dnia. Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy. Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej lub, jak my, ze smażonymi paseczkami z piersi kurczaka. Składniki: sos 2 cukinie, puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku(...)szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki, zamarynowany w ulubionych przyprawach i usmażony. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną w średniej wielkości kostkę cukinię. Jeśli cukinia jest młoda - kroimy ją razem ze skórką, jeśli jest duża i stara można obrać. Czosnek pokroić w plasterki, dodać do duszących się warzyw. Młoda cukinia bardzo szybko robi
Moja kraina smakówMagda Cukinia to wspaniałe warzywo, które swoim delikatnym smakiem sprawia, że świetnie nadaje się także do słokich wypieków. Wypieki z cukinią są miękkie, puszyste i długo pozostają wilgotne – są po prostu pyszne. Jeśli nie mamy czasu piec całej blachy ciasta i czekać cierpliwie jak się upiecze i ostygnie, polecam niezawodne i szybkie muffinki. Te intensywnie czekolodwe są strzałem(...)czubate łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli pół szklanki cukru 1 duże jajko 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1/3 szklanki mleka szklanka tartej cukinii tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Tabliczkę czekolady siekamy nożem na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°. Blachę
Smaczna Stronagotuję najlepsze dania. Coś w tym jest. A najwięcej jest w tym pysznym łososiu z panierką ziołową, który został podany z kremowym pure, z salsą z kalarepki i cukinii i sosem z kaparów. Składniki (na 2 porcje): Łosoś i panierka: 2 średniej wielkości filety z łososia, bez skóry i ości sól, pieprz, sok z cytryny 3 łyżki(...)pomidor łyżka kaparów 1 lampka wina 1/2 szklanki śmietany 30% 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz masło do smażenia Salsa z kalarepki i cukinii: 1/2 kalarepy 1/2 cukinii łyżka miodu, musztardy francuskiej i oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu posiekana natka pietruszki Pure ziemniaczane: 3 duże ziemniaki
Mango PapajaZapiekane faszerowane naleśniki Pyszne wytrawne naleśniczki zapiekane z cukinią, szynką i serem camembert to ciekawy pomysł na niecodzienny obiad lub danie na przyjęcie. Polecam! Składniki: ok 7-8 naleśników PRZEPIS TUTAJ olej do smażenia 5 dkg żółtego sera Farsz: 1/2 młodej cukinii 1 serek camembert ok 7-8 plasterków szynki (u mnie szynka z indyka(...)łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy przez chwilkę na niewielkiej ilości oleju *** *** Na każdym naleśniku układamy plasterek szynki, kilka plasterków cukinii oraz oraz kilka plasterków camemberta *** *** Naleśniczki zwijamy w rulony i układamy
Blog z Apetytemwiele przyjemności, spacer relaksu i efekt kalorii spalania, a warzywa pomysły na nowe dania. Składniki: 1 główka młodej kapusty, 2 szt. średniej wielkości białej cebuli, 1 niewielka, młoda cukinia, pęczek szczypiorku, 250 g kaszy kuskus, 3 łyżki suszonego koperku (może być świeży), sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ok. 1 l bulionu drobiowego – przygotowanego wg przepisu(...)szerokim dnie wsypujemy kuskus, zalewamy gorącym bulionem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy i odstawiamy na kilka min żeby napęczniał. Cebule kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy, a cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię bardzo delikatnie odciskamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, szklimy na nim cebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy cukinię, chwilę przesmażamy
Moniki Smakołykipyszny, prawie jednogarnkowy i w sumie przygotowany w jakieś 30 minut. Składniki (na 3 porcje): 500g mięsa z udek z kurczaka puszka pomidorów 500g małych, młodych ziemniaków 1 średnia cukinia 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250ml bulionu warzywnego 2 łyżki siekanego, świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego sól i pieprz do smaku łyżka miodu lub cukru 4 łyżki oleju(...)skórek. Najlepiej jakby były tej samej wielkości, wtedy ugotują się w tym samym czasie, dlatego te większe przekrawamy do rozmiaru tych malutkich. Odstawiamy do garnka z wodą. Cukinię myjemy i kroimy w większe półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego cebulę – szklimy
Smaczna Stronamuszę doglądać stojąc przy patelni. Mielone z warzywami robię często na wiele różnych sposobów. Czasem dodaję ugotowaną kaszę i podaję tylko z sosem. Czasem, jak tutaj, mieszam mięso z cukinią. Szczególnie, gdy nie umiem się zdecydować, czy chcę placki z cukinii, czy kotlety mielone. 4 porcje: ok. 500 g piersi z indyka 1 średnia cukinia(...)sera Provolone lub innego o wyrazistym smaku Mięso mielimy lub bardzo drobno siekamy. Cukinię i ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Składniki łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używasz sera o mało wyrazistym smaku dodaj zioła, np. tymianek lub lubczyk. Z masy formujemy kulki, które układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut
KucharzycaPrawdziwa gratka- wielowarstwowy gratin ziemniaczany przepełniony plastrami łososia MOWI i cukinii w kremowym sosie chrzanowym 👌 Gratka nie tylko na obiad rodzinny (wtedy obłędnie smakuje podana na ciepło), ale i bardzo smaczna i ciekawa propozycja na imprezę- wystarczy pokroić na małe kwadraciki i nadziać porcje na wykałaczki (tak, tak, na zimno smakuje równie genialnie!). Dodatkową, fantastyczną robotę robi 'kawior' buraczkowy, który(...)mamy maszynkę do krojenia cienkich plastrów- wtedy pokrojenie ziemniaków trwa dosłownie 2 minuty ☺️ zapiekanka: 1 kg dużych ziemniaków 8 plastrów łososia wędzonego w plastrach MOWI 1 średniej wielkości cukinia 1 szklanka śmietanki 30% 1 łyżeczka chrzanu około 60 g sera żółtego sól do smaku 'kawior': 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraków 2 łyżeczki agaru 1 łyżeczka soku z cytryny
Kraina Miodem Płynącapizza w formie okrągłego placka. Wczoraj przygotowałam więc mini pizze. Z jednej porcji ciasta przygotowałam małe placki. W sam raz na piknik czy wycieczkę za miasto! Mini pizze z cukinią i czarnymi oliwkami / 6-8 placków Składniki: ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody dodatki(...)łyżek passaty pomidorowej (można użyć także całych pomidorów z puszki) 1/2 małej cukinii 3 łyżki suszonego oregano 6-8 łyżeczek czarnego sezamu 6-8 łyżeczek białego sezamy, podprażonego 125 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek liście sałaty np. masłowej lub innej do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy
Moja smaczna kuchniaMakaron farfalle z czerwonym pesto, kurczakiem, cukinią i rukolą zrobimy w kilka chwil zyskując pełnowartościowy obiad. Obiad polecam szczególnie na cieplejsze dni, jest lekki, ale również sycący. 200g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 5 ząbków czosnku 4 łyżki czerwonego pesto 2 duże garści rukoli sól, pieprz oliwa do smażenia tarta mozzarella(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wtedy dodajemy pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i rukolą. Przed podaniem posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchniaromat dania. Leczo może być dodatkiem do dania głównego, ale świetnie smakuje samo bez żadnych dodatków. To łatwa, pyszna i aromatyczna potrawa. Oto przepis na pyszne wegańskie leczo z cukinią. Składniki 500 ml passaty pomidorowej 1/4 szklanki wody 2 żółte papryki 1 papryka czerwona 1 papryka peperoncino 1 cukinia 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka ajwaru 1/2 łyżeczki chili sól świeżo mielony pieprz Warzywa myjemy i osuszamy. Papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Cukinię kroimy w grube półplastry. Pół cebuli kroimy w piórka. Pokrojone składniki przekładamy do formy do zapiekania. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Formę wstawiamy
My Chcemy JeśćSkładniki / na 4 sztuki: filet z łososia - ok. 250 g filetów czerwona cebula - 1 mała sztuka cukinia - 1 mała sztuka papryka czerwona - 1/2 sztuki papryka żółta - 1/2 sztuki oliwa Monini Classico w sprayu cytryna - sok z 1/2 sztuki suszona bazylia - 1/2 łyżeczki sól, pieprz dodatkowo: 4 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Drewniane patyczki do szaszłyków(...)namocz w wodzie przez 30 minut. Filety z łososia pokrój na kwadraty. Czerwoną cebulę oraz paprykę pokrój na kawałki wielkości kęsa. Cukinię pokrój na plastry lub półplastry, zależnie od wielkości. W misce wymieszaj sok z cytryny z suszoną bazylią. Włóż pokrojonego łososia i zostaw do marynowania na 10 minut. Następnie nadziej naprzemiennie łososia i warzywa na patyczki
Chilli Czosnek i Oliwasmaków. Szef kuchni skomponował wtedy danie składające z się z nowalijek i składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti(...)bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól i pieprz Pesto Garść orzechów (laskowych, włoskich) Garść bazylii
Niedzielny kucharzpęczek zielonych szparagów (500 g), 250 g (200 ml) kaszy jaglanej, skórka otarta z cytryny, 4 łyżki masła lub oleju, sól, cukier, cukinia, sok z cytryny, 2 łyżki oleju rzepakowego, Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Włożyć do miseczki, oprószyć solą, wlać sok z cytryny i olej. Wymieszać i odstawić. Szparagi umyć, odłamać końce. Do wrzącej wody z dodatkiem soli(...)kawałki wielkości około 2 cm. Dodać skórkę otartą z cytryny, dodać pozostałe masło i wymieszać. Doprawić do smaku solą. Foremkę (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć formę plasterkami cukinii. Na cukinię wyłożyć kaszę ze szparagami i ugnieść ją dobrze. Kaszę wstawić do lodówki na około 2 godziny
królestwo garów