cukinia - 18701 przepisów (strona:680/1247)

Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami 111

dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki 1/2 szklanki pęczaku 1 marchewka 1 mała cukinia Duża garść rukoli 1 szalotka 1 łyżka masła Dresing 1 mała szalotka 2 łyżki mango drobno pokrojone 1 łyżka musztardy dijon (może być sarepska lub miodowa) 1 łyżeczka miodu(...)Zdejm z patelni. Krok 4 Finał. Buraczki obierz i pokrój w plastry, a potem w kostkę. Marchew obierz i obieraczką do warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy. Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy z warzywami. Przełóż do niej krewetki i umytą, osuszoną rukolę. Krok 5 Dresing. Poszatkuje drobno szalotkę. Przełóż do słoiczka

Niedzielny kucharz
Klopsiki z suszonymi pomidorami 132

chwili gdy kulki smakowicie się rozpuszczą.   Danie jest gotowe do podania. Podajemy je z ulubionymi dodatkami, np. z makaronem spaghetti lub jak u mnie z makaronem z cukinii – umytą cukinię kroimy na warzywnej mandolinie lub dużą obieraczką skrawamy cienkie plastry. Następnie nożem kroimy plastry na długie nitki. Możemy podawać taki makaron na surowo lub delikatnie podgrzać na patelni

Smaczna Strona
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 178

Wymieszać. Przełożyć na talerz i posypać startym parmezanem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Tagliatelle ze szpinakiem, kurczakiem i gorgonzolą → Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem → Spaghetti z pesto → Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą → Makaron z tuńczykiem i cukinią

Oryginalny smak
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru 116

rozwiązanie i w przypadku takiej zupy sprawdza się znakomicie. A w czasie długiego, powolnego gotowania, wszystkie smaki świetnie się " przegryzły".  Bardzo polecam! składniki 2 łyżki oliwy 1 mała cukinia ze skórką, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 10 plasterków kiełbasy pokrojonych w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 400 g puszka ciecierzycy(...)kiełbasę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać  pomidory, ciecierzycę, soczewicę, razem z zalewami,  zagotować. Doprawić solą,  pieprzem i kminem. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, dodać cukinię, gorący wywar drobiowy, przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 6 - 8 godzin lub high przez 3 - 4 godziny. Przed końcem gotowania wrzucić opłukany szpinak, zamieszać

Stare Gary
Filet pieczony z ajwarem i makaron z cukinią i serem 175

grillowej.  Filety: 2 filety z kurczaka 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju  Makaron: 200g makaronu, u mnie kokardki 500g cukinii  1 cebula 1/3 szklanki śmietanki 30% 100g startego sera cheddar sól, pieprz olej 1. Flety przekładamy do miski, mieszamy w misce z ajwarem, solą, pieprzem, paprykami oraz olejem. Pieczemy(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.  2. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce cukinię. Dusimy do odparowania wody. Dodajemy śmietankę, ser i przyprawy. Mieszamy z makaronem. 3. Filet przed wyłożeniem na talerz kroimy w plastry, podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Wegańskie placuszki dyniowe-cukiniowe 98

tylko. Zielono-pomarańczowe placuszki z dyniowo-cukiniowe. Idealne na obiad i nie tylko. Składniki: 3 łyżki zmielonego siemię lnianego 3 łyżki mąki orkiszowej 200g puree z dyni 1 mała cukinia 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych  szczypta proszku do pieczenia przyprawy: papryka słodka, pieprz czarny, czosnek granulowany, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię umyć, obrać i zetrzeć

Truskawkowa Fiesta
Pasztet z marchewki i soczewicy 239

Tym razem przygotujemy pasztet z marchewki i soczewicy z dodatkiem kaszy jaglanej i ciecierzycy. To danie nie tylko dla wegetarian. Jestem przekonany, że zasmakuje także wszystkim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 128

nadzieję, że moja pizza „przemówi” zarówno do jednych, jak i do drugich! Zapraszam na przepyszną pizzę z zielonymi dodatkami! Mamy tutaj pyszną pastę warzywną z grillowaną cukinią i curry, zielony groszek, fasolkę szparagową, świeżą roszponkę i przepyszną, włoską burratę. Fantastyczne połączenie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: ( 1 pizza o średnicy ok. 35 cm ) * mąka pszenna – 250 g * drożdże świeże(...)letnia woda – 125 ml * oliwa z oliwek – 30 ml * sól – 1 płaska łyżeczka * cukier – 1 płaska łyżeczka DODATKI: * pasta warzywna z cukinii z curry * burrata /ew. mozzarella * groszek zielony * fasolka szparagowa * świeża roszponka * sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeże drożdże kruszymy do miski. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy, zagniatamy kilka minut na gładkie

Ostra na Słodko
PLACUSZKI CUKINIOWO-MARCHWIOWO-SEROWE 141

polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło  SKŁADNIKI NA OK 20 sztuk 3 cukinię 2 marchewki (duże) 2 ząbki czosnku 15 dag sera żółtego tartego 2 jajka 3 łyżki mąki Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Cukinię, marchewkę obieramy. Czosnek

Gotowanie Patki
PLACUSZKI WARZYWNE 108

polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/  oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło  SKŁADNIKI NA OK 16-18 sztuk: 2 cukinie 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku mielonego 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE:  Cukinie ,marchew i ziemniaki i czosnek obieramy a następnie przeciskamy przez sokowirówkę.Sok wylewam . Miąższ przekładam do miski. Jeśli nie mamy sokowirówki warzywa trzemy na tarce na małych oczkach. Odciskami nadmiar soku. Do warzyw dodajemy jajka ,mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładam porcję ( 1 łyżka jedna porcja ). Lekko zgniatam. Smażę

Gotowanie Patki
Makaron sojowy po chińsku z warzywami 147

porcji: 20 dag makaronu sojowego nitki Vermicelli Kuchnie Świata 1 podwójna pierś z kurczaka ½ papryki   żółtej ½ papryki czerwonej 2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka ½ cukinii 6 świeżych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 2 cm świeżego imbiru 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego 100 ml sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru(...)drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię   oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić   sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć

Wanilia i Kardamon
Pieczarkowy makaron z pysznym sosem 117

zębów Polecam , godny , prosty przepis Składniki na 4 osoby : opakowanie makaronu , dowolnego kształtu , ja użyłam muszelek 2 piersi z kurczaka ( pojedyńcze filety ) 8-9 pieczarek 1 cebula kawałek cukinii ( ja miałam żółtą ) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki drobno tartego parmezanu lub gran padana 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku(...)przygotowany wychodzi najlepszy Producent wie co pisze Pieczarki i cebulę siekamy w dowolne kawałki i podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego praską czosnku . Po kilku minutach smażenia dodajemy pokrojona cukinię i piersi z kurczaka . Po około 5 minutach smażenia , dolewamy śmietanę , dodajemy gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Dusimy około 10 minut . Na koniec sos zagęszczamy tartym parmezanem

Ogrodnik w podróży
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 124

Cała kiszona kapusta pekińska  1/4 główki białej kapusty  1 szalotka  3 suszone pomidory  2 łyżki oleju rzepakowego  lampka słodkiego czerwonego wina  1/2 średniej cukinii  rozmaryn świeży  odrobina czerwonego pieprzu  łyżka koncentratu pomidorowego  odrobina cukru, soli i pieprzu do smaku  czas, czas, czas..  Rozgrzej olej i podsmaż posiekaną drobno(...)szalotkę oraz suszone pomidory. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Wlej wino i zredukuj. Dodaj przyprawy: pieprz czerwony i rozmaryn. Dodaj drobno posiekaną kapustę białą oraz kiszoną pekińską. Przez 60 minut na wolnym ogniu duś wszystkie składniki pod przykryciem. Na koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw bigos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Możesz dodać szczyptę cynamonu jeśli lubisz. Podaj

Mango Papaja
Chili con carne 96

mielonej szynki (z kulki) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 1/2 małej papryczki chili 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku liście świeżej kolendry 1-2 łyżeczki suszonego oregano (ja bardzo lubię, więc daję dość sporo dla aromatu) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka przyprawy do chili(...)lekko złotego koloru. Wrzucamy posiekane w kostkę kolorowe papryki, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Zmniejszamy ogień. Gdy papryki będą miękkie, dodajemy kawałki cukinii oraz kukurydze i fasolkę odsączone z zalewy. Całość mieszamy, ponownie uzupełniamy wodą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy pod przykryciem kilka minut. Na sam koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli danie

Raj dla Podniebienia
Gotowany kurczak z warzywami 105

postanowiłam usmażyć je z warzywami, w tym z brukselką, na którą obecnie jest sezon. Lubicie? Składniki: 3 ugotowane podudzia z kurczaka 500 g brukselki 1 papryka 1 cebula pół cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki pół małego pęczka natki pietruszki sól olej rzepakowy (przepis na 4 porcje) Udka obieramy z mięsa(...)Brukselkę gotujemy do miękkości, większe główki można przekroić na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią cebulę, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę i rozdrobniony czosnek, rumienimy. Dodajemy do tego kawałki kurczaka, brukselkę, przyprawy, całość smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy np. z kuskusem

Kardamonovy