przed podaniem bazylią. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 marchew 1 gałązka selera naciowego lub kawałek korzennego Biała rzepa – 10 centymetrowy kawałek wystarczy (lub mała bulwa czarna) 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku Upieczona papryka 3 duże pomidory lub puszka pomidorów z zalewą Zielona fasolka szparagowa 100 g, opcjonalnie żółta Puszka białej fasolki Szklanka dowolnego drobnego makaronu, może być połamane(...)środka umytą paprykę. Pieczemy 20 minut. Paprykę można też upiec w mikrofali (5 minut), albo wrzucić do zupy surową razem z pozostałymi warzywami. Krok 2 Marchew siekamy w krążki, cukinię w półksiężyce, a rzepę i selera naciowego w kostkę (tak samo paprykę, jeśli jej nie pieczemy). Wlewamy do garnka dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią posiekane warzywa. Przesmażamy
Niedzielny kucharzfiletu z kurczaka lub indyka Marynata Łyżeczka ostrej papryki Łyżeczka słodkiej papryki Jedna czwarta łyżeczki kuminu Łyżka oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra(...)laurowy i suszoną kolendrę. Zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 17 minut. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Warzywa myjemy i kroimy: papryki w kwadraty, cukinię w kostkę. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, skrapiamy olejem, posypujemy suszoną kolendrą, solimy i pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-35 minut. Krok 4 Ugotowany ryż mieszamy
Niedzielny kucharzwygląda. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania(...)łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy warzywa. Papryki kroimy w kwadraty, bakłażan w kostkę, cukinię w półkrążki. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut. Krok 2 Krewetki
Niedzielny kucharzobiadu, czyli pieczonej piersi kurczaka z ryżem . Ryż pojawił się w naszym menu jeszcze raz, dzień później, jako jeden ze składników burrito . W burrito zawinęliśmy też pieczone warzywa: paprykę, cukinię i brokuł, które z kolei stały się podstawą poniedziałkowego stir free . Nieźle zakręcone:) Ale naprawdę pyszne. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą z tendencja do robienia raczej(...)średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka
Niedzielny kucharzprogramu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można(...)Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger
Niedzielny kucharzmnie zaskoczył. Zapraszam po przepis i na zdrowie 💗. Leczo według dr. Ewy Dąbrowskiej Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 duże czerwone papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów bez skórki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska lub himalajska pieprz czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka suszony tymianek opcjonalnie kilka kropel tabasco opcjonalnie wędzona papryka(...)usuwamy pestki i gniazdka nasienne i kroimy ją w spora kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w półplasterki, wrzucamy ją do garnka, mieszamy i przykrywamy. Po 5 minutach danie jest gotowe. Leczo podajemy posypane natką pietruszki
Kulinarne przygody Gatitypiersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno) **** Domowe czekoladki z migdałami (Cioccolatini con mandorle) **** Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) **** Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą (Torta salata con crema di curcuma e verdure) **** Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine(...)crema di zucca, champignon e noci) **** Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty (Polpettine di zucchine e ricotta al forno) **** Kluseczki z ricotty (Gnocchi di ricotta) **** Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro) **** Placki ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon
La grande e la piccola cuocasposób na przygotowanie chudego dorsza. Całość pieczona w jednym naczyniu dzięki czemu smaki się przyjemnie łączą. Składniki (4 porcje) -800 g filetów dorsza -2 woreczki ryżu brązowego -mała cukinia -2 cebule -czerwona papryka -cytryna -3 łyżki oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy lub ziołowy Przygotowanie Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną(...)kostkę. 1 cebulę obrać i posiekać, drugą pokroić w talarki lub piórka. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć paprykę z cebulą do zeszklenia. Dodać plasterki cukini, smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię wyłożyć ryż, całość dokładnie mieszać. Rybę przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest mrożona - rozmrozić wcześniej i usunąć nadmiar wody). Do naczynia
Zielona Kuchniawyrazisty i pikantny! Jeśli lubicie takie smaki - zapraszam po przepis :) #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Składniki: 2 duże pętka kiełbasy (użyła podwawelskiej) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 niewielka cukinia 1/2 średniej wielkości cebuli 3/4 szklanki ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot 1/4 szklanki ketchupu kotlin łagodny (dla złagodzenia pikanterii) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka słodka papryka ostra(...)Przygotowanie: Pierwszy etap to pokrojenie i obranie składników jeśli tego wymagają: - kiełbasę kroimy w kostkę - paprykę czerwoną i zieloną oczyszczamy ze środka, cukinie obieramy, cebulę obieramy z łupinek a następnie kroimy wszystko w kostkę Kolejny krok: W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy pokrojone i obrane warzywa. W miseczce mieszamy dokładnie ze sobą ketchupy
Gotuj z Mąkąpomidorami i pestkami dyni, podana z podsmażonymi warzywami i słonym serem. Polecam :) 150 g kaszy gryczanej 5-6 plasterków suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki pestek dynii mała cukinia czerwona papryka zielona papryka mała czerwona cebula łyżka oleju rzepakowego z chili łyżka soku z cytryny łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok. 80 g fety Kaszę gotujemy(...)sypko zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie cukinię i paprykę kroimy w małą kostkę, a cebulę w piórka. Podsmażamy je na oleju z chili, po czym doprawiamy sokiem z cytryny, bazylią, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy bardzo drobno i wraz z pestkami dynii dodajemy do kaszy. Mieszamy i podajemy z warzywami. Na wierzchu dodajemy pokruszony
Mienta bloglanguage:#0400; mso-bidi-language:#0400;} To danie zdecydowanie dla wielbicieli makaronu i dbających o linię. Nam to nie grozi, linii brak :P Aromatyczne i treściwe. Składniki 1 duża cukinia 1 marchew 1 mała puszka soczewicy konserwowej 400 g sosu Barilla z bazylią makaron lasagne oliwa z oliwek 1 garść bazylii 1 garść natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)tartej mozzarelli 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cukinię kroimy w kostkę, razem z posiekaną cebulą, startą na dużych oczkach marchew, lekko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy sos, przeciśnięty przez praskę czosnek, soczewicę wraz z zalewą, posiekaną bazylię i natkę pietruszki, ser, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchensmaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa lub olej z pestek winogron 1 łyżka masła(...)naczyniu na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojoną cebulę wraz z łyżką masła oraz oregano. Następnie czosnek przeciskamy przez praskę i uważamy, by się nie przypalił. Następnie dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, cukinię, groszek oraz pieczarki pokrojone w cząstki i smażymy całość. 2. Następnie dodajemy blanszowany brokuł, nadal smażymy całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki
Kawa z mlekiempłatkach kukurydzianych i podać z pysznym sosem na bazie masła orzechowego. Myślę, że taka propozycja nawet niejadka skłoni do polubienia warzyw! Składniki (na 2 porcje): 1 cukinia kawałek dyni 1 jajko szklanka płatków kukurydzianych Lubella szczypta soli i pieprzu olej do smażenia Sos na bazie masła orzechowego: łyżka masła orzechowego łyżka miodu łyżka sosu(...)sojowego szczypta chili Cukinię i dynię myję a następnie kroję na mniejsza kawałki. Płatki miksuję za pomocą blendera na pył. Jajko roztrzepuję., doprawiam solą i pieprzem. W garnku rozgrzewam olej. W tym czasie warzywa obtaczam na początku w jajku a następnie w zmiksowanych płatkach. Tak przygotowane warzywa smażę na głębokim tłuszczu przez 30 sekund. Usmażone przekładam na talerz
Mango PapajaPyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4 cebule, 5-10 z. czosnku, 0,75 kg włoszczyzny, 2 koncentraty pomidorowe, 0,3-0,5 kg ogórków słodko kwaśnych, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu, łyżeczka soli, łyżka oregano(...)kostka smalcu. Opcjonalnie ostre chili w proszku...1 łyżeczka. Wszystkie produkty przygotowujemy, żeby następnie móc przygotować danie jednogarnkowe. W garnku rozpuszczamy smalec i wrzucamy pokrojoną cebulę... Potem dorzucamy cukinię i paprykę, każdorazowo mieszamy i przykrywamy garnek. -- Jak się lekko poddusi dodajemy kolejne składniki: pieczarki, ogórki, włoszczyznę. -- -- Gdy wszystkie warzywa dobrze się podduszą, zmiękną i puszczą soki, to przystępujemy
chleba naszegoSkładniki: granat średniej wielkości puszka osączonej kukurydzy mała cukinia, lepsza będzie gruszka mix sałat kilka suszonych pomidorów w oleju Przygotowanie : Granat obrać wyłuskać ziarenka, kukurydzę osaczyć, cukinię ( ewentualnie gruszkę) i pomidory pokroić dość drobno Sałatę umyć i osuszyć Składniki połączyć, polać sosem i wymieszać. Składniki na sos: miód, musztarda, oliwa, sok z cytryny- wymiszać dokładnie. Sałatkę można ewentualnie polać olejem
Proste Potrawy