makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania" :) Tym razem przygotowałam nam obiad z cukinii, którą kupiłam bez jakiegoś specjalnego przeznaczenia. O dziwo, miała nawet smak cukinii, co w porównaniu do ogórków, które teraz można dostać było dla mnie sporym zaskoczeniem! Spróbujcie sami, zwłaszcza jeśli(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki dla 2 osób: 250g makaronu typu kolanka, świderki, kokardki 1 duża cukinia 6 średniej wielkości pieczarek 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ szklanki orzechów włoskich ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania
Kuchnia w czekoladzieswoje 8 urodziny! Potem Karnawał, będzie zabawa, będzie się działo! A co dobrego przygotujecie na zabawę? Sałatki, pyszne desery i nie tylko, zobaczcie sami! Udanej zabawy! Bellini Tiramisu kokosowe Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane(...)ciecierzycy Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem Sałatka z fasoli z suszonymi pomidorami Sałatka z figami, orzechami laskowymi i grana padano Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Sałatka jajeczna z ogórkiem zielonym i czosnkowym jogurtem Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaCzekoladowo-bananowa owsianka z orzeszkami 4. Ciastka owsiane z truskawkami i bananem 5. Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 6. Bezgutenowe ciastka owsiane z czekoladą 7. Gryczany placek z cukinią i szpinakiem 8. Placki z kalafiora 9. Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem I jeszcze moje subiektywne podsumowanie, chociaż przyznam wybieranie ulubionych wśród swoich przepisów to jak wybieranie, które(...)też zdrowe czekoladowe ciasto fasolowe z kremem z nerkowców , bezglutenowe, wegańskie i bez dodatku cukru a przede wszystkim po prostu pyszne:) Druga propozycja to dość niepozorny Makaron z cukinią i marchewką w pesto z natki młodej marchewki i avocado – skromny ale tak jak lubię najbardziej – prosto, zdrowo i sezonowo. Domowa ricotta – bardzo prosta w przygotowaniu, kremowa
Cooking for Emilywpadają, więc moje przekąski ogniste 😈 się polecają. W cieście francuskim nadzienie mięsne schowałam, które serem posypałam, na prostokąty pokroiłam, pozwijałam i do piekarnika włożyłam. Nadzienie to mięso mielone, z cukinią połączone, ketchupem z piekła rodem 😈, pieprzem wyostrzone, solą, pietruszką zieloną doprawione. To przekąska ognista 😈, w smaku wyrazista, która nada imprezie 🎇🎈🎊🎶🎸 ostrości i smakowitości. Jeśli boicie się piekielnej ostrości(...)wybrałam. Składniki na 24 szt.: 1 filet z kurczaka, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, ok. 6 łyżek ketchupu z piekła rodem Extra Hot KOTLIN, 1 mała cukinia ok. 250 g, 1 łyżka oleju rzepakowego chili, 1 kopiata łyżka posiekanej pietruszki, pieprz czarny grubo mielony do smaku, sól do smaku, ser żółty ok. 50 g, ponadto: świeża rukola
Moniki Smakołykikremowa, delikatnie maślana wersja makaronu przypadnie do gustu prawie każdemu. Koniecznie wypróbujcie, zapewniam, że jest pysznie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle (u mnie bazyliowe) 1 (ok. 300 g) młoda cukinia 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki 30% 1 mała młoda cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: parmezan Przygotowanie: 1) Makaron(...)rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy cebula zacznie się złocić dodać czosnek przeciśniety przez praskę i jeszcze chwilkę smażyć, uważając żeby się nie przypalił, ponieważ będzie gorzki. 3) Dodać cukinię startą na grubych oczkach i chwilę smażyć, aż zmięknie. 4) Całość zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Kiedy zacznie się gotować dosypać parmezan i ponownie wymieszać. 5) Na koniec dorzucić ugotowany
Fitsweet.mewłoskich dań. Klasycznie składa się z bakłażanów, cebul, selera naciowego, papryk, pomidorów, kaparów, oliwek z dodatkiem rodzynek, czosnku i octu winnego. Ja nieco zmieniłam ten tradycyjny przepis. Dodałam cukinię, pieczarki i ziemniaki zamiast papryk, pomidorów i oliwek. Całe danie pachnie pieczonymi i smażonymi warzywami z dodatkiem suszonych pomidorów, kaszy jęczmiennej, słodkich rodzynek, kaparów, selera naciowego, aromatycznych przypraw i octu winnego(...)nią ochotę mogę ją w każdej chwili bez wysiłku wyjąć ją z zamrażarki i smakować. Jednym zdaniem, jest to bardzo warzywne i aromatyczne jednogarnkowe danie wege. Smacznego Składniki: 3 cukinie 2 bakłażany kawałek selera naciowego 4 ziemniaki 2 cebule 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku 4 suszone pomidory z zalewy kilka kaparów 2 łyżki rodzynek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
Zasmakuj KuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na sycącą zapiekankę z cukinią i brokułem z dodatkiem kuminu oraz kurkumy. Do przygotowania potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 brokuł - 1 małą cukinię - 2-3 łyżki łuskanego słonecznika - 1 kulkę mozzarelli - 1 duże opakowanie śmietany 18% (400 g) - sok z połowy cytryny - po 1 łyżeczce kurkumy, kuminu, granulowanego czosnku, oregano i ziół prowansalskich - szczyptę chili - szczyptę pieprzu(...)opakowaniu. 2. Brokuł podzielony na małe różyczki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 min. Następnie brokuł odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachował swój zielony kolor. 3. Cukinię kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem soli i pieprzu na złoty kolor. 4. Odcedzony makaron, brokuł oraz usmażoną cukinię przekładamy do dużej miski, do której dodajemy
Bez CebuliDziś moje ulubione danie jesienne , papryki nadziewane mięsem mielonym ,kaszą jaglaną i cukinią .Uwielbiam. Składniki: na 10 sztuk ,5 przekrojonych papryk 5 czerwonych papryk 1 woreczek kaszy jaglanej 1 cebula 1 cukinia Koncentrat pomidorowy,do smaku Zioła prowansalskie Majeranek Pieprz,sól himalajska Kaszę ugotować w 1,5 szklanki wody ,10 minut. Cukinię umyć i zetrzeć na tartce(...)grubych oczkach , odstawić ,po 10 minutach odcisnąć z niej wodę. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę na złoty kolor, dodać mięso mielone i przyprawy do smaku ,dodać odsączoną z wody cukinię .Smażyć jeszcze 2 minuty ,dodać koncentrat pomidorowy ,ugotowaną wcześniej kaszę ,wymieszać i napełnić farszem umyte i przekrojone wzdłuż papryki . Piec około 20 minut w 180 stopniach ,podawać gorące z keksem
Ladylaura.zapakować do pudełka i zabrać do pracy ), obiad czy też kolację. Było smacznie. Składniki: na dwie porcje 100 ml mleka 1 jajko – średnie 60 g mąki pszennej 120 g cukinii młodej 50 g pieczonej piersi z kurczaka ( bez skóry ) ½ małej cebuli 50 ml jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 100 g pomidorów z puszki krojonych(...)sera cheddara Sól Pieprz 1 łyżka pikantnego ketchupu Olej szczypiorek Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę – słupki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę aby puściła sok. Z mleka, jajka i mąki przygotowujemy ciasto na dwa naleśniki. Dodajemy również szczyptę soli. Smażymy naleśniki ( ja smażyłam na naleśnikarce bez dodatku tłuszczu ). Na patelni rozsmarowujemy (pędzlem) niewielką ilość oleju i szklimy
Smaki Ewyorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo ciekawe połączenie filetów z kurczaka i cukinii. Składniki 750 g cukinii 1 łyżka masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki tymianku 500 g filetów z kurczaka(...)koncentratu pomidorowego 150 ml bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Z cukinii usuwamy pestki, kroimy w „piórka”, lekko dusimy na maśle. Filety z kurczaka kroimy w paski, podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy
R'n'G KitchenWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mozzarelli, większa cukinia, mąka i bułka tarta do panierowania, jajko, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Mozzarellę kroję w większą kostkę, cukinię na cienkie paski (obieraczką). Układam po dwa paski cukinii (na krzyż), na środku kładę kawałek mozzarelli i ściśle zawijam (na przemian(...)zawiniętą cukinię panieruję w mące, jajku (z dodatkiem przypraw) i bułce tartej. Smażę na głębokim tłuszczu, osączam na ręczniku papierowym
JejKuchniabyło boczku to w garnku miałabym jarską potrawę prowansalską, czyli danie warzywne z tradycyjnej francuskiej kuchni. Klasyczny Ratatouille opiera się wyłącznie na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Polska nazwa to ratatuj albo gulasz warzywny. Ja zrobiłam gulasz dla mięsożerców na rozgrzewający jesienny obiad. Mój gulasz warzywny z boczkiem, jest bardzo intensywny w smaku(...)Przepis na rozgrzewający i sycący gulasz warzywny z boczkiem , pełen smaków i łatwy do ugotowania. Pyszny! Polecam! Składniki: 500 g pomidorów 2 cebule 2 papryki (żółta i czerwona) 1 cukinia 1 bakłażan świeży tymianek liść laurowy 2 ząbki czosnku kilka plastrów wędzonego boczku Sól i pieprz, oraz pieprz cayenne Jak zrobić gulasz warzwny z boczkiem? Mój gulasz warzywny z boczkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmęża :-) Ja jako dobra żona ha ha zrobiłam, no czemu nie. Sama ze smakiem ją zjadłam :-) Dodatki to kiełbasa wiejska tradycyjna Handerek , kilka pieczarek podsmażonych z cebulką, papryka czerwona, cukinia i pomidorki. Była pyszna, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 100 g masła 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 1/2 czerwonej(...)papryki laska kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna Handerek mała cukinia kilka pieczarek 1 mała cebula kilka czerwonych pomidorków 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki startej mozzarelli 1. Składniki na ciasto zagniatamy. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, spód nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową, na folię dajemy (groszek, ryż, cieciorkę) żeby obciążyć ciasto
kruche babeczkiWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: 1 i 1/2 cukinii średniej wielkości, opakowanie mozzarelli. Składniki sosu: łyżka masła, łyżka oleju Wielkopolskiego, mała cebula, 500 g przecieru pomidorowego, sól, pieprz, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru. Dodatkowo: bułka tarta, mąka, jajko, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, sól, garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie(...)Cukinię kroję w plastry, solę, obtaczam w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażam na oleju na złoty kolor, osączam na ręczniku papierowym. Cebulę drobno siekam, szklę na maśle z olejem. Dodaję przecier pomidorowy, sól, pieprz, oregano i cukier. Gotuję na małym ogniu (bez przykrycia) 15 minut, co jakiś czas mieszam. Na dno formy żaroodpornej wykładam niewielką ilość sosu, układam
JejKuchniaswoją magię. Jesienią chętniej sięgamy po dania syte i rozgrzewające. Jesień to czas na dania rozgrzewające i przede wszystkim mięsne, do których doskonale komponują się sezonowe grzyby, dynia, cukinia czy papryka. Świetnym dodatkiem do takich dań jest aromatyczna kiełbasa wysokiej jakości, która nadaje dodatkowo daniom ciekawego smaku. Wśród jesiennych smaków dominującą rolę odgrywają warzywa sezonowe jak dynia, cukinia, czy kabaczek(...)dodatków zmieniają swój smak i aromat. Jesienią chętniej w naszym menu goszczą zupy kremy, które są pożywne i dają nieograniczone praktycznie możliwości doboru dodatków. Aromatyczne zupy z dyni, czy cukinie doskonale komponują się z kiełbasianymi chipsami z krakowskiej suchej z certyfikatem QAFP. Jesienne inspiracje, to także dania jednogarnkowe, bazujące na aromatach cukinii, kabaczków, patisonów czy pieczonej papryki. Bigos albo leczo
Codogara