cukinia - 18701 przepisów (strona:688/1247)

Młoda kapustka z warzywami-idealna na obiad 214

kiełbaską ale można ja pominąć lub użyć np parówek,spróbujcie ,na pewno wam posmakuje.....szczególnie teraz kiedy w ogrodzie tyle dobroci...... Składnik: pół główki młodej kapusty pół kalafiora, cukinia(może być żółta i zielona) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera naciowego 2 cebule 2 kiełbaski 2 ząbki czosnku puszka pomidorów(lub w sezonie 4 świeże pomidory pokrojone bez skórki(...)parę minut ,żeby lekko zmiękły,odcedzam. W rondlu na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w półplasterki i kiełbaskę w plasterki,jak się troszkę podsmaży ,dodaję seler pokrojony w plasterki i cukinię pokrojoną  w półplasterki,i dalej przesmażam,dodaję pokrojoną jak na bigos kapustę,i dalej przesmażam,dodaje pomidory,wyciśnięty przez praskę czosnek i w razie potrzeby kilka łyżek wody.Dorzucam jeszcze

Swojskie jedzonko
Makaron z warzywami i kiełbasą 141

smakowity, kolorowy talerz :) Składniki na ok. 4 porcje: 400 g makaronu żytniego 1 brokuł 4 kiełbaski typu śląska 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia cukinia sól, pieprz i słodka wędzona papryka mielona natka pietruszki   Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.   Kiełbaski(...)papryki oczyścić i pokroić w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucić je na patelnię. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać pokrojoną w kostkę i nieobraną cukinię. Wszystko doprawić i znów smażyć przez kilka minut. Na koniec wmieszać ugotowany brokuł. Podawać na ciepło z makaronem i posypane posiekaną natką pietruszki

Simply Food
Orientalna soczewica z warzywami i pulpeciki z indyka 108

też prosto z patelni w domu.  Składniki (na 2-3 porcje): 1 szklanka czerwonej soczewicy  olej do smażenia  kurkuma, wędzona papryka, kumin, sól, chili, imbir  cukinia młoda czerwona cebula  pomidorki truskawkowe, daktylowe (te słodsze) w kolorach dowolnych  natka pietruszki 300 gram mielonego mięsa indyka i kilka łyżek wody  Soczewicę ugotuj. Mielonego indyka wymieszaj(...)wodą, solą, pieprzem i natką pietruszki. Formuj niewielkie pulpeciki i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmaż cebulę i cukinię. Dodaj wszystkie przyprawy, około 1/3 łyżeczki każdej z nich. Po podsmażeniu wymieszaj soczewicę z warzywami z patelni oraz pokrojonymi drobno pomidorkami. Podaj z pulpecikami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Czwartek: Jak zrobić stir fry 175

zrobić też w wersji lżejszej, bez smażenia, czyli z warzyw pieczonych. To nasz patent na stir free: )   Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 1/2 cukinii Mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania makaronu ryżowego 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego lub roślinnego Szczypior Papryczka chili (dla tych co lubią ostre smaki) Przyprawy(...)cytryny lub octu ryżowego Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Jeśli wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili w plasterki. Mięso obierz z błonek i pokrój w plastry a następnie w paski. Krok

Niedzielny kucharz
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) 132

ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Grillowane rolady z kurczaka nadziane szpinakiem, mięsem podane z warzywami 104

świeżego szpinaku, ok. 25 – 30 szt. oliwek zielone cale bez pestek, ok. 800 g młodych małych ziemniaków, 2 duże czerwone cebule, 1 czerwona papryka, 2 – 3 marchewki, 1 młoda cukinia, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, olej rzepakowy z chili, olej rzepakowy, świeża mięta, świeża zielona pietruszka, 1 płaska łyżka ciętej trawy cytrynowej (suszona lub świeża(...)mieszamy. Przekładamy je na folię aluminiową do pieczenia. Dodajemy gałązki pietruszki, mięty i przykrywamy folią. Obrane marchewki kroimy po skosie na plasterki, cebulę w ósemki, paprykę w paski, a cukinię w większe kawałki (kostkę, plastry). Przekładamy je do miski, dodajemy trawę cytrynową, lubczyk, oprószamy solą i pieprzem. Polewamy olejem rzepakowym i całość dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy do aluminiowych foremek

Moniki Smakołyki
Leczo 140

Leczo, smaczne danie. średnia cukinia 1 duża cebula 30 dkg kiełbasy 2 papryki [ czerwona i zielona] 200 g pieczarek 1 pomidor słoiczek koncentratu pomidorowego  około 1 szkl.wody smalec sól, pieprz, papryka ostra, majeranek Warzywa umyć i  pokroić w kostkę.  Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę,kiełbasę a następnie pieczarki. Całość podsmażać około 5 minut. Następnie dodać paprykę(...)cukinię i pomidor.Wlać wodę , dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na koniec, gdy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie przyprawy

Moje domowe kucharzenie
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 152

brązowego, którego gotuje się dłużej: 20-25 minut, biały jest gotowy dokładnie po 18 minutach. Składniki: 300 g polędwiczek drobiowych 100 g ryżu (szklanka) 300 g groszku cukrowego Mała cukinia 1/2 brokuła Mała cebula Przyprawy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej papryki) Liść laurowy Sól Pieprz 2 1/2 łyżki oleju(...)spaliło. Przywróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. Krok 5 Przemieszaj widelcem ugotowany ryż, posól. Podawaj z polędwiczkami, brokułem, groszkiem cukrowym i pokrojoną w cienkie paski albo julienne cukinią. Artykuł Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KWIATY CUKINII W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 138

Składniki : ● 12 kwiatów cuknii ● 1 białko jajka ● 75 g mąki pszennej ● 2 szczypty proszku do pieczenia ● ok.120 ml wody gazowanej ● Oliwa z oliwek (lub inna, do smażenia) Przygotowanie : Kwiaty cukinii delikatnie oczyść. W misce wymieszaj mąkę, 2 szczypty proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Domieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 białko i dodawaj stopniowo, mieszając trzepaczką, około(...)wody gazowanej, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Zanurzaj w cieście pojedyncze kwiaty cukinii. Smaż na rozgrzanym oleju, po czym osącz na  ręczniku papierowym. Dopraw do smaku solą, pieprzem lub przyprawami np curry czy pieprzem Cayenne. Możesz również faszerować kwiaty cukini ricottą wymieszaną ze startym parmezanem (ok. 180 g ricotty i 30 g parmezanu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Menu na tydzień: Gotowanie match&mix 140

Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa z grzankami Pobierz menu na tydzień Wszystkie składniki na dania na 5 dni kosztowały(...)góry ułożonego planu: 1. W garnku parowym gotują się ziemniaki, fasolka i groszek cukrowy – 10 minut 2. W międzyczasie na suchej patelni podpieka się pokrojona papryka i cukinia, które później trafią do stir fry – 5 minut 3. Na rozgrzaną patelnię trafiają pomidorki koktajlowe – podpiekają się na dużym ogniu po przykryciem 4. W międzyczasie przyprawiamy polędwiczki: jedną partię

Niedzielny kucharz
Zielone risotto z cukinią i bobem 154

ulubionych potraw obiadowych to danie zajmuje pierwsze miejsce, mogłabym jeść je codziennie! Pycha J Składniki na 2-3 porcje ¾ szklanki ryżu arborio 1,5 szklanki młodego bobu 2 małe cukinie 2 małe cebule 3 ząbki czosnku Około ½ litra warzywnego domowego bulionu 2 łyżki mascarpone ½ szklanki białego wytrawnego wina Pęczek natka pietruszki duża garść startego sera parmezan lub grana padano(...)czosnek obrać, posiekać drobno w kostkę. Na głębokiej patelni rozpuścić masło z oliwą, wrzucić cebulkę i czosnek, zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty , dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię, wsypać ryż i podsmażyć kilka minut aż ryż nabierze szklistego koloru, wlać wino, dusić do odparowania.  Stopniowo wlewać po pół szklanki gorącego bulionu , każdą następną porcję wtedy gdy ryż całkiem

Wanilia i Kardamon
Grillowany łosoś 171

odpowiedź na pytanie co jeść na diecie GRILLOWANY ŁOSOŚ Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 30 minut Składniki: – 2 porcje świeżego łososia – oliwa z oliwek – 8 plastrów cukinii – 1 duży pomidor – sól i pieprz – 1 cytryna – 200 ml jogurtu greckiego – 2 ząbki czosnku – 1 długi ogórek szklarniowy – garść świeżej mięty – ugotowana(...)quinoa do podania Przygotowanie: Łososia polej odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Podobnie postąp z pokrojonym w grube plastry pomidorem oraz cukinią. Cytrynę przekrój na pół. Na grillu na specjalnej srebrnej tacce lub na patelni grillowej przygotuj łososia oraz warzywa. Warzywa powinny pięknie się zarumienić a łosoś usmażyć w środku. Cytrynę także zgrilluj ze strony z której została przekrojona

nietylkopasta.pl
Co można jeść podczas diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 200

ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 159

najnowszej książce Kuchni Lidla, ja podaje go z moimi zmianami. Salatka z kaszy bulgur i grillowanych warzyw 200 g kaszy bulgur 300 ml wywaru warzywnego 1 cebula 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 6 zielonych szparagów 2 łyżki oliwy sól i pieprz sos: 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml oliwy skórka(...)wersji vegan Kaszę zalewamy gorącym wywarem i odstawiamy pod przykryciem na ok 15 minut. Warzywa myjemy, kroimy: paprykę i cebulę w grubą kostkę, szparagi na 1 cm kawałki, cukinię na plastry. Warzywa układamy na blasze z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika pod grzałkę grillą (lub na patelnię grillową, lub w folii aluminiowej na grillu tradycyjnym). Grillujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
SUROWE RAVIOLO Z CUKINII 70

Surowe raviolo z cukinii. Brzmi dziwnie? Czytajcie dalej, by przekonać się o co chodzi 🙂 Ten przepis przygotowałam specjalnie na stronę moich włoskich przyjaciół – Bruno i Daniela prowadzą sklep ze zdrową żywnością i ekologicznymi produktami La Gallina Cubista w Pontremoli 🙂 (gorąco polecam i zachęcam do odwiedzenia, jak będziecie w okolicy!). Mam to szczęście, [...] Artykuł SUROWE RAVIOLO Z CUKINII pochodzi

SandraFrej.com