cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:23/34)

Granita z soku z pomelo, cytryny, limonki i świeżych ziół 200

łyżki ksylitolu Przy pomocy sokowirówki wycisnąć sok z owoców - pomelo, limonki i cytryny, a następnie całość przelać do miski. W garnuszku zagotować wodę z ksylitolem i drobno posiekaną bazylią lub miętą, od momentu zawrzenia zmniejszyć ogień i gotować jeszcze z 3 minuty. Tak przygotowany syrop odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać do wyciśniętego wcześniej soku i całość zmiksować przy pomocy

Plate of Joy
Sernik Blue Curacao 282

pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź  Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao: 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu(...)świeżej mięty Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąki przesiać przez sito i połączyć z proszkiem do pieczenia 2. W osobnej misie ubijać białka na sztywną masę, pod koniec dodać sok z cytryny oraz cukier puder- dodawać go należy po łyżce cały czas miksując. 3. Dodać po jednym żółtku nadal miksując. 4. Na koniec gdy masa będzie jednolita dodać mąki oraz barwnik spożywczy

KreatywnePiny
Dietetyczne placuszki jabłkowe z płatkami owsianymi (165 kcal) 544

wyszły raczej kotleciki ;)) z jabłkami. Idealne na śniadanie. Podajemy z miodem, słodkim syropem czy jogurtem. Jeden zawiera 165 kcal, ja zjadłam ledwo dwa Składniki (na 8 dużych placuszków): 250 g płatków owsianych górskich 2 średnie jabłka 2 jajka pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru Przygotowanie Jabłka myjemy obieramy, usuwamy

e-PrzepisyKulinarne
Fale dunaju 152

łyżki mleka  350 g wiśni (mogą być z kompotu, syropu lub zamrożone; nie rozmrażamy przed ułożeniem na cieście) [ wiśnie z kompotu Rolnik] Krem  400 ml mleka  1 budyń waniliowy  [ u mnie brzoskwiniowy] 1  cukier wanilinowy 2 łyżki cukru  2 łyżki soku z cytryny  250 g masła Dodatkowo  200 g czekolady gorzkiej

Moje domowe kucharzenie
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 264

granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko * PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut).  Powinniśmy otrzymać 100 ml melasy. Gulasz Orzechy zmiel

Food Square
Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu 219

dodatkiem białych kwiatuszków świeżo zerwanych z krzaczka lub dodać do truskawek wcześniej przygotowany syrop. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka kwiatów bzu czarnego (bez zielonych części, ok. 10 baldachów), 1 kg cukru trzcinowego żelującego Diamant (lub Konfitur-Fix + cukier), sok z 1 cytryny, sok z 1 limonki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie). Przygotowanie: Owoce umyć

SzczyptaSmaQ
Leczniczy Syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mle 163

Sonchus arvensis L. Syrop z młodych pędów sosny. Zobacz jakie to proste. Klik. Syrop z młodych pędów sosny Po tzw. okazaniu możemy przejść do bardzo prostego przepisu na lecznicy syrop z mniszka: Wczesnym rankiem, najlepiej 3 dni po deszczu, w miejscu oddalonym od drogi  zbierz 1000 kwiatów mniszka lekarskiego. Pozostaw uzbierane kwiaty na balkonie/ogrodzie ułożone na płótnie/gazecie(...)wielokwiatowego i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Tak uzyskaną mieszankę podgrzewaj w łaźni wodnej przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia, po czym gorący rozlewaj do sterylnych butelek. Słoiczki/butelki ustaw do góry dnem do ostygnięcia, na koniec opisz je etykietami. Gotowe! Postaram się wkrótce dodać kolejny przepis, w którym syrop z mniszka powstaje bez gotowania kwiatów. Jak szybko

IzaGotuje
Lukier cytrynowy ucierany 125

cukru pudru Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy ,skórkę ścieramy ,wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka ,dolewamy 50 ml wody ,wsypujemy cukier i gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący syrop ,dodajemy startą skórkę. Mieszamy na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem od razu polewamy

R'n'G Kitchen
Kopiec kreta 219

włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe i mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, po czym również odstawiamy(...)ostygnie, dodajemy naszą "ryżową kaszkę" do tofu. W zależności od tego, czy mamy zamiar użyć tylko blendera, czy także ręcznego miksera, dodajemy pozostałe składniki na krem (aromat śmietankowy i syrop z agawy) lub nie. Ja zblendowałam tylko tofu i "kaszkę". Ze względu na słabą moc mojego blendera dolałam niewielką ilość mleka sojowego (ok. 10 łyżek). Do otrzymanej masy dodałam aromat

Weganizm infantylny
Ciasto cytrynowe z kaszy manny 423

już od jakiegoś czasu, ale dopiero niedawno udało mi się zabrać za jego przygotowanie. Zainspirowałam się Semolina Yogurt Cake ze strony Inquiring Chef. Tamto ciasto po upieczeniu nasącza się syropem, ale ja chciałam, żeby ciasto nie było aż tak słodkie i kaloryczne, więc pominęłam ten etap. Ciasto wyszło i tak wilgotne oraz bardzo smaczne. Upiekłam je w małej tortownicy(...)trochę podobna do wilgotnych ciast jogurtowych. Sama kasza nie jest jakoś szczególnie wyczuwalna w smaku, choć przy gryzieniu czuć na języku jej niewielkie grudki. Dodatek skórki i soku z cytryny nadaje ciastu delikatnie cytrynowy posmak. Ciasto cytrynowe z kaszy manny Składniki: 2/3 szklanki (120g) kaszy manny 1/3 szklanki (65g) cukru 1/3 szklanki (70g) oleju niecała szklanka (200g) śmietany

Smakołyki Bereniki
Lody maślankowe 133

słodkie, pyszne. Świetnie smakują posypane rodzynkami i drobnymi owocami, polane syropem klonowym. Z jajkami. Bardzo polecam. Adaptowane z przepisu znalezionego  tutaj składniki 1 szklanka kremowej śmietanki 4 żółtka 1/2 szklanki cukru (dałam 1/3 szklanki  ksylitolu) 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka świeżego soku z cytryny szczypta soli przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny

Stare Gary
Pastéis de Nata / Pastéis de Belem / Portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym / Portuguese custard tarts 151

mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej, cały czas mieszając i na końcu

Delicious Titbits
Skórka pomarańczowa w syropie II - zdrowsza wersja 164

stosunkowo tanie. Całe lata robiłam skórkę pomarańczową z dodatkiem białego cukru ( (przepis tutaj) , ponieważ już jakiś czas temu porzuciłam biały cukier, zmieniły się również składniki skórki pomarańczowej w syropie. Ksylitol, który zastępuje mi biały cukier w domowych wypiekach i w tym przepisie sprawdził się doskonale. Zapraszam do przepisu na zdrowszą wersję skórki pomarańczowej - bez dodatku cukru i chemii. Przygotowanie skórki(...)/soku z cytryny Wykonanie:   po obraniu pomarańczy sukcesywnie  zbierane skórki układać na kalaryferze, by wyschły skórki namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej przez całą noc kilkakrotnie zmnieniając wodę. Skórki zagotować i pierwszą wodę z gotowania odlać, następnie zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, około 1 godziny skórki odcedzić, przestudzić i pokroić w drobną kostkę ugotować syrop z wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
SYROP Z KWIATÓW DZIKIEJ RÓŻY 149

mnie to najpiekniejsze kwiaty lata. Zachęcam Was do przygotowania pysznego syropu z kwiatu dzikiej róży, który potem idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, naleśników oraz do herbaty.   Składniki: 60 dag płatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę

Z Majeczką w kuchni
Syrop z płatków mniszka lekarskiego (lepsza wersja) 139

razem chciałam sprawdzić czy syrop z samych płatków będzie jaśniejszy i mniej gorzki. I jest. Więc bardziej polecam tą wersję, ale potrzeba więcej pracy ;) Kto oglądał Epokę Lodowcową ten pewnie pamięta tę scenę ;) Dziś czułam się jak Sid, bo zbierałam ostatnią miskę mleczy świeżo przed koszeniem trawy. Już nie będzie u mnie takiego buszu, więc i "mlecyków". Składniki: (na pełne(...)słoiki 270g)  200g płatków mniszka (uwaga na żółte palce po wyrywaniu ;p) 3 małe cytryny cytryny 1 kg cukru 1 l wody Zerwane kwiatki rozkładamy na jakimś białym papierze, żeby uciekły robaczki - z reguły mrówki, reszta odlatuje podczas zrywania, i potrząsamy. Wyrywamy płatki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 15 min i odstawiamy w jakieś chłodne, ciemne

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania