cukinia - 18701 przepisów (strona:703/1247)

Tarta migdałowo-serowa z pomidorami wg Yotama Ottolenghiego 173

kawałków. Jeżeli jednak nie spodziewacie się znajomych, przygotujcie ją tylko z połowy porcji. I jeszcze jedno - jeśli macie ochotę, dodajcie do tarty inne warzywa. Szczególnie grillowana lub podsmażona cukinia, kabaczek czy bakłażan sprawdzą się świetnie w tym przepisie. ➤ Spróbuj także: tarty z cukinią, pomidorami i parmezanem . Tarta migdałowo-serowa z pomidorami i oliwkami Składniki / na 2 tarty czyli 16 porcji

Chilli Czosnek i Oliwa
PAPRYKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 171

zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki.  SKŁADNIKI :  300 g mięsa mielonego  4 papryki 1/2 cześć małej cukinii 3 pieczarki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku  sol, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki ostrego ketchupu  3 łyżki oleju 1/2 szklanka bulionu 6 jajek(...)PRZYGOTOWANIE :  Paprykę myjemy, przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Cukinię, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podpiekamy na oleju do momentu odparowania płynów.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podpieczone i ostudzone warzywa, dodajemy przyprawy, ketchup i mieszamy.  Połówki papryk nadziewamy mięsem, zostawiając od góry trochę miejsca na jajko. Przekładamy je na formę do tarty, wlewamy bulion

Kulinarne Fantazje Marioli
KURCZAK Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ 144

Prosta,smaczna i szybka potrawa a w dodatku cieszy oko kolorem. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić  na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić(...)Dokładnie mieszamy,przekładamy na talerz. Patelnię myjemy,ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,smażymy,aż się lekko zeszkli,dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cukinie w talarki. Smażymy na półtwardo,przyprawiamy solą,pieprzem oraz bazylią - dodajemy kurczaka i jeszcze krótko trzymamy na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne
Szparagowo cukiniowa zupa 172

bardzo smaczne. W sezonie szparagowym polecam. Obowiązkowo musi być koperek do zupy. 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 pęczka białych szparagów 3 gałązki selera naciowego 1 marchewka 2 ziemniaki 1 cukinia młoda sól, pieprz czerwony koper świeży 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka masła Szparagi obieram, i kroję. Ziemniaki, marchew obieram, i kroję ziemniaki w kostkę, marchew w talarki. Do garnka(...)wlewam dwa litry wody, dodaję ziemniaki, marchew i gotuję pięć minut. Dodaję pokrojony seler naciowy, szparagi i gotuję aż szparagi będą aldente. Na końcu dodaję pokrojoną cukinię w plasterki cienkie, i gotuję jeszcze pięć minut. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym, koperkiem, wlewam śmietanę, dodaję masło i już nie gotuję zupy

wesoła kuchnia
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 187

starożytnych Greków :)  Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po włosku 251

rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)minuty, wlać wino, dusić aż odparuje,  włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.  Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki, doprawić ziołami oraz solą do smaku, przykry ć garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską

Wanilia i Kardamon
zielona warzywna zupa z makaronem na skrzydełkach... 232

Składniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać(...)ziele angielskie, liście laurowe i gotować z 20 minut wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem

W Mojej Kuchni Lubię
Podpłomyki z koperkiem 142

gorącym podpłomyku. Same z dodatkiem koperku są naprawdę smaczne. Można i przygotować masłe koperkowe, które podajemy z podpłomykami, palce lizać! Polecam inne przepisy na podpłomyki: Podpłomyki Podpłomyki z cukinią i czarnuszką Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią Podpłomyk z jajkiem sadzonym i ziołowym jogurtem Podpłomyki z oregano Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem Pizza na podpłomyku z pesto

Moja smaczna kuchnia
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 146

Składniki: ilość składników wystarcza na 6 dużych porcji, albo ok.14 mniejszych. 1 średnia cukinia (ok. 400 g), 1 jajko (rozmiar M), 2 dymki, 2 ząbki czosnku, 8 płaskich łyżek mąki T650, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 pęczka pietruszki, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy jeśli pieczemy w piekarniku lub olej do smażenia na patelni   Przygotowanie: Cukinie

rozgotowana
ZUPA KREM Z BATATÓW 301

żelazo, potas, jod, chlor oraz magnez. Warto po nie sięgać. Można je serwować naprawdę na wiele sposobów, jednym z nich jest właśnie ta oto zupa. SKŁADNIKI : bataty – 4 sztuki cukinia – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka korzeń pietruszki – 1 sztuka serek topiony lup typu philadelphia – 100 g skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki sezam – kilka łyżek grzanki żółty(...)wyciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy będą gotowe wyciągnąć z garnka i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę, pietruszkę i bataty obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Umytą cukinię potrzeć na tarce bez obierania i dorzucić do reszty. Jeśli jest za mało wody należy dolać tyle, żeby tylko przykryła warzywa. Doprawić przyprawami, dać kilka kropel tabasco. Gdy warzywa będą

kuchniabellissima.wordpress.com
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 148

porcje) 250g mięsa indyczego 150g kaszy jaglanej garść świeżej żurawiny 1 jabłko garść listków szałwii gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz 2-3 łyzeczki masła klarowanego plastry cukinii do dekoracji Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Gotujemy ok.10 minut, dodajemy owoce żurawiny, dusimy całość jeszcze kilka minut. dodajemy soli, pieprzu i gałki muszkatołowej(...)klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczypta gałki. Na małej patelni równiez na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii. Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem szałwiowym. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i lekka! Smacznego!   Artykuł Indyk

Raj dla Podniebienia
Curry soczewicowe z kremem z bananów i gruszką 124

soczewicy 1/2 szklanki komosy ryżowej 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kolendry 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czerownej papryki 1/3 łyżeczki przyprawy harissy (opcjonalnie) 1/2 cukinii 1 gruszka 1 puszka śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego 2 łyżeczki oleju kokosowego sól i pieprz do smaku krem bananowy 2 średnio dojrzałe banany 4 łyżki pulpy pomidorowej 1/2 ostrej(...)tymianek, gałkę, kolendrę, curry, paprykę, sól i pieprz. 4. Dodajemy plastry gruszki oraz krem bananowy. 5. Wlewamy śmietankę kokosową / mleczko kokosowe. 6. Na sam koniec dodajemy cieniutko pokrojone plastry cukinii i gotujemy przez kilka ostatnich minut. 7. Odgrzewany każdy następny raz smakuje jeszcze lepiej! 8. Smacznego! Nakarmcie tym daniem kogoś ważnego dla Was! Artykuł Curry soczewicowe z kremem z bananów

Raj dla Podniebienia
Chrupiąca, pieczona ryba z frytkami z cukini 214

czasu na gotowanie, ten przepis sprawdza się w 100%.  Rybka smakowała wyśmienicie. Danie w całości przygotowane przez męża.  Uwielbiam jak gotuje:-) Składniki: - 450g filetów z sandacza - 2 cukinie - 3/4 szklanki bułki tartej (użyliśmy bezglutenowej) - ser długo dojrzewający (użyliśmy Grana Padano - lidl) - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - suszone zioła: tymianek, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Czosnek obieramy, przeciskamy przez(...)Bułkę tartą mieszamy z starkowanym na małych oczkach serem. Rybę z  dwóch stron obtaczamy w bułce wymieszanej z serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Cukinię myjemy i kroimy na cienkie paski grubości około 1,5 cm. Obtaczamy w bułce wymieszanej z serem i układamy na blaszce, Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 166

chlorofilu i przeciwutleniaczy. Najlepiej jeść je na surowo, bo wtedy zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, a gotowane potrawy warto wzbogacać świeżą zieleniną, ziołami lub kiełkami. Składniki: 1 brokuł 1 cukinia 1 por 1 garść liści szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa 2 łyżki oleju 1,5 litra bulionu pistacje do dekoracji sól pieprz Przygotowanie: W garnku(...)część). Warzywa smażymy przez chwilę, często mieszając, po czym dodajemy mięso mielone i dalej smażymy mieszając. Po około 10 minutach dodajemy pozostałe składniki: pokrojony w małe kawałki brokuł i cukinię oraz liście szpinaku. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 10 minut. Zupę miksujemy na krem i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy posypaną posiekanymi pistacjami

Smakowity Blog Kulinarny