cukinia - 18701 przepisów (strona:687/1247)

Leczo z cukinią 143

szybkim i smacznym przepisem na to nieskomplikowane, jednogarnkowe danie :) Składniki na ok. 4 porcje: 4 kiełbaski śląskie 1 duża cebula ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 średnia cukinia 3-4 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 0,5 łyżeczki cukru ew. 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka papryka wędzona w proszku   Kiełbaski pokroić w półplasterki(...)zależności od ich wielkości) i dodać do garnka, gdy cebula zacznie się złocić. Całość posolić, przykryć i smażyć aż pieczarki puszczą sok. W tym czasie oczyszczoną paprykę i nieobraną cukinię pokroić w dużą kostkę. Wrzucić je do garnka, wymieszać. Na koniec dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy oraz koncentrat i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem

Simply Food
Bigos z cukinii 4134

Taki szybki i smaczny obiadek. 2 kg cukinii  2-3 marchewki 1 cebula 0,5 kg kiełbasy  5 łyżek koncentratu pomidorowego 200 ml wody 3 łyżki oliwy sól, pieprz listek, ziele papryka słodka, ostra Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.Cebulę pokroić w kostkę lub piórka.Cebulę lekko zeszklić na oleju, dodać marchewkę i smażyć razem około(...)minuty, następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać od smażonej warzyw z kiełbasą.Całość zalać koncentratem wymieszanym z wodą oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie

Moje domowe kucharzenie
Cieciorka z cukinią i pieczonymi ziemniakami 106

bataty: pokroić w kostkę, skropić oliwą, wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut (ostatnie 5 termoobieg) . Sałatka : Kroimy cukinie, ogórek zielony, cukinie, koperek skrapiamy octem jabłkowym niefiltrowanym i olejem lnianym tłocznym na zimno, odstawiamy na godzinę do lodówki. Dodajemy ugotowana cieciorke i ewentualnie doprawiamy solą kłodawską. Podajemy z kiszonym

Szkrab Je Sam
Wegańska potrawka z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry 126

zastąpić ryżem czy nawet makaronem. WEGAŃSKA POTRAWKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I ZIELONĄ PASTĄ CURRY Czas przygotowania 20 minut Z podanych składników wyszła jedna porcja Pół szklanki mleczka kokosowego Pół cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych Szklanka ugotowanej ciecierzycy Łyżka zielonej pasty curry (lub mniej w łagodniejszej wersji) Mleczko kokosowe wymieszać z pastą curry i gotować na małym ogniu Cukinię pokroić

HealthyCreations
Sałatka z kaszy jaglanej 121

Świetny przepis na kolorową i zdrową sałatkę z kaszą jaglaną. To pyszna i szybka sałatka bez mięsa, za to z podsmażoną cukinią. Idealne połączenie słodyczy mięciutkiej cukinii z delikatnym smakiem kaszy.  Sałatka z kaszy jaglanej to super propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację czy dodatek do dań głównych na przyjęcia. Jeśli lubisz takie warzywne pyszności

AniaGotuje.pl
Placuszki z kurczaka z cukinią i pieczarkami 121

rodziny. Niesamowitego smaku nadaje świeży koperek. Sposób smażenia oraz składniki sprawiają, że obiad jest zdrowy, idealny dla dzieci. U nas zagoszczą jeszcze nie raz. 1 filet z kurczaka ½ młodej cukinii 100 g żółtego sera 1 pęczek świeżego koperku 5 pieczarek 1 biała cebula 4 duże jajka ¼ szklanki mleka 2 łyżki mąki ryżowej Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa do mięsa Filet(...)piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy nożem. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki

VioletoweKucharzenie
Pieczone kotlety z soczewicy 91

domu. Nie mogłam go więc zawieźć i uraczyłam go kotletami z posta. I wiecie co? Zjadł je bez marudzenia.  Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę(...)sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i starte na grubych oczkach marchewkę i cukinię. Całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Do miski wrzucamy soczewicę, warzywa, jajko, otręby, poszatkowaną natkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy średniej wielkości kotlety, układamy je na blasze

Kardamonovy
Pizza calzone z pysznym farszem 206

świeżych -2 łyżki cukru -pół łyżki soli -5 łyżek oliwy z oliwek -ok 750g mąki pszennej + do podsypania FARSZ -50g grzybów suszonych -1 cebula -1 marchewka -pół małej cukinii -200g kukurydzy z puszki lub mrożonej -3 ćwiartki z kurczaka -100g dowolnej szynki -2 łyżki koncentratu pomidorowego -pieprz -zioła prowansalskie -oregano -papryka słodka -kilka łyżek oleju lub oliwy(...)grzyby lub pieczarki i dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut. I farsz

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leczo zapiekane z kopytkami 90

gorąco do słoika, kładziemy pokrywką do spodu i jak wystygnie, to do lodówki. Składniki 1 mały kalafior 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 500 g cukinii 2 pętka kiełbasy śląskiej 500 g pomidorów malinowych 300 g mrożonego groszku 500 g kopytek 350 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki(...)papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C . Co jakiś czas mieszamy. Na koniec

R'n'G Kitchen
Makaron z cukinią, pesto, chilii i szynką parmeńską 160

Polecam przepis na lekki, szybki obiad do pracy. Do tego do zrobienia w kilka chwil.  100 g makaronu  1 spora cukinia  1 cebula 1/2 papryczki chilli  1 łyżka pesto bazyliowego 3 plastry szynki parmeńskiej 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz olej 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę, papryczkę i startą na dużych oczkach tarki cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy pesto, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy.  3. Makaron łączymy z warzywami. Na patelni podsmażamy pokrojoną szynkę parmeńską, dodajemy do makaronu

Szefowa kuchni
Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany 124

wstawcie je do piekarnika na kilka minut. Wtedy zupa będzie nie tylko smaczna a chrupiąca. A na drugie danie definitywnie polecam Kurczak zapiekany w prażonej cebulce chyba że cukinia Wam nie straszna i zjedlibyście Spaghetti z cukinii – typu à la bolognese? Podzielcie się wrażeniami w komentarzu.   Artykuł Zupa z dyni piżmowej – bez dodatku śmietany pochodzi z serwisu

A to pestka
Gazpacho, czyli warzywny chłodnik (dieta dr Dąbrowskiej) 194

ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą 123

makaronu spaghetti 100 g świeżego szpinaku garść świeżej rukoli kilka migdałów, orzechów nerkowca, orzechów makadamia kawałek prawdziwej greckiej fety 30ml oliwy z oliwej szczypta tymianku sól, pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz(...)Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę, tę twardszą, z makaronem będzie smakowała przepysznie! I już! Takie to proste! Smacznego !   Artykuł Spaghetti ze szpinakowym pesto i fetą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem 153

łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Wsypujemy do miski(...)mięso z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. Robimy to na mocniejszym ogniu przez ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i dodajemy uprzednio pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy przez chwilę, a następnie podlewamy całość odrobiną wody i podduszamy pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy pesto i doprawiamy całość solą i pieprzem wedle uznania. Mieszamy wszystko i podduszamy

Pyszny Duet
Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową 150

trzeba zupę posolić, bo kostki są niesłone. My dosalamy bulion sosem sojowym i solą morską. Czas: 10 minut Poziom trudności : Bardzo łatwy Liczba porcji : 2 Składniki: 2 marchewki Duża cukinia Upieczony lub ugotowany kalafior 1/2 kubka cienkiego makaronu ryżowego 1 kubek upieczonego lub ugotowanego kurczaka Kolendra, pietruszka, szczypiorek Sos sojowy lub sól Pieprz Domowa kostka rosołowa Przygotowanie Ugotuj makaron ryżowy(...)zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew i cukinię pokrój w cienkie paski. Kalafiora podziel na małe różyczki, mięso porwij na kawałki. Włóż na dno słoików zamrożone kostki bulionowe. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Układaj warstwami warzywa i mięso. Na wierzch wyłóż ryż. Przed jedzeniem zalej całość gorącą wodą. Dopraw

Niedzielny kucharz