cukinia - 18701 przepisów (strona:351/1247)

Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 176

zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis.  PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm Składniki na ciasto Jajko 70g jogurtu naturalnego 100g(...)mąki gryczanej 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20g mąki pszennej razowej 20g mąki pszennej (zwykłej, białej) Farsz Pół cukinii Garść zielonego groszku Ser pleśniowy Ćwierć kostki twarogu Natka pietruszki Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto, odstawić do zamrażalnika na kilka minut W czasie kiedy ciasto odpoczywa przygotować warzywa do farszu - cukinię pokroić w cienkie plastry, groszek zblanszować

HealthyCreations
Cukiniowe łódeczki faszerowane mięsem, papryką i pomidorami 136

Ciekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań. Składniki: 2 duże cukinie 400g mięsa mielonego z łopatki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczka chilli 1 cebula 4 pomidory 2 ząbki czosnku 200g sera mozzarella 100g sera żółtego 1 łyżka jasnego sosu sojowego(...)łyżki maggi garść świeżej bazylii oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą

Szalona Kuchnia Eweliny
"KOTLETY" Z CUKINII 239

Składniki: 1 cukinia 1 jajko szczypta soli do smaku bułka tarta olej rzepakowy Sposób przygotowania:  Cukinię umyć i osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Jajko roztrzepać na talerzu i lekko osolić. Bułkę tartą wsypać na drugi talerz. Plaster cukinii umoczyć w jaju z obu stron i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju rozgrzanym na patelni(...)stron do uzyskania złocistego koloru. Czy "kotlet" z cukinii jest miękki sprawdzamy poprzez wbicie widelca do plastra podpieczonego z obu stron. Jeśli jest upieczony to widelec wchodzi lekko

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Przepisy na majówkę 134

Najlepsze przepisy na długi weekend majowy! Udanego wypoczynku! Bruschetta z pieczarkami i grana padano Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka(...)kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Shake waniliowo - kawowy Tiramisu kokosowe Proziaki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Serek wiejski

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti cukinniowe 196

Dzisiaj proponuję Wam spaghetti, ale tak bez tradycyjnego spaghetti :D. Zamiast klasycznego makaronu użyłam cukinii, z której powstały długie nitki. Do przygotowania spaghetti z cukinii będziecie potrzebować specjalnej temperówki do warzyw. Oczywiście będzie smacznie, pysznie, zdrowo i kolorowo :) Nie ma co się rozpisywać, trzeba brać się do gotowania. Składniki 1 cukinia 250g mięsa mielonego z łopatki 5-6pieczarek(...)pomidory w puszce krojone jogurt naturalny mały czosnek sól pieprz zioła prowansalskie bazylia świeża i suszona  Przygotowanie    Cukinię myję, nie obieram z skóry. Przy użyciu temperówki do warzyw robię makaron z owego warzywka. Gotowy makaron wrzucam na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiam do smaku i delikatnie podsmażam przez ok 3-4 min., tak aby makaron

Zdrowo i kolorowo
Wegański gulasz z pieczarkami 235

zapewniam że miłośnikom mięsa też będzie smakować. Zrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte. 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 40 dkg pieczarek małych 1 cebula 400 ml przecieru pomidorowego 2 gałązki selera naciowego 1 marchewka sól, pieprz rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone natka pietruszki papryczka(...)chili 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 6 pomidorków koktajlowych Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki

wesoła kuchnia
Zapiekanka grecka 121

niej miejsca na czasochłonne potrawy. Ma być prosto i pysznie. I taka jest moja dzisiejsza propozycja. W zapiekance królują warzywa – marchewka, kolorowa papryka i moja ulubiona cukinia. W połączeniu z aromatycznymi ziołami i kozim serem całość smakuje wybornie. A co nam będzie potrzebne? Składniki na 2 foremki 500-600g mięsa wieprzowego (użyłam łopatki) 2 kolorowe papryki 1 cukinia(...)pietruszki sól, pieprz kolorowy do smaku Wykonanie Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, przekładamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10min. Paprykę kroimy na kawałki, obraną marchewkę i cukinię na plasterki. Na drugiej patelni również rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią papryke i marchewkę. Podsmażamy ok. 10-15 min, na sam koniec dorzucamy plasterki cukinii

Raj dla Podniebienia
Ratatouille do słoików 151

ratatouille, do tego bagietka i już jestem w siódmym niebie :) Żeby takie marzenie mogło się ziścić trzeba to ratatouille w słoikach przygotować teraz, kiedy mamy sezon na cukinię i słodziutkie pomidory. W ubiegłym roku zrobiłam siedem słoików i skończyły mi się już w styczniu więc teraz przygotowałam dwanaście :) Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania ratatouille do słoików(...)średniej wielkości cukinie, 2 bakłażany, 8 pomidorów lima, 5 ząbków czosnku, sól, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, oliwa z oliwek do podsmażania warzyw. Sposób przygotowania ratatouille do słoików: Bakłażan płuczę i kroję w kostkę, posypuję obficie solą i odstawiam ja jakieś 2-3 godziny żeby stracił swoją goryczkę. Po tym czasie płuczę go i rozkładam

Gotuj Się Kto Może
Pizza prowansalska 151

Pizza prowansalska Pizza po prowansalsku czyli z cukinią, pomidorami, serem, oliwkami i dużą ilością ziół prowansalskich, a to wszystko na idealnym francuskim cieście. Jeśli macie ochotę na lekką kolację na bazie warzyw ten przepis jest dla was idealny. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania pizzy prowansalskiej: 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 niewielka cukinia, 150g sera żółtego lub mozzarelli(...)zielonych oliwek, 10 czarnych oliwek, 15 pomidorków koktajlowych lub 2 dość duże pomidory, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania pizzy prowansalskiej: Cukinię i pomidory płuczę i kroję w plastry, oliwki i pomidorki koktajlowe na połówki. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze rozkładam ciasto francuskie, smaruję je koncentratem lub przecierem pomidorowym wymieszanym

Gotuj Się Kto Może
Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 142

moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami i pomidorem(...)oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 1 pomidor rzymski kawałek cukinii 2 garście malutkich pieczarek 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano sól do smaku Przygotowanie: Do miski

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z cukinią i pomidorem 125

chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu.  Focaccia z cukinią i pomidorem / blaszka okrągła średnica od brzegu do brzegu 23 cm Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy 1/2 szklanki ciepłej wody 1 pomidor rzymski kawałek cukinii 50 g grana padano lub parmezanu 1 łyżeczka czarnuszki 3 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę. Mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na oprószonym

Moja smaczna kuchnia
SPAGHETTI Z PESTO BAZYLIOWYM z grillowaną cukinią i mozzarellą 162

Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.  Jak w domu zrobić spaghetti z pesto bazyliowym - sprawdzony przepis krok po kroku. --------------------------------------- Liczba porcji: 4 Czas przygotowania : 35 minut --------------------------------------- SKŁADNIKI: ok. 400g makaronu spaghetti 100-150 ml  sosu pesto z bazylii 8 plasterków cukinii (ok. 7mm) mały(...)dente - wg. czasu podanego na opakowaniu), odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) oraz pieprzem, wlewamy łyżeczkę oliwy i mieszamy. Krok 2. Plasterki cukinii oprószamy solą, oraz pieprzem, nacieramy oliwą extra vergine i czosnkiem - grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony (odwracamy na drugą stronę, kiedy na spodzie plasterków pojawią się wyraźne ciemne

Moja Książka Kucharska
Wtorek: Pęczotto primavera 160

pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami(...)wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty

Niedzielny kucharz
Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie 179

Kolejne pulpety w moim wykonaniu, dzisiaj jednak trochę inaczej a z dodatkiem warzyw. Ja wykorzystałam marchewkę i cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie(...)Cukinię ścieramy na tarce warzywnej, przekładamy na sito i lekko solimy ( pozostawiamy kilkanaście minut aby pozbyć się nadmiaru wody ). Tak samo ścieramy marchewkę. Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, łyżkę bułki tartej, startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy

Smaki Ewy
Pęczotto primavera 133

pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie je w kanonicznej wersji szefa Maccione. My również je dodaliśmy, bo grzyby świetnie idą w parze z kaszami(...)szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka suchego pęczaku 60 g masła, czyli około 6 łyżek Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty

Niedzielny kucharz