cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:27/34)

Domowy kandyzowany imbir 247

przeziębień, rozgrzewa, uśmierza kaszel, zapobiega mdłościom, poprawia koncentrację, a dzięki zawartości substancji przeciwzapalnych przynosi ulgę chorym stawom. Gdy pogoda sprzyja przeziębieniom, chętnie sięgam po imbirową herbatę z miodem i cytryną i uwielbiam pogryzać kandyzowany imbir. Takie słodkie, ale zdrowe małe co nieco. Poza tym nie da się go zjeść zbyt dużo ;-) Kandyzowany imbir możecie oczywiście kupić w sklepie. Zwykle jest(...)palniku.   Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Cukier roztopi się. Zmniejszyć ogień, gotować 20 - 25 min, aż cukier zacznie się krystalizować - masa lekko zgęstnieje i powstanie syrop cukrowy. Każdy kawałeczek imbiru będzie oblepiony syropem. Na ściankach garnka, jak widać na zdjęciu, pojawi się cukrowy nalot to znak, że najwyższa pora wyjąć imbir.   Gorący imbir wykładać na kratkę, starając

maniapieczenia
Najlepsze lemoniady na lato 274

spróbować lodów borowikowych z tymiankiem, waniliowych i alkoholowych z użyciem suchego lodu, pianki z soku z czarnej porzeczki stworzonej przy pomocy alginianu sodu. Smakowałam również makaronu z suszonych moreli, syropu klonowego i cynamonu, podziwiałam "kapsulację" oliwy z oliwek w izomalcie. Poznałam tajniki tej kuchni, co jeszcze bardziej wzbudziło moje zainteresowanie nią. Oprócz tego, poznałam wspaniałą osobę, autorkę bloga Kuchnia pełna(...)arbuzowa, ogórkowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, agrestowa i pietruszkowa :). Lemoniada arbuzowa   Składniki: - 2 szklanki arbuza (wypestkowanego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia  Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera

Be Fit Be Strong
tort jabłkowy 161

jabłkowy: 1kg obranych jablek pokrojonych w kostke    1/2 szkl. wody   1 lyzeczka cynamonu 1/2 łyżeczki  kardamonu 1/4 łyżeczki galki muszkatolowej trochę soku z cytryny 4-5 lyżek cukru trzcinowego galaretka cytrynowa ,lub żelatyna Wykonanie zagotować, aż jabłka zrobią się miękkie, i  na mus Ponownie rozgrzać mus i dodac galaretkę cytrynową ,lub żelatynę namoczoną(...)Ostudzony biszkopt przekroić na pół .Nasączyc herbata z syropem orzechowym.Na to wyłożyc tężejący mus jabłkowy.Na mus 1/2 kremu i przykryć drugim blatem.Wierzch smarujemy pozostałym kremem.Wstawić do lodówki ,aby ciasto stężało i nabrało stabilnosci. Dekoracja według woli ;) Smacznego

w mojej kuchni
Tarta cytrynowa z bezą włoską 251

zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając(...)cukier i wlać tylko tyle wody aby się zakrył. Podgrzewać na małym ogniu, aż temperatura dojdzie do ok. 115oC. Wtedy ubić nieco białka (nie na zupełnie sztywno), a kiedy syrop osiągnie temperaturę 120oC. cienką strużką cały czas ubijając wlać go do białek. Ubijać aż krem wystygnie, około 6-7 minut. Białka w tym czasie zdecydowanie zwiększą swoją objętość. Przełożyć krem

Pudełko rozmaitości
Jak zrobić obiad na przeziębienie 226

Każdy z nas ma swoje sposoby na pokonanie choroby. Jedni stosują domowe syropy, inni idą do lekarza. Można łykać naturalne zioła, pić herbatę z miodem i imbirem jednak bardzo często zapominamy leczniczych właściwościach jedzenia. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić obiad idealny na przeziębienie. Krem z marchwi i ziemniaków z aromatycznymi przyprawami Składniki na porcje dla całej rodziny(...)główka czosnku (lub półtorej małej) litr wody 5 listków świeżej szałwii 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili 4 oliwy z oliwek kawałek świeżego korzenia imbiru (3-4 cm) sól sok z cytryny (do smaku)   Sposób przygotowania: Przygotuj rondel z grubym dnem. Rozgrzej wewnątrz niego oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś ją do zeszklenia, po czym wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku

Codogara
Rogale Świętomarcińskie 1947

rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy(...)garnku roztapiamy masło, dodajemy miód i cukier, gotujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość

Bon Appetit Małgorzaty
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 216

każdej strony. Na półmisku układamy liście i kwiaty jarmużu oraz smażone pędy sosny. Polewamy tłuszczem ze smażenia lub innym ulubionym sosem. Wykładamy rybę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Smacznego !  Rybę smażyłam na nowej patelni. Moja opinia testu poniżej: O patelni Ballarinii lini Lucca Ma granitową powłokę, która pod żadnym pozorem nie przywiera. Można smażyć bez tłuszczu!  Dużą zaletą powłoki(...)odpryskuje teflon.  Patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest mega, mega lekka jak piórko!  Patelnia świetnie sprawdza się zarówno jako rondel w którym robiłam syrop z  mniszka lekarskiego!  Dwa uchwyty ułatwią przesuwanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni, więc można utrzymać ciepłą potrawę w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
MUFFINKI Z LEMON CURD I WŁOSKĄ BEZĄ 117

cukru  30 ml wody A jak to zrobić: W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd. W misce nad kąpielą wodną umieścić masło, cukier i sok z cytryny. Gdy masło zacznie się roztapiać roztrzepać całość rózgą, aż masa stanie się jednolita.  Dodać żółtka i energicznie je ubijać około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do słoika i schłodzić(...)każdej nakładamy ciasta do 3/4 wysokości. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut.   Beza.  W rondelku zagotować wodę z cukrem.   Podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 125-135 stopni (zaczyna się wtedy charakterystycznie pienić). Białka wlać do miski i ubić mikserem na niezbyt sztywną pianę.  Mikser nastawić na średnie obroty i, stopniowo wlewając gorący

Kuchnia w opałach
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 274

skończysz sernik i obie masy stężeją (serowa i truskawkowa). Tak więc zostawiamy biszkopt w spokoju :) Mus truskawkowy: ok. 200 g zmiksowanych truskawek cukier do smaku (można posłodzić miodem akacjowym, syropem z agawy itd.) duża garść listków świeżej bazylii 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 150-200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody Tu temat jest prosty(...)musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną wlałam

Blondynka Gotuje
Dwa herbaciane desery tropikalne 236

szarość spowiła całe miasto...a ja poczułam się jakoś „nie halo”....postanowiłam odwrócić bieg wydarzeń i zaserwować wszystkim trochę tropików w samym środku nawałnicy! Desery będą dwa. Z nutką cytryn i rumu i z nutką słodkiego mango. Desery bardzo proste w wykonaniu , jeśli w domu mamy kilka kluczowych składników! Składniki -galaretka czerwona – obojętnie jaka -galaretka zielona-obojetnie jaka, u mnie(...)herbaty cejlońskiej bez aromatów i domieszek. -słoiczek Cytrynek z rumem od  ETERNO  -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów ani sztucznych barwników. Syrop, w którym znajdują się owoce, powstaje w wyniku połączenia się naturalnego soku z owoców z cukrem.   -Cytrynki przygotowane są w specjalny sposób: ze skórką, bez dodatku wody, konserwantów

Z Kuchni Do Kuchni
Korzenny wegański sernik z chałwą 238

łyżka oleju kokosowego (około 40 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 łyżki cynamonu 100-120 g korzennych ciastek ( tu znajdziecie przepis ) Przygotowanie: Pokrusz tofu, doddaj sok z cytryny, banana, cukier, mleko kokosowe, chałwę, mąkę ziemniacaną i cynamon. Zblenduj dokładnie wszystko na gładką masę. Ciasteczka zblenduj na piasek z dodatkiem oleju kokosowego. Wysmaruj formę do pieczenia i wyłóż ciasteczka(...)przez 50-60 minut. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Mój ma już 4 dni i jest nadal idealny, więc daję mu gwarancję minimum tydzień. Proponuję podawać plany syropem klonowym. Smacznego!   Artykuł Korzenny wegański sernik z chałwą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Likier cytrynowy Limoncello 475

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką(...)przemieszać słoikiem żeby kolor ze skórek równomiernie rozchodził się w spirytusie. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień

Marder&Marder Manufacture
Tarta cytrynowa 209

masła* 320 g cukru pudru* 5 jajek* 10 g żelatyny ( w oryginale jest 7 g )Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.Sok z cytryny i pomarańczy oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień do minimum, wlewamy jaja - ciągle mieszając.Gotujemy(...)cukru*   75 g białek* wodaBiałka lekko podbić z odrobiną cukru.Pozostały cukier zalać wodą, tak by płyn zakrył cukier. Gotować na małym ogniu do próby nitki ( temperatura syropu nie powinna przekroczyć 120 stopni C ).Gotowy syrop wlewać cienkim strumieniem do białek - nie przerywając ubijania. Ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista.Przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć na kremie

kolorowotorcikowo
7 up - tarta z włoską bezą 137

minutach, usunąć papier i piec 15 - 20 minut.    W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać przestudzone masło, skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać. W garnku zagotować odrobinę wody.  Postawić na nim miskę ze składnikami i cały czas podgrzewać, mieszając, przez około 10 - 12 minut, do zagęstnienia kremu (gładka konsystencja). Woda(...)Wymieszać, zagotować (nie posiadałam termometru, więc robiłam to na oko). Ubić białka, jak na bezy - do sztywności, pod koniec miksowania dosypać cukier (40g) po łyżeczce, cały czas miksując. Cukrowy syrop powoli, cienką strużką wlewać do ubijanych białek (na dużych obrotach), nie zaprzestając miksowania. Miksowanie kontynuować przez 5 - 8 minut. Beza powinna wyglądać na sztywną i pięknie błyszczeć. Na kruche ciasto

ChilliJemy
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 126

zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego puree z zeszłego roku (na tegoroczne muszę(...)brązowego cukru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatalowej 1/ 2 lyżeczki pumpkin pie spice* szczypta mielonych goździków sok z połowy cytryny Wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy masę do wrzenia po czym zmniejszamy temperaturę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Masa powinna zgęstnieć na tyle, by nabrana

My simple kitchen