Miodek majowy czyli syrop z mniszka

Miodek majowy czyli syrop z mniszka

Miodek majowy czyli syrop z mniszka

" Miodek majowy  - surogat   miodu pszczelego  otrzymywany z kwiatów  mniszka lekarskiego . Medycyna ludowa przypisywała mu właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm. Charakteryzuje się ciemno -bursztynową barwa i przyjemnym zapachem. Smak miodku majowego jest zbliżony do smaku miodu pszczelego.  Występująca  często krystalizacja nie dyskwalifikuje wyrobu." Źródło: wszech wiedząca Wikipedia Składniki: 500 kwiatków mniszka 1 cytryna 1 kg cukru 1 litr wody Przygo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Atlas Smaków

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.