można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza(...)gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych) 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek) 1 kg cebuli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 2 łyżki przyprawy do spaghetti sól i pieprz do smaku oliwa
Moja Książka Kucharskanastępna z karmelizowanym burakiem? Składniki (na 1 porcję): 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki wody 1 jajo 1 łyżka orzechów laskowych 50 gram cukinii 40 gram papryki żółtej 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy 50 gram sera halloumi świeży ogórek sól, pieprz i papryka wędzona olej rzepakowy do smażenia, w ilości(...)według uznania Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną w plastry cukinię, paprykę oraz ser halloumi. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na suchej patelni prażę orzechy laskowe. Ściągam orzechy, wlewam odrobinę oleju na patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie
Mango Papajazasmakują. To świetny dodatek, który możemy zmienić wedle gusta i smaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebulka 2 jajka 4 łyżki mąki sól, pieprz dodatkowo: 1 żółta cukinia 1 papryka czerwona garść fasolki szparagowej 1 cebula Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, tak samo postępujemy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rumiano okrągłe(...)Gotowe placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu. * Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut,. Osączamy. * Na patelnię wrzucamy posiekana cebulę, zrumieniamy, dodajemy pokrojona w plasterki cukinię, paprykę pokrojona w w kostkę oraz fasolkę szparagową. Podsmażamy wszystko razem ok 15 minut. * Na placki wykładamy porcje warzyw
Z Majeczką w kuchniCukinie przekroiłam, wydrążyłam środek i wrzuciłam do gotującej się wody na 5 minut. W tym czasie zaczęłam przygotowywać farsz, do którego "wrzuciłam" - mięso mielione paprykę kilka pieczarek pomidory z puszki czosnek cebulkę przyprawy -bazylia, sól, pieprz ziołowy, ostra paprykę mozarella Mięso usmażyłam z czosnkiem i cebulką. Dodałam paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz pieczarki. Zalałam pomidorami i dusiłam(...)zrobił się gęsty. Doprawiłam farsz poczym nafaszerowałam cukinie. Zapiekałam ok 30minut w 180 stopniach - po czym posypałam mozarellą i zapiekałam jeszcze 10 minut. Pychotka!!! SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaCukinię uwielbiam prawie tak samo jak pomidory. Pasuje do wieeeelu potraw. Jest świetnym dodatkiem jak również doskonale sprawdza się jako główny składnik. Jednak pierwszy raz króluje u mnie na.. śniadanie ;) Nie mogłam się powstrzymać otwierając rano lodówkę. I stało się ;) mała cukinia - ścieramy i solimy, odstawiamy na kilka minut, sól spowoduje że puści soki, następnie musimy ją dokładnie
BezglutenowaIzabelaprzygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem z użyciem noża szefa kuchni Zwilling® Artis KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 papryka czerwona, 1 cukinia, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pierz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Filet z piersi kurczaka kroję w małą kosteczkę. Cukinię
Tradycyjna kuchnia Kasitego wystarczy ugotować kaszę lub makaron i mamy gotowy posiłek. Składniki na 4 porcje: 200g kotletów sojowych 2 duże papryki (u mnie żółta i czerwona) 1 cukinia 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku Kilka większych pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cząbru (można zastąpić np. oregano) 1 łyżka(...)wodzie ok. 8 minut. Następnie je odcedzić i odstawić do ostygnięcia. W tym czasie cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w większą kostkę cukinię i pieczarki w półtalarki. Posolić. Smażyć kilka minut do miękkości. Następnie dodać pokrojone w większą kostkę papryki oraz kotlety sojowe (również pokrojone w kostkę). Chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy
Fabryka pomysłówwojska. od Was zależy czy będzie to zupa czy potrawka - w zależności od ilości wody, wielkości warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy(...)Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut
U Fiolkimąki -4 dag kakao -łyżeczka sody oczyszczonej -po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru -cukier wanilinowy -3 jajka -30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach -18 dag posiekanej czekolady deserowej -7 dag orzechów laskowych Przygotowanie Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma(...)łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec
Zielona Kuchniawynająć i będzie można odpocząć. Mam nadzieję, że uda mi się pogodzić obowiązki z gotowaniem :-) Póki co, częstuję Was zieloną zupą. Składniki -20 dag zielonej fasolki szparagowej -4 ziemniaki -cukinia -20 dag szpinaku -ząbek czosnku -2 łyżki oleju -6 szkl. bulionu warzywnego -sól, świeżo zmielony biały pieprz -starta gałka muszkatołowa -kwaśna śmietana lub jogurt naturalny Przygotowanie Obrać cebulę, czosnek oraz(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a ziemniaki w małe kawałki. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić przygotowanie warzywa. Mieszając, smażyć 2-3 minuty. Dodać bulion, zagotować. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i gotować tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Szpinak opłukać, pokroić na kawałki, dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Ugotowaną zupę
Zielona Kuchniakilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania 250 g sera w kawałku startego na tarce opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52 2 łyżki(...)Posypujemy garstką startego żółtego sera. Na górze układamy kolejną warstwę makaronu i powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło
Ugotowane pozamiataneNastępne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki
R'n'G KitchenSKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków(...)pieczarki i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię. Jajko delikatnie roztrzepujemy w szklance. Zupę mieszamy, aż zacznie delikatnie wirować i wlewamy strużką jajko nie przerywając mieszania. Zwiększamy płomień i gotujemy przez 1 minutę. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi
Kuchnia od dwojgaJakiś czas temu, publikowałam przepis na szarlotkę z cukinii. I nie mogłam…po prostu nie mogłam, nie zrobić z TYM ciastem klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Tutaj nie potrzeba żądnych dodatków, samo ciasto i warstwa jabłek. Bez żadnych kremów-sremów, pianek czy czegoś tam jeszcze. Zdecydowanie polecam to ciasto do wszelkich wypieków z kruchym ciastem w roli głównej. Będzie(...)smarowałam ciasta białkiem. Jedynie wcześniej nieco podpiekłam spód ciasta i dopiero na lekko podpieczony spód, wyjęłam masę jabłeczną. Po przepis na ciasto odsyłam Was do wpisu o szarlotce z cukinią . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/szarlotka3.jpg","recipeIngredient":["Ciasto\r"," Z tego przepisu \r","\r","Nadzienie\r","2 kg twardych jab\u0142ek
Mieszam w Garnkuświetny pomysł na obiad. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja zawsze znajdę dla nich nietypowe zastosowanie. Bardzo lubimy kotlety z mięsa i warzyw np. kotlety z kurczaka i cukinii . Tym razem postanowiłam zrobić kotlety z kurczaka i ogórków, gotowanego kurczaka z rosołu drobno się kroi, a ogórka ściera na tarce, dodatek gotowanej marchewki wieńczy dzieło. Aby masa na kotlety(...)lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii . Przedstawiam Wam mój pomysł na obiad- smażone kotlety z kurczaka i ogórków. Składniki na kotlety: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka 3 ogórki gruntowe 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię