cukinia - 18701 przepisów (strona:680/1247)

Wilgotna babka cytrynowa z cukinią 147

Polub mnie na Facebooku Składniki: ( szklanka 250 ml) Mąka pszenna tortowa 2 szklanki Szklanka startej cukinii na średnich oczkach ( nie odsączamy wody) jogurt naturalny 1/2 szklanki olej 1/2 szklanki sól 1/2 łyżeczki jajko 2 cukier szklana proszek do pieczenia łyżeczka soda łyżeczka Skórka otarta z całej cytryny łyżka soku z cytryny Lukier: Cukier puder 2/3 szklanki sok z cytryny łyżka(...)solą, proszkiem do pieczenia i sodą. W osobnej misce mieszamy trzepaczką jajka z cukrem następnie dodajemy, olej, jogurt, skórką z cytryny oraz sokiem. Wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy cukinię. Wszystko razem przelewamy do miski z suchymi składnikami. Ponownie mieszamy. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok godzinę lub do tzw. suchego

Kulinarne przygody
nadziewany patison 175

dużo nie ma a dojechać trzeba - niestety nie mamy pod domem), to serdecznie się dziwujemy, że działka nam w takich ilościach oddaje. Mówi się, że masz jeden krzaczek cukinii czy patisona i spokojnie wystarczy, no to my mamy ich kilka. I jak to niektórzy mówią, krzaki giganty. Patisony uwielbiam (tak samo jak cukinie czy bakłażany) stąd przerabiam je również

Gotowanie z pasją
Curry z boczniakami 172

mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz(...)cebuli i przypraw. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak, aby pomidory w większości rozgotowały się i utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry

Kate's Kitchen
Dżem z cukinii z wanilią 164

pewną dozą wątpliwości postanowiłam zrobić dżem z cukinii. Przepis dostałam od bratowej ale nie byłabym sobą abym go nie zmodyfikowała. W przepisie nie było mowy o wanilii a ja ją dodałam i to było dobre posunięcie. Dżem jest smaczny i jak dla mnie trochę za słodki, więc możecie dać go mniej jak nie lubicie słodkich dżemów. Dżem z cukinii

Ewa w kuchni
Ekspresowe pikle w 48 godz. 206

roku,kiedy mamy dostęp do różnych rodzajów warzyw,latem  i jesienią jednak jest największy wybór.Mona użyć jakich tylko chcemy i co mamy akurat pod ręką,u mnie cukinia,ogórki gruntowe,papryka,pieczarki,czerwona cebula,ale można dać również,kalafior ,brokuły,patisony,dynie itp.polecam bo taki słoik zawsze warto mieć w lodówce-można go przetrzymywać do 3 miesięcy(...)używać na kanapki,do hot-dogów,hamburgerów lub po prostu do obiadu -polecam Składniki na 1 litrowy słoik: 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i  cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew Na zalewę: 1 łyżka soli (15g) 350ml  wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości

Swojskie jedzonko
Pieczeń z cukini 182

łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka ziół proansalskich płaska łyżka pieprzu 1 łyżka domowej wegety lub sól do smaku keksówka o wymiarach :30/15 cm Wykonanie :   Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, następnie przekładamy na sito i odstawiamy na kilka minut.Cebulę obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na maśle. Ser ścieramy(...)tarce o średnich oczkach, papryczkę miksujemy w blenderze z czosnkiem. Do dużej miski przekładamy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię, dodajemy starty ser, papryczkę z czosnkiem,przyprawy i kaszę mannę, wszystko mieszamy i przyprawiamy ewentualnie do smaku, solą lub pieprzem, według uznania. Jajka ubijamy na gęsty kogel mogel i wlewamy do masy, jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Koreczki z ogórków w zalewie – przetwory na zimę 1181

pasteryzacji słoiki wykładamy na wyłożony ściereczką blat kuchenny. Wieczka słoików powinny być wypukłe, gdy przetwory całkowicie ostygną wieczka powinny „wklęsnąć” *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ     Artykuł Koreczki z ogórków w zalewie – przetwory na zimę pochodzi

Blog z Apetytem
7 przepisów z pomidorami w roli głównej 131

mnie są na samym szczycie listy Pomidorowego Top Mam nadzieję, że Wam posmakują 7 przepisów z pomidorami w roli głównej Suszone pomidory Zupa krem z pieczonych pomidorów Ketchup z cukinii Koktajl pomidorowy Bezglutenowe galette z pomidorami i mozarellą Foccacia z pomidorami koktajlowymi Leczo z cukinią i czerwoną soczewicą   Artykuł 7 przepisów z pomidorami w roli głównej pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 183

pojedyncze 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 kostki fety 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 1 łyżka mąki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego ) sól , pieprz do smaku 2 jajka Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę , jeśli zbyt się kruszy , dolewamy po trochu kwaśnej śmietany(...)piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią pokrojoną w cieniutkie półksiężyce . Zalewamy sosem , połączonym z roztrzepanymi jajkami .Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 45 minut ( trzeba kontrolować czas pieczenia , bo wysokość formy

Ogrodnik w podróży
Curry z boczniakami 124

mielonego kardamonu, kuminu, kurkumy, mielonego chili LUB ½ opakowania gotowej mieszanki curry Sól do smaku wg uznania 2 duże pomidory lub 4-5 małych 200 g ryżu basmati 1 malutka cukinia Czerwona/żółta papryka Curry z boczniakami Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoto. Następnie dodajemy czosnek oraz(...)cebuli i przypraw. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem tak, aby pomidory w większości rozgotowały się i utworzyły sos. Odparowujemy nadmiar wody. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię oraz papryki kroimy w cieniutkie paski, a następnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem soli i świeżo mielonego czarnego pieprzu. Sposób serwowania: z ryżu tworzymy „wianuszek”. Na środek nakładamy curry

Kate's Kitchen
POMIDORY W SŁOIKACH 149

góry dnem i zostawiamy je w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Gotowe Mam nadzieję, że wykorzystacie ten prosty przepis na pomidory w słoikach A jeśli macie jeszcze trochę cukinii to polecam przepis na PIKANTNĄ CUKINIĘ W SŁOIKACH   Artykuł POMIDORY W SŁOIKACH pochodzi z serwisu Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Risotto z dynią i grzybami 122

łyżki masła 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szkl. białego wina (u mnie Prosecco) 2 szkl. startej na dużych oczkach dyni (u mnie hokkaido) 1 szkl. zielonej cukinii pokrojonej w małą kosteczkę (ze skórką) 350 g. świeżych grzybów (u mnie maślaki) 4 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 1/2 szkl. drobno startego parmezanu po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)minuty, aż się zrobi się lekko przezroczysty (uważaj, aby go nie przypalić). Do ryżu wlej wino i czekaj, aż całkiem odparuje. Wtedy dodaj na patelnię startą dynię, pokrojoną cukinię oraz oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby (jeśli są małe możesz przekroić tylko na pół). Wlej 2 szkl. gorącego wywaru, wymieszaj zawartość patelni i gotuj na średnim ogniu, aż ryż

Delicious Place
Faszerowana cyklantera 198

200g owoców cyklantery (achocha, dziki ogórek) 200 g mięsa mielonego z udek kurczaka 1 małe jajko sól pieprz pół małej cebuli natka pietruszki 2 pomidory 1 papryka kawałek cukinii ok 100 g 1 cebula sól pieprz zioła i przyprawy (według upodobań) ja daję hyzop, kurdybanek, majeranek, oregano. Cyklanterę przecinamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką jajkiem(...)natką pietruszki. ok 1 łyżka. Nadziewamy owoce cyklantery przy pomocy małej łyżeczki. Do głębokiej patelni wlewamy trochę oleju i przysmażamy posiekaną cebulę, następnie dodaemy pokrojone drobno pomidory, paprykę i cukinię, dusimy pod przykryciem ok 15 min. w razie potrzeby podlewamy ok pół szkl wody. Doprawiamy do smaku i układamy nadziane owoce cyklantery. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 min. Podajemy

Gotowanie jest łatwe
Pasticio - zapiekanka makaronowa 377

makaron rurki długie 1 jajko na sos 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3 pomidory 1 papryka 2 ząbki czosnku 150 g cukinii sól pieprz szczypta cynamonu majeranek oregano hyzop tłuszcz do smażenia sos beszamelowy - podstawowy 2 łyżki masła 2 łyżki maki 1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany) Sposób wykonania: Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli(...)tłuszcz i dodajemy kolejno,  posiekaną cebulę i czosnek, przysmażamy, następnie mięso  mielone i mieszamy rozdrabniając je by nie zbiło się w duże grudki. Potem dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al'dente odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na chwilę na durszlaku

Gotowanie jest łatwe
Leczo z mieloną wołowiną 161

mnóstwem sezonowych warzyw i mieloną wołowiną. Leczo możemy podać z pieczywem jak i z ryżem, makaronem czy ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki bulionu lub wody 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego mieloną wołowinę i obsmażamy ciągle mieszając *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 10 minut. Papryki, cukinie i pomidora dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa *** *** Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając przez około 5 minut *** *** Następnie danie zalewamy passatą pomidorową oraz

Blog z Apetytem