z gruszkami i karmelem 265

350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy 50g cukru 30ml wody 30ml śmietanki 30% 10g masła Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać, dodać posiekane zimne masło, cukier puder, żółtko(...)papier i piec kolejne 5-10 minut do zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić SOS KARMELOWY - do rondelka przełożyć cukier, zalać go równomiernie wodą, podgrzewać do momentu, aż syrop zacznie się gotować, nie mieszać zmniejszyć moc palnika, gotować aż cała woda wyparuje, a cukier przyjmie bursztynowy kolor, uważać, żeby nie spalić karmelu, gdyż będzie miał gorzki smak - zdjąć, dodać

Smakołyki Bereniki
Domowy kopiec kreta 141

tamte ciężkie czasy (bez internetu), a po drugie mąkę i kakao to ja sobie sama wymieszam. Te składniki zawsze mam w domu. Po co kupować mieszankę mąki z kakao, syropem glukozowym, aromatami i cukrem rafinowanym? Nigdy już po takie wynalazki nie sięgnę. Dzisiaj prezentuję domową wersję. Nie będę czarować, bo założę się, że każdy choć raz jadł kopiec kreta? Fajne(...)łyżki kakao 250 g jogurtu greckiego 2 jajka 80 ml oleju  Stadniki na krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % / 36% Dodatkowo 3-4 banany sok z cytryny Wykonanie Ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej misce wszystkie suche. Połączyć zawartość obu misek i miksować na wolnych obrotach. Piec około 50 minut (do suchego patyczka

lady-och-mistrzyni.blogspot.com