cukinia - 18701 przepisów (strona:686/1247)

Tarta z botwinką i kozim serem 166

pieczenia. Jak zwykle poszłam na łatwiznę i wykorzystałam gotowe ciasto francuskie :) Ale nadzienie zrobiłam sama! Uwielbiam botwinkę i sery i uważam, że jest to jedno z lepszych kulinarnych połączeń. Cukinię dodałam, bo dogorywała mi już w lodówce i szkoda było wyrzucić. A jako osoba, która nie lubi marnować jedzenia, po prostu musiałam ją do czegoś wykorzystać. Świetnie sprawdza się(...)towarzystwie serów, więc wybór był prosty... Składniki: Ciasto francuskie pęczek botwinki ulubiony ser kozi (lub feta/a nawet twarożek) mascarpone cukinia (opcjonalnie) szczypta tymianku jajko Botwinkę kroję na spore kawałki, mieszam z kozim serem i mascarpone, jajkiem i doprawiam do smaku. Ciasto francuskie układam na blaszce i na wierzch wykładam botwinkową masę. Przyznaję się szczerze, że pod masę sypnęłam jeszcze trochę

cinnamonandmintfood
Leczo z kurczakiem i papryką 258

trakcie gotowania była koniecznośc zmiany garnka, po pierwszy okazał sie za mały podwójny filet z kurczaka 2x papryka czerwona 1 kiełbasa 2x papryka zółta jedna duża cukinia 2x pomidory z puszki 3 cebule W dużym garnku rozgrzać olej, usmażyć pokrojone cebule, dodać doprawionego kurczaka – pokrojonego w kostkę, do tego kiełbasa pokrojona w plasterki i smażyć. Stopniowo dodawać resztę składników(...)papryki, cukinie, a na koniec pomidory z puszki i gotować mieszając

Moje Wyroby
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 511

bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy(...)się rozpuści. Opcjonalnie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.  Wariacje: Taki makaron pozwoli Ci na spożytkowanie lodówkowych resztek. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki wieprzowe z warzywami 207

Kolejny mój eksperyment w kuchni. Tym razem zrobiłam roladki z przewagą warzyw, są smaczne i chrupiące. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Cukinia 20 dag Szynka parmeńska 10 dag Papryka czerwona świeża ½ szt. Szczypiorek ½ pęczka Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, utłuc dosyć cienko i odstawić na chwilę. Paprykę, cukinię, szynkę

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 218

Chrupiące, smaczne i proste w wykonaniu placki ziemniaczane na obiad. Składniki: Ziemniaki 1 kg Cukinia ½ kg Jajko 1 szt. Tymianek świeży posiekany 1 łyżka Mąka pszenna 3 łyżki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zaś cukinię zetrzeć razem ze skórką też na grubych oczkach, po czym odsączyć z nadmiaru

Tradycyjna Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 191

ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz  do smaku -zioła prowansalskie (płaska łyżeczka) -papryka słodka(...)drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut.  Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 139

wypełnioną szarpaną kaczką, remuladą z sera ze Ślubowa i kiszonymi warzywami ( Malarska 25 słynie ze swoich fermentacji). Dla mnie niezwykle intrygujące połączenie! Do tego na talerzu otrzymujemy kawałki grillowanej cukinii zamiast frytek ze świetnym sosem z wędzoną papryką (taki polski  BBQ ). To naprawdę fajny fast  slow food w polskim wydaniu! Danie główne w Menu A: Bułka z palonym(...)sianem / sezonowana szarpana kaczka / remulada z selera / sos z wędzoną papryką / ser ze Ślubowa / kiszone warzywa / panierowana cukinia. Danie główne rybne (Menu B) Danie główne w Menu B to wizytówka Malarskiej 25 , nagrodzona m.in. na Międzynarodowych Targach w Poznaniu w nieco odświeżonej wiosennej formie. Na talerzu dostajemy naszego poczciwego i zapomnianego już suma z lokalnych stawów. Pieczony w piecu jest

Food Square
BROWNIE Z CUKINII Z KARMELEM SEZAMOWYM ( BEZ LAKTOZY/ BEZ GLUTENU/BEZ CUKRU ) 147

laktozy Mlekovita   200 g. daktyle suszone 150 g. kakao prawdziwe 2 łyżki czekolada gorzka 90 %  1 tabliczka jaja 2 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukinia starta na tarce o średnich oczkach 2 szkl. Daktyle zalać gorącą wodą na 30 min. Mąkę ryżową, jaglaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć, dodać stopniowo jaja. Daktyle odsączyć(...)gładką masę. Przygotowaną masę dodać do jaj i zmiksować. Do mąk dodać masę z jaj i daktyli oraz śmietanę. Wymieszać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do ciasta. Cukinię odsączyć z soków i wymieszać z ciastem. Wylać na blachę 25x30 cm. Wstawić do piekarnika na 30-35 min. z termoobiegiem. Piec w 170 stopniach.  Polewa daktyle suszone 2 garści

Kuchnia Paulettes
Ryż smażony po kantońsku 212

oliwa do smażenia. Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie(...)się zeszkli dorzucam mięso i smażę aż mięso się lekko zarumieni. Dodaję porcjami warzywa zaczynając od tych najtwardszych (marchewka, kalafior) chwilę smażę i dodaje bardziej miękkie (cukinia). Ja użyłam gotowej mieszanki orientalnej, którą dokładałam partiami, aby warzywa się smażyły a nie gotowały. Do warzyw dodajemy pokrojony omlet i ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy

Gotuj Się Kto Może
Pomidorowy kuskus z mięsem i warzywami 138

przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia. Sposób przygotowania pomidorowego kuskusu: Kaszkę kuskus(...)solą, cebulę obieram ze skórki, kroję, w piórka i podsmażam razem na rozgrzanym oleju. Kurczak podsmażany z cebulką Paprykę kroję w paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem

Gotuj Się Kto Może
GRILLOWANE TARTALETKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 128

świeżym powietrzu. Te tartaletki idealnie nadadzą się na grilla jak i na piknik za miasto. Co potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego sos ziołowy zimny WINIARY pomidorki koktajlowe 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 kulka mozarelli sól pieprz oregano olej rzepakowy koperek świeży posiekany Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze cząstki. Ser mozarella kroimy na plastry Foremki(...)brzegi rozbełtanym jajkiem. Spód ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Dodajemy do ciasta sos ziołowy i rozprowadzamy na sam spód tartaletek. Na sos ziołowy WINIARY dodajemy plastry mozarelli, a potem paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Na sam wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy odrobiną oleju rzepakowego. Grillujemy ok 15 minut pod przykrytym grillem. Podajemy  z posiekanym koperkiem

Kuchnia w oparach
SPAGHETTI W WIEJSKIM KLIMACIE 109

Czego potrzebujemy do użycia dania: 1 opakowanie makaronu spaghetti Lubella 1 awokado 1 łyżka soku z limonki duża szczypta soli 1 ząbek czosnku duża szczypta pieprzu kolendra 100 g cukinii połowa papryczki chilli 1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego 1 garść groszku garść pistacji 6 sztuk jajek przepiórczych Makron Lubella gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Awokado(...)limonki,czosnek pieprz i kolendrę ususzoną miksujemy na gładką masę.  Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cukinię i posiekane chilli. Po 3 minutach dodajemy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy pastę z awokado i dodajemy odrobinę wody.  Gotujemy chwilę. Makaron dodajemy do sosu i chwilę podsmażamy. Jajka sadzone przygotowujemy z jajek przepiórczych. Makaron wykładamy na talerz. Posypujemy

Kuchnia w oparach
Zielona zupa krem 201

swojej kuchni postawiłam na zielony, a ponieważ uwielbiam zupy w postaci kremu, zaserwowałam porcję zielonych warzyw w takim właśnie wydaniu. Niezwykle prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Smacznego zielonego! Składniki: cukinia średniej wielkości brokuł ok. 250-300 g mrożonego szpinaku por 2-3 ząbki czosnku cebula bulion ok 1,5 l sól, pieprz jogurt naturalny 2-3 łyżki masło do podsmażenia(...)garnka wrzucamy podzielonego na różyczki brokuła, cukinię pokrojoną w kostkę, mrożony szpinak i podlewamy bulionem (nie więcej niż do równa z warzywami - jeśli po zmiksowaniu będzie za gęsta, zawsze można dolać więcej bulionu). Na maśle podsmażamy cebulę, czosnek i pora, dorzucamy do reszty, doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw, blendujemy. Dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, ewentualnie

Nie do chrzanu!
Leczo 150

Składniki: • 2 duże cebule • 5-7 pomidorów dojrzałych • 2 średnie cukinie • 4-5 papryk w różnych kolorach • kawałek boczku • kiełbaski wieprzowe • sól, pieprz • czerwona słodka papryka • rozmaryn • zioła prowansalskie • 1/2 l bulionu drobiowego • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cebulka dymka Przygotowanie : Boczek i kiełbaski pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć. Zdjąć(...)ognia. Cukinie umyć i pokroić w półtalarki- podsmażyć. Papryki obrać, pokroić w piórka i również podsmażyć. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić twardy środek i pokroić w kostkę. Dodać do rondla z pozostałymi składnikami. Mąkę wymieszać z bulionem i wlać do rondla. Dodać przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć pokrywkę i odparowywać jeszcze przez kolejne

KUCHNIA POLSKA