cytryna w syropie - 500 przepisów (strona:25/34)

szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 205

cukru - miodu lub syropu klonowego/z agawy/ryżowego/daktylowego. SZARLOTKA Z KASZY JAGLANEJ lekko zmodyfikowany przepis z bloga Kuchnia wegAnki // tortownica 22-24cm ~270g (1 1/2 szklanki) kaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko

chili & sugar
Limoncello (likier cytrynowy) 232

Przygotowanie: 1. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Za pomocą skrobaka do cytrusów zetrzeć z nich skórkę, uważając, aby nie zetrzeć białej, gorzkiej części znajdującej się tuż pod żółtą skórką. 2. Do 2-litrowego słoja wlać spirytus, wrzucić startą skórkę, zamknąć, potrząsnąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na ok. 2 tygodnie. 3. Po dwóch tygodniach przygotować syrop z wody

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczne ciasto dojrzewające. 194

tradycyjną wersję musiałbym nazwać ciastem pijanym i zaznaczyć, że nie nadaje się dla dzieci. Uważam jednak, że zdecydowanie można ograniczyć alkoholizację do pierwszego nasączania, a później posłużyć się cytrusowym syropem lub w ogóle zostawić nasz wypiek w spokoju. Będzie dobrze. Nie ma co się rozgadywać - trzeba zabierać się za pieczenie, bo święta tuż. PS Duża ilość alkoholu użyta w początkowej(...)lukru z dekoracjami świątecznymi. Składniki: 750 g mieszanych suszonych owoców (rodzynki, żurawiny, morele, figi, daktyle, kandyzowane skórki cytrusowe...) skórka i sok z 1 pomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy

zadanie-gotowanie
Wielka mini przyjemność 167

kilkoma względami ...  Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ...  Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami  czy też samymi owocami ...  Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ...  Idealne do kawy z przyjaciółką(...)Składniki (na spód): 12 pełnoziarnistych herbatników 100 gramów masła lub 12 okrągłych biszkoptów Składniki (na masę sernikową): 250 gramów sera Ricotta 50 gramów cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 żółtko 150 ml śmietany kremówki Do tego wybrane owoce - u mnie maliny i borówki, a Wy wybierzcie sami! Wykonanie: Formę do muffinek wyłóż

Garniec Magalie
Pigwa w occie 503

cytryny Pigwę wytrzeć z nalotu, obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę wzdłuż na 4 części, wyciąć gniazdo nasienne. Obraną pigwę wkładać do wody zakwaszonej sokiem cytrynowym (aby nie ciemniała). Zagotować wodę z cukrem. Dodać skórkę cytrynową, goździki i listki limonki. Wkładać partiami pigwę i gotować 5 minut. Wyjąć pigwę. Do gotującego się syropu, w którym gotowała się

królestwo garów
Tosty francuskie z sosem owocowym 203

lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale.2-3 porcjeTosty:* chleb- 6 kromek* mleko- szklanka* jajko- 1 szt.* cukier- 2 łyżki* ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu)* masło klarowane- do smażenia* ricotta- opcjonalnieSos owocowy:* dowolne owoce- 150 g* woda- 1/3 szklanki* cukier- 2 łyżki* sok z cytryny- 1 łyżeczka

Kraina Miodem Płynąca
Nalewka na owocach bzu czarnego 557

cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie zakorkować i odstawić na 2 miesiące. Nalewkę można przygotować również w tradycyjny sposób, zalewając kilogram owoców litrem spirytusu i po miesiącu dosładzając syropem z połowy litra wody

Proste Potrawy
Konfitura Truskawkowa z Wanilią 231

cytryny, wymieszałam, zasypałam cukrem, wymieszałam i odstawiłam do lodówki na całą noc. Przygotowywałam kilkanaście takich porcji i część owoców czekało na swoją kolej w lodówce, a część stało tylko 3-4 godziny. W każdym bądź razie po minimum 3 godzinach odcedziłam owoce na sicie. Owoce włożyłam do garnka, sok który  się wytworzył przelałam do rondelka na Syrop Truskawkowy . Owoce

Blondynka Gotuje
Syrop z kwiatów czarnego bzu (na odporność, przeciw przeziębieniu, na kaszel) 277

Syrop jest rewelacyjny. Wspomaga odporność, ma bardzo dużo witaminy C, mogą pić go dzieci. No i najważniejsze dla maluchów, że jest bardzo smaczny. Ja dodaję go do herbaty, ale można pić go samego. Mój synek za nim przepada:-). Gorąco polecam. Składniki: 35 całych kwiatków (kwiatostanów) czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 3 całe pokrojone cytryny 3 łyżki kwasku

IMPRESJA SMAKU
Miód z mniszka lekarskiego (mleczu) 145

/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm z toksyn i wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co czyni go jednym z najbardziej uniwersalnych ziół leczniczych. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/syrop-z-mniszka-lekarskiego-nie-tylko-na-kaszel-jakie-wlasciwosci_41450.html Składniki (na 1l miodu) Około 420-450 kwiatów mniszka lekarskiego 1l wody 1kg cukru opcjonalnie:  3 cytryny

Pyry na Gaz
Konfitura truskawkowa z dodatkiem kiwi 128

cytryny 1 opakowanie żelfixu 1 kg cukru Wykonanie: Truskawki dokładnie opłukać i odsączyć na sicie, a kiwi pokroić w cienki plastry. Następnie włożyć truskawki i pokrojone kiwi do garnka, wrzucić ziarenka pieprzu i całość delikatnie rozgnieść widelcem i zagotować. Wsypać żelfix z dwoma łyżkami cukru, skórką cytrynową i poddusić chwilę na wolnym ogniu. Skórkę cytrynową wyjąć z syropu, wsypać resztę

Tradycyjna Kuchnia
Galaretka z płatków róży. 204

Sezon różany w pełni, a ja czuje się  jak ryba w wodzie otoczona pięknem i zapachem tych kwiatów. Była już nalewka z płatków, ucierane z cukrem, cukier, syrop... Wiec przyszedł czas na galaretkę.  Jest ona boska do świeżej, jeszcze ciepłej bułki z masłem.  Pomysł podsunęła mi autorka bloga Eteryczne gotowanie .  Śniadanie podane na pięknej porcelanie Bogucice(...)Agawa platin Składniki: miseczka płatków pachnącej  róży pozbawionych białych końcówek 1 -2 szkl lub więcej cukru do smaku 1 litr wody 1 opakowanie konfitur - Fix Diamant sok z cytryny do smaku Wykonanie: Wodę z cukrem zagotowujemy i wrzucamy nasze płatki. Mieszamy, gotujemy dosłownie minute dodając do smaku sok z cytryny.  Wyłączamy gaz, przykrywamy przykrywką garnek i odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 171

cytryny. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać mąkę, wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Gdy bułki będą gotowe do pieczenia, wycisnąć na bułkach krzyżyki. Najłatwiej najpierw w jedną stronę, potem obrócić blachę o 90° i ponownie wycisnąć kreski. Bułki piec 14-16 minut w 225°C. Tuż po wyjęciu z piekarnika posmarować wierzchy bułek przygotowanym syropem. Syrop

Pełny talerz
Grillowana pierś z kurczaka z chutney z mango 244

cytryny 2 łyżki oliwy sól morska szczypta ostrej papryki Filety z piersi przekroić na pół lub na 3 części, lekko rozbić. Posolić. Natrzeć składnikami marynaty. Odłożyć na 30 minut. W międzyczasie przygotować chutney z mango, kaszę jaglaną oraz sałatę. Chutney z mango: 1 mango 3 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki syropu

Moja Galeria Smaku
Cruffiny z różą 138

zostaje. CRUFFINY Z RÓŻĄ (5 sztuk)   1 opakowanie ciasta na croissanty 1 czubata łyżka konfitury z płatków róż (nasza! mniej więcej tyle róż co cukru i sok z cytryny dla utrzymania koloru) Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Ciasto wyjmujemy z opakowania, smarujemy brzegi masłem i zawijamy je, żeby powstał kwadrat. Rozwałkujemy, tak aby boki(...)pięć pasków grubości około  trzech centymetrów. Smarujemy cienko i równomiernie konfiturą z płatków. Z każdego paska zawijamy "ślimaka", zbieramy razem jeden koniec i zlepiamy- lepiej wyrosną i syrop nie wycieknie. Tak powstałe zawijasy wkładamy do formy do babeczek, zebraną stroną do dołu i pieczemy 20-25 minut aż się ładnie zrumienią. Jemy jeszcze letnie, z dobrą gorzką herbatą

les mirabelles